Οδηγίες προς … ναυτιλομένους!

Τα μεγάλα ψηφοδέλτια, τα πολλά ονόματα, οι πολλοί αλλά και διάσπαρτοι σταυροί έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο όχι μόνο στο εκλογικό σώμα αλλά και στους ίδιους τους υποψηφίους. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ότι αποτελεί και αιτία για πολλά άκυρα ψηφοδέλτια.
Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ποντάρουν σε αυτή την σύγχυση θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό υπόστρωμα για να ενισχύσουν τις επιλογές τους. Τα πλείστα όσα σενάρια ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα δεν είναι κάποιες θεωρίες επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι πολιτικάντικα καμώματα στις γειτονιές και της Λάρισας έτσι ώστε να προσαρμόζεται το σκηνικό στις απαιτήσεις κάθε στιγμής.
Ερωτήσεις όπως που και πόσοι υποψήφιοι θα εκλεγούν είναι δύσκολο να απαντηθούν καθώς η λειτουργία του εκλογικού νόμου είναι τέτοια που το μόνο που μπορεί να προβλέψει κάποιος είναι ότι ο συνδυασμός που τελικά θα είναι νικητής θα εξασφαλίσει εκτός από τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου θα πάρει και από μία έδρα σε κάθε δημοτική ενότητα και από εκεί και μετά ξεκινά η λειτουργία του εκλογικού νόμου. Το γεγονός ότι η διανομή των εδρών γίνεται από τους μικρότερους συνδυασμούς απαιτεί τουλάχιστον ικανότητες Πυθίας για να προσεγγίσεις την ακριβή διανομή.
Παρόμοιες καταστάσεις καταγράφονται και στην Περιφέρεια όπου μπορούν με βάση τα υποθετικά εκλογικά ποσοστά μεταξύ των συνδυασμών στις περιφερειακές ενότητες να προκύψουν κάποιες προσεγγίσεις χωρίς όμως αυτές οι προσεγγίσεις να έχουν βάση και χωρίς να μπορούν να αναλυθούν.
Από εκεί και μετά εκείνο το οποίο είναι σαφέστατο έχει σχέση με τις τοπικές κοινότητες. Εκεί λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι τις παίρνει ο συνδυασμός που θα πάρει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της συγκεκριμένης τοπικής κοινότητας. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί διάφορες θεωρίες σε χωριά της Λάρισας σε σχέση με την κατανομή την οποία μάλιστα ορισμένοι την προσαρμόζουν και σε επίπεδο προσώπων, χωρίς όμως να υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Εκείνο που ξεκαθαρίζει επίσης η νομοθεσία είναι ότι πρόεδρος στις τοπικές κοινότητες εκλέγεται ο σύμβουλος με τους περισσότερους σταυρούς του συνδυασμού που έχει πάρει τις περισσότερους ψήφους στην τοπική κοινότητα.
Μακρύς ο δρόμος
Παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί ρητές εντολές σε ότι αφορά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων όλα δείχνουν πως θα είναι μακριά η νύχτα της Κυριακής. Οι τοπικές πιέσεις, τα μεγάλα εκλογικά τμήματα, οι πολλές κάλπες σε συνδυασμό με τις κάθε φορά ανύπαρκτες εφορευτικές επιτροπές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να ξεκαθαρίσει το τοπίο πολύ νωρίς. Όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι για μεν τους μικρούς Δήμους θα έχουμε σαφή εικόνα αρκετά νωρίς. Από εκεί και μετά όμως σε ότι αφορά την Περιφέρεια και κυρίως τους σταυρούς προτίμησης στην Περιφέρεια τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, τουλάχιστον εκείνες που κατανέμονται από την πρώτη Κυριακή, εκεί αναμένεται πραγματικό θρίλερ καθώς θα πρέπει να γίνουν συνολικά γνωστά τα αποτελέσματα απ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες για να προκύψει το ποιοι τελικά έχουν την δυνατότητα να περάσουν το κατώφλι του περιφερειακού συμβουλίου.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
-Την Κυριακή 18 Μαΐου 2014, από τις 07.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα ψηφίζουμε για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.
-Ψηφίζουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες που είμαστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου και δεν έχουμε στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
– Ψηφίζουμε όσοι έχουμε γεννηθεί το 1996 ακόμα κι αν δεν έχουμε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μας.
– Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
– Δεν ισχύει στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ο θεσμός του Ετεροδημότη Εκλογέα και συνεπώς όλοι οι Εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο Δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
-Για να ψηφίσουμε, χρειαζόμαστε είτε την αστυνομική μας ταυτότητα, είτε το διαβατήριο, είτε την άδεια οδήγησης, είτε το βιβλιάριο υγείας.
– Όσοι, εκ παραδρομής, ΔΕΝ συμπεριλαμβανόμαστε στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούμε να ψηφίσουμε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στον οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι, αρκεί να πάρουμε την ημέρα των εκλογών από το Δήμο που είμαστε εγγεγραμμένοι πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγιαή τα Μητρώα Αρρένων με την ένδειξη «ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014».
– Για τις Δημοτικές Εκλογές ο αριθμός των σταυρών που μπορούμε να βάλουμε αναγράφεται πάνω στο ψηφοδέλτιο που θα μας δοθεί.
– Για τις Περιφερειακές Εκλογές ψηφίζουμε μόνο για τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητάς μας.
– Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του, ενώ εάν τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

Τι να έχετε μαζί σας στην κάλπη
Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Στον εκλογέα, που ψήφισε, χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Μάθετε που ψηφίζετε
Το υπ. Εσωτερικών έχει αναπτύξει μια ειδική εφαρμογή ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου. Για να μάθετε πού ψηφίζετε, αρκεί να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την ημερομηνία γέννησης στο σύνδεσμο http:// http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm
Οι υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν πέραν του ωραρίου
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, πέραν του ωραρίου τους θα πρέπει να λειτουργήσουν τα ΚΕΠ, υπηρεσίες των δήμων και ληξιαρχεία όπως επίσης τα δικαστήρια και οι αστυνομικές αρχές.

Σχολιάστε