Οδικώς στο Βελιγράδι… ( Αύγουστος 2010)

Η απόφαση ήτανε ξαφνική. Όπως συνήθως παίρνονται αυτού του τύπου οι αποφάσεις.

«Δεν πάμε οδικώς στο Βελιγράδι;»

Μικρή η προετοιμασία, κυρίως για το πώς και που θα πάμε και κλείσιμο ξενοδοχείου μέσω του booking. com, φόρτωμα και ..δρόμο.

Ξεκινήσαμε την Πέμπτη 19 Αυγούστου στις 5 και μισή το πρωί από Λάρισα με σκοπό να φθάσουμε αργά το μεσημέρι και με την ησυχία μας στο Βελιγράδι.

7 και 20 ήμασταν στους Ευζώνους. Απαραίτητη βόλτα στα Duty Free (γυναίκες!) και Σκοπιανά σύνορα. Μικρή σχετικά η καθυστέρηση , ξεμπερδέψαμε στις 8.30 από όλα και αρχίσαμε το ταξίδι μέσα στα Σκόπια.

Πολύ όμορφη η διαδρομή, αν και το κομμάτι του δρόμου που δεν ανήκει στον Ε75 είναι σχετικά δύσκολο, με καλή όμως οδική σήμανση.

Όταν όμως  ο δρόμος ανοίγει κυριολεκτικά απολαμβάνεις το ταξίδι, έχοντας πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού σου, να μην υπερβείς το όριο των 120 χλμ, γιατί η Σκοπιανή Αστυνομία παραμονεύει!

Τρείς σταθμοί διοδίων που κανονικά πρέπει να πληρώσεις από 1 ευρώ αλλά αν ρωτήσεις σου ζητάνε ότι θέλουν. Οπότε τους δίνεις 1 ευρώ και ξεμπερδεύεις.(Ισοτιμία ευρώ σκοπιανού δηναρίου 1 προς 52)

Φθάσαμε γύρω στις 10.30 στα σύνορα Σκοπίων – Σερβίας, αφού ενδιαμέσως φουλάραμε με βενζίνη το αυτοκίνητο. Συμφέρει η τιμή των Σκοπίων (περίπου 1 ευρώ και 10 λεπτά το λίτρο, 1 και 20 η αντίστοιχη τιμή στη Σερβία).

Σε 45 λεπτά  περάσαμε και τα σύνορα της Σερβίας και βρεθήκαμε για 150 περίπου χλμ σε μια διαδρομή που θύμιζε Τέμπη, κινούμενοι με χαμηλή ταχύτητα.

Στάση για καφέ και συνέχεια για Βελιγράδι με μία ακόμη στάση σε Olympus Plazza (υπάρχουν δύο τέτοιο σταθμοί στο δρόμο για Βελιγράδι), περισσότερο από περιέργεια.

Από τη Νις μέχρι και το Βελιγράδι (περίπου 225 χλμ) άνετος και μεγάλος ο αυτοκινητόδρομος (Ε75) με διόδια 9,5 ευρώ, συνολικά. (Ισοτιμία ευρώ σέρβικου δηναρίου 1 προς 103 περίπου).

Ευτυχώς βρήκαμε εύκολα το ξενοδοχείο, χρειάστηκε μια μικρή μόνο παράκαμψη και μπήκαμε στο δωμάτιο στις 15.10, έχοντας καταγράψει 729 χλμ από τη Λάρισα μέχρι και εκείνο το σημείο.

(ΙΝ Hotel (λεωφόρος Arsenija Carnojevica 56, τηλ.: 0038111 3105300, 0038111 3105355, www.inhotel-belgrade.com)

Ένα από τα καινούργια ξενοδοχεία της πόλης, απόλυτα ταιριαστό με την ατμόσφαιρα του Νέου Βελιγραδίου. Πάρα πολύ καλό και σε καθαριότητα και στο service και στο πρωινό του! Αξίζει τα λεφτά του : Οι τρεις διανυκτερεύσεις στοίχησαν 305 ευρώ)

Τακτοποίηση, μπάνιο , λίγη ξεκούραση και έτοιμοι για την πρώτη εξόρμηση.

Εντυπωσιακά τα κτίρια στην Κνεζ Μιχάιλοβα

Το παλιό Βελιγράδι, όπως ονομάζεται όλη η ευρύτερη περιοχή του κέντρου, παρουσιάζει και τα περισσότερα αξιοθέατα. Ως μπούσουλας που προσανατολίζει τον περιπατητή σε όλα τα πιο σημαντικά σημεία του κέντρου απλώνεται η βελιγραδέζικη Ερμού, η οδός Κνεζ Μιχάιλοβα.

