Θολές εξελίξεις… Δεδομένα αποτελέσματα.

dnt11Για τον Νοέμβριο προγραμματίζεται η συνάντηση στην Ουάσιγκτον, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το ελληνικό χρέος και η αντιμετώπισή του.

Ήδη έχει διαφανεί το χάσμα εκτιμήσεων ανάμεσα στο ΔΝΤ (κατά βάση αμερικανικής επιρροής) και στους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα την Γερμανία. Σύμφωνα με τους αμφιτρύωνες απαιτείται δραστικό κούρεμα του κρατικού χρέους της Ελλάδας, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Επειδή το καταστατικό του ΔΝΤ απαγορεύει τέτοιες ενέργειες θα κληθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να το πράξουν.

Μόνο που ο ηγετικός πυρήνας της Ε.Ε. (το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε επί της ουσίας) δεν θέλουν να ακούσουν για κάτι τέτοιο. Αρνούνται να επαναλάβουν το πείραμα του 2012, ειδικά τώρα, που στην ευρωζώνη θεριεύει ο εθνικισμός και η «ευρωσκεπτικιστική» περιχαράκωση.

Προτιμούν ένα είδος επιμήκυνσης του χρέους, ίσως ως το 2050, και σταδιακή απομείωσή του με βάση την υλοποίηση επιλεγμένων στόχων.

Στην ουσία η Ελλάδα θα βρεθεί σε διαρκή ομηρία και θα κληθεί να εφαρμόσει ατέρμονες σειρές μνημονίων.

Ενδιαφέρον έχει πάντως η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Σαμαρά για την ερήμην της πρωτοβουλία του ΔΝΤ. Σχεδόν μια μέρα μετά την ανεπίσημη διαρροή της είδησης κυβερνητικές πηγές –ανώνυμα πάντα – διέψευδαν τα περί συνόδου. Αν μη τι άλλο συνοδοιπορεί η συγκυβέρνηση, με την ευρωενωσιακή επιλογή. Μια παράμετρος που αποκτά ειδικό βάρος σχετίζεται με τον χρόνο συζήτησης του ζητήματος.

Η Ε.Ε. προκρίνει μια αργόσυρτη διαδικασία, η οποία θα ανοίξει προς τα τέλη του φθινοπώρου –χωρίς ορατό χρονοδιάγραμμα λήψης καθοριστικών αποφάσεων. Αντίθετα το ΔΝΤ και η διοίκηση Ομπάμα δείχνουν να επιλέγουν ταχύτερες διαδικασίες, εξ’ ού και η σύντμηση του κοινωνικού χρόνου με μονομερή πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΔΝΤ.

Μέσω της ελληνικής υπόθεσης γίνονται εμφανείς οι διαφορετικές απόψεις –η Ουάσιγκτον επιθυμεί κινητικότητα, την ώρα που το Βερολίνο βολεύεται από τις υφιστάμενες ισορροπίες.

Αφού οι συνέπειες της κρίσης δεν είναι ίδιες (ούτε ζημιογόνες υποχρεωτικά) για όλους.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s