«Εκτελέστε τον Ανδρέα». Όταν ξανα-ανακαλύπτουμε την ιστορία!

1981Η αποκάλυψη άρθρου του επικεφαλής των «ταγμάτων εφόδου» της «ΧΑ» Ηλ. Κασιδιάρη, το οποίο αναφερόταν στην «απωλεσθείσα ευκαιρία» εκτέλεσης του Ανδρ. Παπανδρέου από την χούντα, επανέφερε στο ιστορικό προσκήνιο μια ξεχασμένη παράμετρο της νεότερης περιόδου της χώρας.

Η παραπομπή στις μαρτυρίες του αρχιπραξικοπηματία Γ. Λαδά εμφανίσθηκε ως αποκαλυπτική πηγή, μόνο που οι σχετικές αναφορές είναι πολύ παλιότερες.

Μια εξ’ αυτών στο βιβλίο του Γ. Κάτρη «η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα» (εκδόσεις Παπαζήση), που πρωτοβγήκε το 1971 σε Ευρώπη και Αμερική, αφού στην Ελλάδα ήταν απαγορευμένο ως το 1974.

Εκεί γίνεται αναφορά «σε δύο ισχυρές τάσεις» εντός του χουντικού καθεστώτος.

«Η μια ήταν της πλειοψηφίας, με επικεφαλής τον Παπαδόπουλο, που διοχέτευε την γραμμή της CIA. Θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι περιόριζε τις ακρότητες των εξτρεμιστών του Λαδά. Ωστόσο σε μερικά ζητήματα (…) υπέκυπτε στις μετριοπαθείς υποδείξεις της Ουάσιγκτον. Παράδειγμα η απελευθέρωση του Ανδρ. Παπανδρέου. Και οι δυο πλευρές της χούντας ήθελαν να τον «ξεφορτωθούν», είτε με θανατική καταδίκη και εκτέλεση, είτε δολοφονώντας τον μέσα στην φυλακή.

Όταν όμως ο Λ. Τζόνσον, πιεζόμενος από τον ακαδημαϊκό κόσμο της Αμερικής, αξίωσε την απελευθέρωση του Ανδρέα, ο Παπαδόπουλος πειθάρχησε και τον άφησε ελεύθερο, μη δίνοντας σημασία στις λυσσώδεις αντιδράσεις του Λαδά και των συντρόφων του» (σ. 301).

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυτά γράφηκαν όταν μεσουρανούσε το φασιστικό καθεστώς των συνταγματαρχών και όχι μεταγενέστερα –ώστε να μπορούν να αποδοθούν στους «μύθους της μεταπολίτευσης».

Άλλωστε αργότερα προέκυψαν και επιβεβαιωτικές διαρροές, αλλά

και στο ίδιο βιβλίο γίνεται αναφορά (σ. 38) σε πόνημα του καθηγητή Στ. Ρουσσέα.

Ο οποίος αναφέρει πως αμερικανός «επισκέπτης» της πρεσβείας των ΗΠΑ εξομολογήθηκε σε διπλωματικό υπάλληλο πως «η χούντα θα έπρεπε να είχε απαλλαγεί από τον Ανδρέα. Όταν ο αμερικανός επισκέπτης ερώτησε «τι εννοείτε να είχε απαλλαγεί» επήρε την μονολεκτική απάντηση «εκτέλεση» (execute)». Οπαδός της άποψης αυτής ήταν και ο περιβόητος ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA Γκ. Αβρακότος.

Συνοψίζοντας, είναι εντυπωσιακό το πώς αναδεικνύονται θέματα από προ τριετίας άρθρα του Νο2 της «Χρυσής Αυγής» όταν υπάρχουν διαθέσιμες (απείρως εγκυρότερες) πηγές και μάλιστα χρονικά εγγύτερες.

Ίσως η λήθη να επωάζει το ξαναχτίσιμο των ιστορικών αφηγήσεων.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s