Στολισμένη με νεοκλασικά κτίρια, κληρονομιά του Βελιγραδίου από τους παλιούς του κατοίκους, φιλοξενεί και πολλές γκαλερί, αλλά και διάφορα εμπορικά καταστήματα, παλιές ταβέρνες (μία εκ των οποίων είναι και η λεγόμενη «Ελληνίδα βασίλισσα»), στις οποίες δείχνουν τον δρόμο οι πλανόδιοι μουσικοί. Μικρά στενά και καλντερίμια που αποσυντονίζουν τον επισκέπτη και αλλάζουν την πορεία προς τα πανέμορφα βελιγραδέζικα πάρκα χαρακτηρίζουν τη βόλτα αυτή, η οποία στο ένα άκρο της έχει την κεντρική πλατεία της πόλης -την πλατεία της Δημοκρατίας- και στο άλλο το σύμβολο του Βελιγραδίου – το φρούριο Καλεμέγκνταν.

Για καφέ στο Aurelio

Καφεδάκι στο Aurelio Coffee – μόνο 1,5 ευρώ παρακαλώ, μικρά ψώνια από τους πάγκους μπροστά στη Σχολή Καλών Τεχνών στον ίδιο δρόμο, με ενθύμια φτιαγμένα από τους φοιτητές της και κατάληξη στο Τργκ Ρεπούμπλικε (πλατεία της Δημοκρατίας)  που είναι ίσως το πιο γνωστό σημείο συνάντησης όλων των κατοίκων του Βελιγραδίου. Οι περισσότερες καθημερινές βόλτες και νυχτερινές έξοδοι ξεκινούν από εδώ, στο «άλογο», όπως οι ντόπιοι λένε το μεγάλο άγαλμα του Κνεζ Μιχάιλο.

Το άλογο αυτό καθοδηγεί επακριβώς το μάτι του περιηγητή, παρουσιάζοντας το υπέροχο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου στα δεξιά του, το Εθνικό Μουσείο ακριβώς πίσω του, ενώ αριστερά ξεκινάει η Κνεζ Μιχάιλοβα.

Σκαντάρλια και … καλή σας όρεξη

Ένα από τα αγαπημένα μέρη των κατοίκων, αλλά και απαραίτητος προορισμός για τους ξένους επισκέπτες, είναι η Σκαντάρλια. Αυτός ο πλακόστρωτος δρόμος αποτελεί μία από τις βασικές έδρες του πιο σημαντικού θεσμού της σερβικής κοινωνικής ζωής: της καφάνας. Πρόκειται για κάτι που μοιάζει αρκετά με την ελληνική ταβέρνα. Παραδοσιακά φαγητά, καλό ντόπιο ρακί, με συνοδεία ζωντανής μουσικής της παλιάς πόλης. Στη Σκαντάρλια βρίσκονται κάποιες από τις πιο παλιές καφάνες του Βελιγραδίου, τα τελευταία χρόνια  αναμεμειγμένες με καινούργια μοντέρνα εστιατόρια και μπαρ. Οι γνωστοί του Βελιγραδίου «καφανίστες» τονίζουν ότι διαφέρουν ριζικά από τους απλούς μεθύστακες – πίνουν μόνο όσο βρίσκονται στην καφάνα, όπου η παρέα, τα καρό τραπεζομάντιλα και η ιδιαίτερη μυρωδιά του μαγειρείου είναι οι ουσιαστικοί παράγοντες, όχι το αλκοόλ.

Το φαγητό ήταν πραγματικά υπέροχο, όπως και η γενικότερη ατμόσφαιρα, με τις ζωντανές μουσικές, η κούραση της πρώτης μέρας έκανε την εμφάνισή της και η κατάληξη ήτανε ένα ποτό στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου (στην απίστευτη τιμή των 2,5 ευρώ!)

Ξυπνήσαμε νωρίς και ξεκινήσαμε με τα πόδια για το φρούριο Καλεμέγκνταν, θέλοντας να διασχίσουμε με τα πόδια τη γέφυρα του Βελιγραδίου, στην οποία κατά τη διάρκεια των Αμερικάνικων βομβαρδισμών, μαζευόταν κάθε βράδυ ο κόσμος. Μεγάλη η απόσταση αλλά δεν το μετανιώσαμε καθώς η εμπειρία ήταν ξεχωριστή.

Το παλιό οθωμανικό φρούριο Καλεμέγκνταν, το σύμβολο της παλιάς πόλης και το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους τουρίστες ήταν μπροστά μας Το τεράστιο αυτό πάρκο, εγκατεστημένο ακριβώς πάνω στη συμβολή των δύο ποταμών, χτίστηκε στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως οχύρωση της πόλης για την προστασία από τους εχθρούς. Σήμερα είναι ο βασικός πόλος έλξης για όλους τους φίλους της Λευκής Πόλης. Φιλοξενεί διάφορα μικρά μουσεία και ενδείξεις απ’ όλους τους πολιτισμούς που πέρασαν από αυτήν την περιοχή, όπως το πασίγνωστο ρωμαϊκό πηγάδι ή ο πύργος στον οποίο δολοφονήθηκε ο Ρήγας Φεραίος.

