Είναι ο λαϊκισμός βρε ηλίθιε!

gala4Όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ανέλαβε (στην προτελευταία νομική της εναρμόνιση με τις εντολές των δανειστών) να προωθήσει την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» έκανε σημαία την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την πτώση της τιμής βασικών προϊόντων διατροφής. Έτσι οι άοκνες προσπάθειες του τότε υπουργού ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη –ακραιφνούς νεοφιλελεύθερου – επικεντρώθηκαν στο σπάσιμο των δεσμών παρωχημένων μορφών τυποποίησης, όπως το φρέσκο γάλα και ψωμί-φρατζόλα.

Ο ηρωικός αγώνας διεξαγόταν, ως συνήθως, υπέρ των καταναλωτών. Οι διαβεβαιώσεις, από κυβερνητικούς αξιωματούχους και έγκυρους οικονομολόγους, δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης. Οι τιμές θα χαμήλωναν μόλις οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, εξοβελίζοντας τα τελευταία υπολείμματα αγροτοσυνεταιριστικών μονάδων από την πρόσβαση στις αγορές των μεγάλων πόλεων (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα), έπαιρναν την κατάσταση στα χέρια τους.

Λίγους μήνες αργότερα τα ευρήματα δείχνουν πως οι δοκησίσοφοι –αλλοδαποί και εγχώριοι – δεν δικαιώθηκαν.

Οι τιμές του γάλακτος έχουν ανέβει μεσοσταθμικά κατά 2%, παρά τις προφητείες περί ευεργετικής δράσης του ανταγωνισμού. Όμως οι αγρυπνούντες κέρβεροι της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μένουν με δεμένα τα χέρια. Έτσι η νέα ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε να θεραπεύσει τις πληθωριστικές παθολογίες.

Ο Γ. Γιακουμάτος – ο οποίος ως βουλευτής υπερψήφισε την διάταξη και ξεσπάθωνε υπέρ της ταχείας εφαρμογής της – κινείται πλέον στην αντίθετη κατεύθυνση. Με συσκέψεις των εμπλεκόμενων –στην παραγωγή και την διακίνηση γάλακτος – φορέων αναζητεί μια «συμφωνία κυρίων», ώστε να πάρουν την κατιούσα οι τιμές.

Ωστόσο οι επαΐοντες, που μας τάιζαν με το «μουχλιασμένο ψωμί» των προκάτ επιχειρημάτων, για να ευδοκιμήσει η κυβερνητική προπαγάνδα, σιωπούν αισχυντηλά. Ποντάρουν στην σύγχυση, την καλλιέργεια συμπεριφορών συλλογικής αμνησίας και νοιώθουν υπερήφανοι για τις επιτυχίες τους.

Η λογική του «πάμε γι’ άλλα» αποδεικνύεται πρόσφορη, ακόμα και όταν αφορά στοιχειώδεις διατροφικούς παράγοντες. Άλλωστε πώς είναι δυνατόν ο λαϊκισμός να αμφισβητήσει την αυθεντία των μάγων του ΟΟΣΑ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s