Δήμοι χωρίς … παραλίες!

paraliesΤα πάνω κάτω έρχονται για μια ακόμη φορά σε σχέση με την αρμοδιότητα γύρω από τη μίσθωση χώρων σε τουριστικές παραλίες. Αυτή τη φορά αλλάζει το τοπίο και την αρμοδιότητα για την ενοικίαση πλέον την κρατούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ένα χρόνο πριν είχε γίνει ένα ολόκληρο σκηνικό με συνέπεια οι τότε αρμόδιοι στο τέλος Μαρτίου του 2013 είχαν αποφασίσει να παραχωρήσουν αυτό το δικαίωμα στους Δήμους αλλά να εισπράττουν ένα τμήμα από το τίμημα. Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος με την εφαρμογή αυτού του συστήματος και τα πράγματα επανέρχονται και πάλι σε μια εντελώς διαφορετική διαδρομή.

Δεν θα μπορούν λοιπόν οι Δήμοι που έχουν στα γεωγραφικά τους όρια παραλιακές ζώνες να προχωρήσουν σε μίσθωση αυτών σε τρίτους. Το δικαίωμα αυτό τώρα έχουν οι Κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν αυτές τις διαδικασίες και μάλιστα θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι σε ελέγχους εφαρμογής λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα γι’ αυτούς που διαπιστώνεται ότι παράνομα καταλαμβάνουν τους συγκεκριμένους χώρους ενώ παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε σχέση με το τίμημα το 50% θα πηγαίνει στο δημόσιο και το άλλο 50% στον Δήμο.

Ένα από τα βασικά θέματα τα οποία δείχνουν να είναι κυρίαρχα σε ό,τι αφορά την αλλαγή του τοπίου είναι ότι ουσιαστικά τα έσοδα τα οποία υπολογίζει το ελληνικό δημόσιο από τις συγκεκριμένες παραλίες και τα μισθωτήρια συμβόλαια ήταν πολύ μικρό παρά τα σενάρια.

Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει αποκαλύψεις σε σχέση με τους τρόπους διαχείρισης των συγκεκριμένων δυνατοτήτων που σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν χαριστικές συμβάσεις από την πλευρά των Δήμων με μισθώσεις σε τρίτους.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις όπου η αρμοδιότητα μεταφέρεται στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι ΟΤΑ πλέον βγαίνουν από το «παιχνίδι» και θα έχουν τη δυνατότητα μόνο να διαπραγματεύονται τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών, αλλά θα εισπράττουν μόνο τα προβλεπόμενα έσοδα από τη μίσθωση παραλιών, δηλαδή το 50% των εισπράξεων.

Όπως αναφέρει εγκύκλιος που έφτασε στις Κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, βασισμένη σε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, «από την 1η Ιουνίου 2014 οι συμβάσεις της απευθείας παραχώρησης, θα συνάπτονται μόνο από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία και τους ενδιαφερομένους, με ποσοστό ανταλλάγματος 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου ΟΤΑ».

Εκείνο που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι Κτηματικές υπηρεσίες καλούνται να διενεργούν ελέγχους κατά την θερινή περίοδο, χωρίς, ωστόσο, να έχουν το απαραίτητο προσωπικό. Θα πρέπει επιπρόσθετα να συντάξουν συμβόλαια ενοικίασης, όπου ακόμα εκκρεμούν.

Ένα τρίτο στοιχείο το οποίο δείχνει να είναι καθοριστικό είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι Δήμοι έχοντας υπόψη τις περσινές ρυθμίσεις προχώρησαν σε μισθώσεις καθώς σε ορισμένες περιοχές όλα αυτά εξελίσσονται πολύ νωρίς και μάλιστα μέσα στους πρώτους μήνες του χρόνου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει διευθέτηση στο συγκεκριμένο θέμα και κανείς δεν ξέρει πως θα ρυθμιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι εντελώς διαφορετική η αντιμετώπιση από την πλευρά των Δήμων και εντελώς διαφορετική η τιμολογιακή αντιμετώπιση από την πλευρά της Κτηματικής υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους ελέγχους θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τον προηγούμενο χρόνο όπου υπήρξαν κάποιοι αποσπασματικοί έλεγχοι , τα πρόστιμα ήταν πολύ τσουχτερά. «Οι Κτηματικές Υπηρεσίες καλούνται να διενεργούν αυτοψίες κατά τη θερινή περίοδο και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι ή άλλοι ιδιώτες έχουν εγκατασταθεί στους χώρους αιγιαλού και παραλίας άνευ μισθώσεως δηλαδή να παρέχουν την απαραίτητη άδεια να ληφθούν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Όσον αφορά στις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας κατόπιν δημοπρασίας και όχι απευθείας οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν από τους ΟΤΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Είναι σαφές ότι με μια πρώτη ανάγνωση των νέων δεδομένων που εισάγει η σχετική εγκύκλιος αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει ένα αλαλούμ σε σχέση με τις αρμοδιότητες και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν και ένταση από την πλευρά των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς κάθε φορά που επιχειρούσε το ελληνικό δημόσιο να πάρει στα χέρια του μια τέτοια αρμοδιότητα συνήθως η αυτοδιοίκηση βρίσκονταν απέναντι.

Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε αυτή την χρονική περίοδο μετά τις εκλογές να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα θέλοντας να κατοχυρώσει τα επόμενα βήματα και κυρίως τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων για λογαριασμό του υπουργείου των Οικονομικών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s