Τα μικρά καλντερίμια ανάμεσα στις όχθες του ποταμού και τα δέντρα του πάρκου οδηγούν στο επίσημο σύμβολο του Βελιγραδίου, το άγαλμα Πόμπεντνικ (νικητής) το οποίο υψώνεται πάνω από τα δύο ποτάμια, κυριαρχώντας στην περιοχή. Το καλοκαίρι διάφορα φεστιβάλ, συναυλίες, εκθέσεις, ακόμα και κάποια μπαρ μεταφέρονται εκεί, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς συγκεκριμένα σημεία του φρουρίου είναι «κλεισμένα» από τους πιο παλιούς κατοίκους του Βελιγραδίου σαν δικά τους υπαίθρια καφενεία.

Άλλος ένας «μόνιμος κάτοικος» του Καλεμέγκνταν είναι και ο ζωολογικός κήπος. Εντυπωσιακό και το υπαίθριο πολεμικό μουσείο, αλλά αυτό που κάνει πραγματικά μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι μέσα στο χώρο του πάρκου υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ της Partizan και γήπεδα τένις.  Πολύ κοντά βρίσκεται και μία από τις πιο όμορφες περιοχές της παλιάς πόλης, με επίκεντρο τη Μητρόπολη, τα παλιά αρχοντικά σπίτια και μικρές γκαλερί.

Το σημείο συνάντησης του Δούναβη με τον Σάββα

Επιστρέψαμε στο κέντρο και ακολουθώντας την Κνεζ Μιχάιλοβα, συνεχίσαμε τη βόλτα προς την Τεράζιε και προς τη δεύτερη μεγάλη πλατεία της πόλης, τη Σλάβια. Δεν χάνεις εύκολα τον δρόμο καθώς έχεις πάντα μπροστά σου στο βάθος τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στον κόσμο, τον ναό του Αγίου Σάββα, που για τους κατοίκους είναι κάτι παρόμοιο με τη Σαγράδα Φαμίλια για τους κατοίκους της Βαρκελώνης – στις διαστάσεις, αλλά και στη διάρκεια του χτισίματος, το οποίο δεν σταματάει ποτέ. Μπροστά στον ναό, άλλη μια απόδειξη ότι το Βελιγράδι ίσως περιγράφεται με λάθος χρώμα: το πάρκο του Καραγιώργη. Δεν είναι πλέον τόσο άσπρη όσο πράσινη πόλη!

Απόγευμα στο μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Νέο Βελιγράδι το Usche, όπου συναντάς όλες τις γνωστές ευρωπαϊκές φίρμες, φαγητό στον 3ο όροφο του και λίγη ξεκούραση πριν την βραδινή έξοδο.

Αλλού θέλαμε να πάμε αλλού βρεθήκαμε: Το μπαρ είχε το ελληνικό όνομα ΠΛΑΤΩ, live καταπληκτικό με soul και blues. Τελική κατάληξη στο μπαρ του ξενοδοχείου και ..ώρα για ύπνο.

Νόβισαντ … σαν παραμύθι

Το επόμενο πρωινό ξυπνήσαμε με το δίλλημα αν θα πάμε στο Νόβισαντ ή αν θα επισκεφτούμε τη λίμνη του ποταμού Σάββα. Τελικά επιλέξαμε το πρώτο. Περίπου 90 χλμ από το Βελιγράδι. Φτάσαμε γύρω στις 11 το πρωί και παρκάραμε κοντά στο καταπληκτικό κέντρο της πόλης! Σαν να ήτανε φτιαγμένο με δεδομένα άλλης εποχής. Σα να έχει βγεί από παραμύθι!

Με τα πόδια περνώντας τη γέφυρα πάνω από το Δούναβη φτάσαμε στο κάστρο της πόλης, όπου διεξάγεται  κάθε Ιούλιο το φημισμένο φεστιβάλ EXIT. To Πετροβαραντίν στέκει επιβλητικό και εντυπωσιακό.

Πετροβαραντίν

Επιστρέψαμε σχετικά γρήγορα στο Βελιγράδι, κάναμε ένα γρήγορο μπάνιο και ξεκινήσαμε με τα πόδια –πάλι- για το λιμάνι όπου μας περίμενε το ποταμόπλοιο για μια δίωρη κρουαζιέρα στο Σάββα και το Δούναβη, παρέα με μπύρα και τηγανητά ψαράκια!

Ωραία κατάσταση και κυριολεκτικά τζάμπα, αφού τα εισιτήρια για δύο άτομα, οι μπύρες και τα ψάρια δεν στοιχίσανε πάνω από 10 ευρώ!

Και επειδή μας «έκοψε η πείνα» γυρνώντας στο ξενοδοχείο ζητήσαμε μια παραδοσιακή ταβέρνα, όχι τουριστική και η επιλογή ήταν καταπληκτική. «Dutsu» το όνομα της, έξω από το κέντρο του Βελιγραδίου. Καταπληκτικό φαγητό!

