Πρόσωπα; … Εντάξει! Πολιτικές προτάσεις;

τοπική-αυτοδιοίκησηΟι αυτοδιοικητικές εκλογές είχανε πάντοτε την ιδιαιτερότητα τους. Κατάλοιπο των παρελθόντων χρόνων όπου το πρόσωπο του υποψήφιου Δημάρχου ή Νομάρχη ή Περιφερειάρχη έπαιζε στις περισσότερες των περιπτώσεων έναν καθοριστικό ρόλο.

Πίσω από αυτό, κομματικοί μηχανισμοί και εκπρόσωποι, στρατεύονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να υπάρχει το βράδυ της κάλπης και το αναγκαίο προς εξαγωγή πολιτικό συμπέρασμα.

 Μπορούν όμως τα πρόσωπα από μόνα τους – ειδικά σήμερα – να καθορίσουν εξελίξεις;

Μπορούν αλήθεια πολιτικά πρόσωπα, χρεωμένα στο ένα ή το άλλο κόμμα, με θητείες στις διάφορες βαθμίδες της πολιτικής, να πείσουν για την ανεξάρτητη πια, θεώρηση των πραγμάτων;

Η κρίση του πολιτικού συστήματος οδηγεί σε προσπάθειες προεκλογικού καμουφλάζ.

Στελέχη κομμάτων, εκεί που μέχρι πριν από λίγο καιρό, εκλιπαρούσαν για το κομματικό χρίσμα, σήμερα το απεύχονται προσπαθώντας να καλλιεργήσουν το προφίλ ενός ανεξάρτητου υποψηφίου, προκειμένου να μην αποτελέσουν τον αποδέκτη της κοινωνικής αντίδρασης και του θυμού που κυριαρχεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία και όχι άδικα.

Στην ουσία όμως πολιτικό είναι το ζητούμενο!

Μιλάμε για τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημοκρατικού Προγραμματισμού , της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μιλάμε για την παράλληλη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια, μιλάμε για την επιτελική οργάνωση και λειτουργία του κράτους.

Μιλάμε για θεσμούς με έντονα δημοκρατικό περιεχόμενο που αμφισβητούνται έντονα και οδηγούνται σε διαρκή υποβάθμιση, γιατί ακριβώς σε μια εποχή  κρατικού αυταρχισμού αποτελούν αντίπαλο πόλο!

Οι «αιρετοί» δεν είναι απλά διαχειριστές μιας τοπικής εξουσίας, τα όρια της οποία εξαντλούνται στην καθημερινότητα μιας πόλης ή μιας Περιφέρειας, αλλά πολιτικές  μονάδες που οφείλουν να δώσουν τη μάχη τους για τη διεύρυνση των παραπάνω θεσμών με τη στήριξη τοπικών δυνάμεων που πιστεύουν βαθιά σε αυτούς.

Και για αυτά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει το παραμικρό.

Θα ακούσουμε; Δεν ξέρω!

Πως για παράδειγμα θα οργανωθεί και θα σχεδιαστεί ο αναπτυξιακός  ρόλος ενός σύγχρονου ΟΤΑ;

Πως θα ενισχυθεί ο ρόλος του στην παροχή υπηρεσιών, προκειμένου αυτές να είναι πιο κοντινές, πιο αποτελεσματικές και πιο διαφανείς για τους πολίτες;

Πως θα ενεργοποιήσει την κοινωνική συμμετοχή. Ποια κίνητρα θα δοθούν στους πολίτες για να συμμετέχουν και να διατηρήσουν την ουσία ενός αυτοδιοικητικού θεσμού;

Πως θα ανταποκριθεί στο ρόλο του συμπαραστάτη των πολιτών, σε μια περίοδο που ολοένα περισσότεροι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα τους;

Πως θα απελευθερώσει τις ζωντανές και δημιουργικές πρωτοβουλίες κάθε κοινωνίας;

Σήμερα είμαστε στη φάση της συζήτησης για τα … πρόσωπα. Μετά θα συζητήσουμε για τους … υποστηρικτές. Κάποια στιγμή θα πέσουν τα … προγράμματα, όπου όλα θα λύνονται και όλα θα υπόσχονται μια ανθρώπινη πόλη.

Ελπίζω κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση!

 

Σχολιάστε