Νέος Πρωθυπουργός σε κεντροδεξιό φόντο!

Έκκληση για ενότητα, συνεννόηση και σύνεση προκειμένου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα να επιλυθούν ταχύτερα, με μικρότερο κόστος και αποτελεσματικότερα απηύθυνε ο νέος Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος στις πρώτες του δηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά την εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος παραδέχτηκε ότι η πορεία δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφόσον είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε συστηματικά και στενά.

Όπως είπε, αποδέχτηκε την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας επειδή πιστεύει ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανόρθωση της οικονομίας.

Τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πως οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία.

«Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι μεγαλύτερη», σημείωσε και πρόσθεσε: «δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής μου ζωής στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

Αναφέρθηκε ακόμη στη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, τονίζοντας ότι αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας, καθώς και ότι θα διευκολύνει την ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά το χρόνο των εκλογών, διευκρίνισε ότι δεν είχε προσδιοριστεί ακριβής χρόνος, ωστόσο ανέφερε ότι η 19η Φεβρουαρίου σημείο αναφοράς.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανένα πολιτικό αρχηγό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Προεδρία της Δημοκρατίας, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε, υπό τον Κάρολο Παπούλια, επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της 6ης Νοεμβρίου.

Έργο της νέας κυβέρνησης, όπως αναφέρεται, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει αύριο στις 2 το μεσημέρι.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου είναι «επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ». Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό «απέναντι σε αυτήν τη μαύρη συμμαχία να αντιτάξει τη δική του εργατική – λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει» .

«Η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός καλούνται να υλοποιήσουν μια πολιτική που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για «ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας»  .

Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος «δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει», εκτίμησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός .

Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής, εκφράζει η Δράση και εύχεται στον κ. Παπαδήμο καλή επιτυχία και καλή τύχη .

Για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζών και των αγορών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, τονίζοντας πως μόνη λύση είναι οι εκλογές .

Ποιος είναι ο Λ. Παπαδήμος

Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Δεσφίνα Φωκίδας. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από το οποίο έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά.

Από το 1975 μέχρι το 1984 διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Την ίδια περίοδο εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Federal Reserve Bank.

Το 1984-1985 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1985-1988 και 1991-1994).

Συμμετείχε επίσης σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως στην Επιτροπή Padoa-Schioppa (1986-1987) που συνέταξε την Έκθεση Efficiency, Stability and Equity (Oxford University Press, 1987), στην Επιτροπή Αγγελοπούλου (1989-1990), η οποία συνέταξε την Έκθεση για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην Επιτροπή Schneider (1990-1991) για την Αξιολόγηση Ερευνητικών Προγραμμάτων Οικονομικών Επιστημών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Από το 1985 μέχρι το 1993 κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και διετέλεσε επίσης διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας (1988-1992).

Διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το Δεκέμβριο του 1993 και ανέλαβε διοικητής τον Οκτώβριο του 1994. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος και διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Από το 2002 έως το 2010 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά την αποχώρησή του ορίστηκε σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Από το 2006 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

 

Σχολιάστε