Ύπνος, πρωινό και επιστροφή την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, με μια μικρή ταλαιπωρία στους συνοριακούς σταθμούς…

Το Βελιγράδι πραγματικά ζει 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό που φαίνεται ίσως παράξενο στους ξένους επισκέπτες είναι το γεγονός ότι τα καφέ του κέντρου και τα μπαρ και εστιατόρια, που ειδικά το καλοκαίρι μεταφέρονται στο ποτάμι, είναι πάντα γεμάτα. Ο μέσος Σέρβος μπορεί να μην έχει να επενδύσει σε κάτι πιο μακροπρόθεσμο, αλλά πάντα θα έχει λίγα χρήματα για έναν καφέ στο μπρίκι ή μια μπίρα.

Και όπως την κάθε πόλη κάνουν οι κάτοικοί της, έτσι και οι ντόπιοι είναι ουσιαστικά το πιο σημαντικό «αξιοθέατο» που πρέπει κανείς να γνωρίσει περνώντας από αυτήν την πόλη. Παθιασμένοι και στη φιλικότητα και τη φιλοξενία τους, αλλά ταυτόχρονα και στην αγένειά τους, είναι οι οικοδεσπότες με τους οποίους δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθείτε. Η αδιαφορία δεν υπάρχει από τη δική τους πλευρά – και δεν θα επιτρέψουν ποτέ να αδιαφορήσετε κι εσείς για εκείνους και το σπίτι τους.

Εντυπώσεις άριστες και τελικά αποδεικνύεται ότι οι γρήγορες αποφάσεις μπορούν να καταλήξουν σε πολύ ωραία αποτελέσματα!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ:

ΚΟΣΤΟΣ

Θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις σας! Πάντως η διαμονή, το φαγητό και η διασκέδαση είναι σαφώς πολύ πιο φθηνά από την Ελλάδα.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Η Ολυμπιακή και η σερβική JAT είναι οι δύο αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν κατευθείαν δρομολόγια Αθήνα – Βελιγράδι. Η JAT έχει λίγο πιο προσιτές τιμές, δεδομένου ότι συχνά υπάρχουν προσφορές. Πληροφορίες στα γραφεία τους: JAT (τηλ.: 210-36.22.417).

Θα σας πρότεινα να πάτε οδικώς (περίπου 200 ευρώ οι βενζίνες)

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλη πόλη, η προτεινόμενη μετακίνηση είναι με τα πόδια. Μετρό δεν υπάρχει, αλλά όλα τα υπόλοιπα μέσα μαζικής συγκοινωνίας (τρόλεϊ, λεωφορεία και τραμ) είναι διαθέσιμα. Οι ταξιτζήδες είναι πολύ πιο ευγενικοί από τους Έλληνες συναδέλφους, αλλά και η ταρίφα τους είναι πιο ακριβή. Προσοχή κυκλοφορούν πειρατικά ταξί που γδέρνουν τους τουρίστες. Προτιμήστε συγκεκριμένες εταιρείες (Lux ή Pink)

ΝΟΜΙΣΜΑ

Η νομισματική μονάδα της Σερβίας είναι το δηνάριο. 1 ευρώ = 103 δηνάρια (αυτή την περίοδο). Τα ανταλλακτήρια και οι (ελληνικές) τράπεζες βρίσκονται κυριολεκτικά σε κάθε βήμα, οπότε η συναλλαγή είναι εξαιρετικά εύκολη. Αν και νομίζω ότι οι καλύτερες τιμές και οι πιο σίγουρες ανταλλαγές μπορούν να γίνουν στο ξενοδοχείο.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

• ΙΝ Hotel (λεωφόρος Arsenija Carnojevica 56, τηλ.: 0038111 3105300, 0038111 3105355, www.inhotel-belgrade.com)

• ΖΙRA Ηοtel (Ruzveltova 35, τηλ.: 0038111 3314800, www.zirahotels.com

Χαρακτηρίζεται από μοντέρνο ντιζάιν και απόλυτη λειτουργικότητα. Η τοποθεσία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα περιπλάνησης στα πιο όμορφα σημεία της πόλης χωρίς συγκοινωνίες.

• ALEKSANDAR PALAS HOTEL (Kralja Petra 13 -15, 0038111 3305300, www.aleksandarpalas.com)

Χτισμένο το 1887, αποτελεί τον καλύτερο εκπρόσωπο της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του Βελιγραδίου. Βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της παλιάς πόλης, λίγα βήματα μόνο από το φρούριο Καλεμέγκνταν.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Εκτός από πολλές καφάνες, τις οποίες μπορείτε να συναντήσετε παντού και να γευθείτε κάποιο από τα φαγητά της παραδοσιακής σερβικής κουζίνας, υπάρχουν και εξίσου καλά εστιατόρια. Ένα από τα καλύτερα είναι το Zaplet (Kajmakcalanska 2). Με μοντέρνα διακόσμηση, χαλαρωτική μουσική και μενού που αλλάζει κάθε μήνα, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια των ντόπιων. Η Stara Koliba (Usce BB) βρίσκεται ακριβώς πάνω στη συμβολή των δύο ποταμών με θέα στο φρούριο. Έχει υπέροχη ατμόσφαιρα με ζωντανή μουσική και προσφέρει τα καλύτερα ψαρικά σε λογικές τιμές. Στην καρδιά του Ζέμουν και δίπλα στο ποτάμι βρίσκεται ένα από τα αγαπημένα μέρη των ξένων επισκεπτών. Ο λόγος για το εστιατόριο Reka (Kej Oslobodjenja 73B), με την καλύτερη διασκέδαση και καταπληκτικό ψάρι.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Είτε με θέα τον Σάβα και τον Δούναβη είτε στα πλωτά μπαρ και κλαμπ πάνω στο νερό, η νυχτερινή ζωή του Βελιγραδίου προσφέρει πάντα καλή διασκέδαση. Κάποιοι από τους χώρους διασκέδασης που προτείνουμε είναι: το Sound (Kej BB), το καλοκαιρινό Plastic (Brodarska BB) και το υπέροχο καφέ Klub svetskih putnika (λεωφόρος Despota Stefana 7).

ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Στο Βελιγράδι η έννοια του shopping όλο και περισσότερο περιορίζεται στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπως είναι το Delta City (Jurija Gagarina 16, Νέο Βελιγράδι) και το Zira (Cvijiceva & Ruzveltova)  ή το Usche, στο Νέο Βελιγράδι. Το καλύτερο κατάστημα για αναμνηστικά δώρα και σουβενίρ είναι το Beo Izlog, το οποίο βρίσκεται στη γνωστή οδό Knez Mihailova.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Μαζί με διάφορες μικρές γκαλερί, οι πιο σημαντικοί χώροι τέχνης στο Βελιγράδι είναι τα μουσεία του: το Εθνικό Μουσείο (Trg Republike 1A) με τα πιο σημαντικά έργα Σέρβων αλλά και ξένων καλλιτεχνών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Usce 10 Blok 15) το έργο μοντέρνας αρχιτεκτονικής δίπλα στο ποτάμι, το Εθνογραφικό Μουσείο (Studentski Trg 13), το Μουσείο του Νίκολα Τέσλα (Κrunska 51). Το Βελιγράδι έχει και πολύ καλό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης (Andre Nikolica 14).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αν δεν μένετε σε ξενοδοχείο, καλό είναι να δηλώσετε σε κάποιο αστυνομικό τμήμα την παραμονή σας, είναι μια τυπική διαδικασία που συνηθίζεται. Όσον αφορά την ασφάλεια στο δρόμο, ως πεζοί θα νιώθετε πολύ πιο ασφαλείς απ’ ότι στην Αθήνα. Επίσης, ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές δεν υπάρχουν.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Το βουνό Αβαλα, όπου φτάνετε σε λιγότερο από μία ώρα με υπεραστικό λεωφορείο και η πόλη Νόβι Σαντ, με τακτικά δρομολόγια τρένου και λεωφορείων (διάρκεια μεταφοράς: 1 – 1.30 ώρα), αποτελούν τους πιο ωραίους προορισμούς για εκδρομές κοντά στην πρωτεύουσα.

Για επίλογο:

Υπάρχουν δύο πράγματα που σκέφτηκα:

Το πρώτο ότι, αν αυτή η πόλη είναι έτσι μετά από πολέμους, βομβαρδισμούς και καταστροφές τότε οι δικές μας θα πρέπει να έχουν προκύψει μετά από τσουνάμι! Το Βελιγράδι είναι μια πόλη που την αγαπάς, τη χαίρεσαι και πραγματικά – τουλάχιστον σαν επισκέπτης – απολαμβάνεις αυτό που λέμε «ποιότητα ζωής»!

Το δεύτερο ότι θα ξαναβρεθούμε εκεί! Το πιο πιθανό αυτό το καλοκαίρι. Όταν πηγαίνεις κάπου και θέλεις να ξαναβρεθείς , ε! , αυτό τα λέει όλα.

Αν δεν βρεθήκατε εκεί τότε να πάτε με κλειστά τα μάτια….

37 thoughts on “Οδικώς στο Βελιγράδι… ( Αύγουστος 2010)

 1. Πραγματικά η περιγραφή σου με ωθεί να κανω αυτό το ταξίδι.Πρόκειται σιγουρα για μια πολύ όμορφη πόλη η οποία δε θύμιζει τίποτα απο το πρόσφατο παρελθόν.

  *Μία διευκρίνιση. Χρησιμοποίησες ταυτότητα νέου τύπου ή διαβατήριο για την είσοδο στην Σερβία ?

 2. ρωτισα αρχες Σεπτ. στη Σερβικη πρεσβεια και μου ειπανε οτι δεν χρειαζεται διαβατηριο, απλα και μονο ταυτοτητα νεου τυπου. Για τα Σκοπια σιγουρα δεν χρειαζεται ημουν 5 Σεπτ. και το γνωριζω 100%

   • Εδω και παρα παρα πολυ καιρο, περνας και με ταυτοτητα, αρκει τα στοιχεια σου να ειναι γραμμενα και στα λατινικα (κοινως ταυτοτητες που εκδωθηκαν τα τελευταια 10χρονια τουλαχιστον….). Ειτε αεροπορικως, ειτε οδικως, ειτε και με κτελ… Και το λεω γιατι εχω παει και με τους 3 τροπους μονο με ταυτοτητα…. 😉

 3. Και εγώ ενδιαφέρομαι να πάω Σερβία, όχι τόσο για τουρισμό.. Πιο προσωπικό θέμα… Ακόμα να βγάλω άκρη μέσω ίντερνετ για τα έγγραφα, τις τελευταίες μέρες που ψάχνω, δεν μπορώ.. Το αποφάσισα Μεγάλη Εβδομάδα (για να πάω το επόμενο Σ/Κ απο την Κυριακή του Πάσχα) και το μόνο που κατάφερα είναι να πάρω την Πρεσβεία της Σερβίας στην Ελλάδα και με διαβεβαίωσαν ότι μπαίνω με ταυτότητα (καινούργιου τύπου). Αλλά εμένα έχει ξεφτιλιστεί η ταυτότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να μπώ πουθενά, παρόλο που είναι νέου τύπου έχει γίνει σαν πατσαβούρι. Θα γελάνε στα σύνορα. Γιαυτό περιμένω να ξημερώσει Τρίτη (Αργία, Δευτέρα του Πάσχα σήμερα) να δώ τι θα κάνω. Το πούλμαν για Σερβία (απο Αθήνα) είναι 95Ε πήγαινε-έλα και το αεροπλάνο γύρω στα 190Ε. Αν μου πούν στο πρακτορείο ταξιδίων (για πούλμαν) ότι θέλω διαβατήριο για τα Σκόπια π.χ. θα πάρω το αεροπλάνο. Το διαβατήριο είναι στα 70 Ευρώ να το βγάλεις. Οπότε μου έρχεται μία η άλλη και γλυτώνω και 16 ώρες ταξίδι. Αν πάω με ταυτότητα θα πάρω το πούλμαν γιατί γλυτώνω 80 ευρώ που είναι όλη μου η διαμονή σχεδόν εκεί (πηγαίνω για 2 μέρες, για προσωπικό λόγο όπως είπα. Θα κοιμηθώ και σε παγκάκι αν χρειαστεί). Πήγα στο τμήμα σήμερα και μου είπαν μπορούν να μου κάνουν αλλαγή σε κανα τριήμερο, αν είμαι τυχερός.. Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ακόμα πάντως να βγάλω άκρη, νομίζω όμως ότι η ταυτότητα πλέον είναι οκ για να πάς. Ας το ελπίσω..
  Χρόνια Πολλά!

 4. Πολλά μπράβο για το άρθρο κ την περιγραφή! Σίγουρα διαβάζοντάς το κάτι μέσα μου με κάνει να θέλω να πάω Βελιγράδι!

  • Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό. Νομίζω περιγράφω την αλήθεια και μόνο αυτή. Ελπίζω να μπορέσω να έρθω και φέτος για το 10 χρόνια του Beer fest.Αν θέλεις στείλε μου τα στοιχεία σου να επικοινωνήσουμε.

  • γεια σου φιλε μου,σκεφτομαι να ερθω βελιγραδι τον χειμωνα και θα ηθελα πολυ να κανω νεες γνωριμιες κ νεους
   φιλους,αν θελεις σου στελνω το skype να τα πουμε και οnline,,,,,

 5. χρειαζεται διαβατηριο ταξιδευω συχνα στο βελιγραδι ειμαι αναδοχος μητερα ενος παιδιου εκει εδω και 10 χρονια…αν πατε οχτωβρρη που βρεχει φυλλα (PADA LIST) θα τρελαθειτε ειναι πρωτογνωρο για τους ελληνες λατρευω τη φυση και τις εξοχες της σερβιας λατρευω τους ανθρωπους της που οταν λες ελληνας σ αγκαλιαζουν και σε φιλανε…παντα θα πηγαινω….

 6. 1 ιουλιου ξεκιναμε οικογενειακα,
  οδικως απο λεσβο δια μεσου τουρκιας για σκοπια και σερβια. περασαμε περυσι πηγαινοντας κεντρ. ευρωπη και μειναμε… αν εχετε σχεδιασει κατι παρομοιο απο 1 εως 18 ιουλιου 2013 στειλε dtsanakis@hotmail.gr και ισως συναντηθουμε….

 7. Το βελιγραδι ειναι εξαιρετικό ! ‘κατεβηκα’ με ενα φιλο μου απο την Τιμισοάρα (επίσης πανεμορφη πολη της Ρουμανίας) ,μέσω του Τρένου,υπαρχει μια γραμμή που ξεκιναει καθε πρωι στις 0700 και με ανταποκριση στο ΒΡΣΕΚ (ΣΕΡΒΙΑ),σε 4 ωρες εισαι Βελιγραδι.Το περπατησα ολο το ΒεΛΙΓΡΑΔΙ.υπεροχη πολη,πολυ ομορφες γυναικες και ψηλες (για τους ελευθερους) ,με σωστη ηθική ομως.πολυ ασφαλής πολη και με το μικροτερο ποσοστο εγκληματικοτητας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.οι τιμες ειναι οπως και στην Αθηνα..δυστυχως δεν ειναι πολυ φθηνες.πιτσα με 1,50 .Επίσης να μην φατε σουβλάκια στον Σαλονικιό ‘πατριώτη’ που πουλάει με 2.50 την πιτα με τον γυρο. (ελεος)…!! αξιζει να παρετε οποιο τραμ θελετε,θα σας παει παντου.Μην παρετε ταξι,διοτι ειναι ακριβα και δεν αξιζει,αντι αυτού προμηθευτείτε εισητηρια για τραμ,λεωφορεια.Επισκεφθείτε και το Νεο Βελιγράδι,στην άλλη όχθη του Δουνάβεως.το καλο ειναι οτι ολα τα αξιοθέατα ειναι στο κέντρο της πόλεως.όμορφη η θέα στο καλιμακτνάν στο φρούριο και το βραδυ αξιζει να περπατησετε στην ‘Ερμού’ του Βελιγραδιου,εναν κεντρικο δρομο.Εφοδιαστείτε με μπουφάν διοτι το τοπικο κλίμα ειναι υγρο και κρυο.επισκευθείτε την εκκλησια του αγιου Σάββα (ειναι υπο συντηρηση) και του Αγιου Μάρκου(ειναι απλα τεραστιες) !!!
  Σε καμια περίπτωση δεν θα δώσετε 300 ευρω για 3 διανυκτερεύσεις!!! ελεος,ειμαστε σε κρίση.εγω εμεινα στο ξενοδοχείο SLAVIJA ,ειναι σε πολυ καλο σημειο με 35 ευρω ημερησιως(2 ατομα)..Εξαιρετικο πρωινο .Ξενώνες υπαρχουν,αλλα δεν αξιζει να δωσεις 30 ευρω και 20.Δεν υπαρχουν φθηνοτερα δωματια στο κεντρο.ενώ το ξενοδοχειο,προσφέρει αρκετα καλες υπηρεσίες.

 8. Καλησπέρα,

  Κατ’ αρχήν οφείλω να συγχαρώ όλους για τις πολύτιμες πληροφορίες.
  Έχουμε προγραμματίσει ταξίδι στο Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη τα Χριστούγεννα και μάλλον θα πάμε οδικώς μ’ ένα matiz 900cc. Θα εκτιμούσα πολύ την άποψή σας και τις συμβουλές σας….

  • Εγώ δεν ξέρω πολλά απο αυτοκίνητα (33 χρονών και ούτε δίπλωμα δεν έχω 😛 ), αλλά, 900αρι δεν θα ζοριστεί πιστεύεις;; Ας πούν αυτοί που ξέρουν καλύτερα. Έχω κλείσει και εγώ εισιτήρια πάντως για 27/12 για Βελιγράδι, την καλύτερη εποχή διαλέξατε. Βουδαπέστη, αν και έχω πάει μόνο καλοκαίρι, πιστεύω θα είναι μαγική τα χριστούγεννα 🙂
   Σέρβια πλέον έχω πάει 8 φορές, δεν ξέρω τι συμβουλές θές, πες μου να σου πώ. Με την άδεια του διαχειριστή του blog φυσικα 🙂

   • Είναι… αν και περισσότερο φοβάμαι τον καιρό παρά τ΄αμάξι. Έχουμε εξοπλισθεί με χειμερινά λάστιχα, αλυσίδες και όλα τα συναφή που ενδεχομένως μας χρειαστούν. Βγάλαμε και πράσινη κάρτα και η ασφάλεια μας καλύπτει για οδική βοήθεια και στο εξωτερικό. Τώρα αυτό που με φοβίζει λιγάκι είναι οι παγωμένοι δρόμοι. Δεν ξέρω έαν και κατά πόσο περιοδικά καθαρίζονται….:\ Στο Βελιγράδι θα μείνουμε μόνο 2 μερούλες χονδρικώς και άλλες 5 στη Βουδαπέστη. Ποια μέρη θα πρέπει όπως και δήποτε να επισκεφθούμε;

   • ένα μετεωρολογικό δελτίο (απο Σερβία) που είχα δεί τέλη Νοεμβριου -για τις πρωτοχρονιάτικες μέρες- έλεγε για χόνια.. Δεν βάζω και το χέρι μου στην φωτιά δηλαδή, αλλά καλού κακού να είστε προετοιμασμένοι. Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ ως πρόβλημα οδικώς (όσες φορές έχω πάει με πούλμαν) είναι η ομίχλη.. Δεν είχε πάντα, αλλά κάποιες φορές, όταν έχει, μπορεί να γίνει υπερβολικά πολύ πυκνή.. Τώρα πιστεύω, αφου για να πάτε Ουγγαρία λογικά θα πάτε μέσω Βοϊβόντινα (πιθανολογώ), ωραία θα είναι να κάνετε μία στάση για όσο σας παίρνει στο Νοβι Σαντ. Μακράν η πιο όμορφη πόλη της Σερβίας για εμένα. Εγώ πιο πολύ μένω στο Νοβι Σαντ παρά στο Βελιγράδι :)))
    Αν δεν κατάλαβα την ερώτηση, συγνώμη.

 9. υ.γ. και το ότι είπα «έκλεισα εισιτήρια για Βελιγράδι» Νόβι Σαντ θα πάω απλά θα κάτσω μία μέρα Βελιγράδι 😛 Δεν έχει και αεροδρόμιο το Νοβι Σαντ έτσι και αλλιώς δηλαδή.

  • Mια πολυ ομορφη πολη,να επισκεφθείτε μετα το Νόβι Σάντ,ειναι το Πάλιτσ.Είναι ακριβώς στα σύνορα με την Ουγγαρία.Εχει υπεροχη λιμνη,παρκα και πρασινο,ενώ τα σπίτια ειναι ομορφα.Η Ουγγαρια ειναι μικρή ,επομένως θα φθασετε γρήγορα στη Βουδαπέστη.

 10. Συγχαρητήρια για αυτό το υπέροχο post. Πολύ αναλυτικό και ειλικρινές. Μου κάνει εντύπωση να διαβάζω τόσα ενθουσιώδη σχόλια από Έλληνα γιατί είναι λίγοι (πόσο μάλλον οι μη-ψαγμένοι) που να ‘κολλήσουν’ με τέτοιες μη-ευρωπαϊκές πόλεις. ΠΆω Βελιγράδι την 1η ΜαΪου μέχρι τις 4/5 αλλά απ’ ό,τι κατάλαβα οι μέρες φτάνουν για να δεις τα βασικά. Γιατί είναι όλα κοντά μεταξύ τους, αν δεν κάνω λάθος…

  • Είναι πράγματι κοντά και οι μέρες θα σου φτάσουν, αν και στο Βελιγράδι οι μέρες ποτέ δεν θα σου είναι αρκετές για να το ζήσεις!Ελπίζω να το απολαύσεις και να σε βοηθήσουν τα όσα έχω γράψει. Να περάσεις καλά!

  • Μήν φας στον ‘πατριώτη σουβλατζή’ που πουλάει το σουβλάκι με 2,5 ευρώ.Ελεος,καλύτερα φαε μία πίτσα απο τις πολυ καλές που φτιάχνουν στο Βελιγράδι

 11. Πολυ καλο αρθρο! Ευγε! σε 2 εβδομαδες σπευδω προς μεσο-Ανατολικες περιοχες (Ζαετσαρ-Τζερνταπ-Κλαντοβο ) παραδουναβιες περιοχες και μη τουριστικες..Φυσικα θα εχουμε και παραπλευρες μονοημερες περιηγησεις, σε κοντινες πολεις (Ντρομπετα Τουρνου σεβεριν-Ρουμανια)οποτε δεν αποκλειεται και μεχρι Βελιγραδι!!Θα επανελθω με πληροφοριες-εντυπωσεις-τιμες!

  • Η Νίς δεν ειναι κατι το πολυ ωραίο.Μια πολη με εντονο μουσουλμανικό στοιχείο ,τζαμί στο κέντρο και πολυκατοικίες.Τίποτα το ιδιαίτερο εκτός του γεγονότος οτι ειναι σε κομβικό σημείο.πολλοί σταθμεύουν για βενζίνη και ανεφοδιασμό.Η Σερβία αξίζει απο το βελιγράδι και πάνω,πήγαινε 5 μέρες στο Βελιγράδι και αλλες 3 στο Νόβι Σάντ,πήγαινε στο Πέλιτς στα σύνορα με την Ούγγαρία 2 μέρες,στο Βρσετς στα σύνορα με τη Ρουμανία και τα έχεις δει όλα

  • Αν προκειται να επισκεφτειτε την Σερβια συστηνω και την Ανατολικη πλευρα και πιο συγκεκριμενα την παραδουναβια πολη, Κλαντοβο (περιοχη Τζερνταμπ).Εχει εθνικο παρκο,τελεια ρυμοτομια,υδροηλεκτρικο εργοστασιο στο Δουναβη μοιραζομενο με την Ρουμανια.Επισης μπορειτε να περασετε απεναντι στην Τουρ Σεβεριν (Ρουμανια) η οποια ειναι τουριστικη περιοχη πολυ ομορφη πολη καθαρη μεγαλοι δρομοι ωραια κτηρια..εντυπωσιακο παρκο.

  • Να προσέξεις τον καιρό! Η αλήθεια είναι πως ο χειμώνας δεν θα σε βοηθήσει αρκετά… Καλό ταξίδι πάντως!

 12. Παράθεμα: Ταξιδεύοντας οδικώς στην Κεντρική Ευρώπη … και όχι μόνο! (ΜΕΡΟΣ 1ο) | ΡΑΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s