Τέρμα τα νέα έργα στο ΕΣΠΑ!

xatziΚλείδωσε το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας κάθε δυνατότητα ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ και συγχρόνως με ηλεκτρονική εφαρμογή απαγορεύει κάθε εξέλιξη διαδικασίας για να φτάσουν τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί σε επίπεδο συμβάσεων!

Πρόκειται για το ξεκαθάρισμα το οποίο επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας δίνοντας σαφείς εντολές προς όλες τις κατευθύνσεις, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια μνημονιακή πολιτική παγώνοντας ουσιαστικά όλες τις εξελίξεις.

Σε σχετικό έγγραφο διαπιστώνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει υπέρμετρα αρκετές εντάξεις έργων με συνέπεια να απειλείται να τιναχθεί συνολικά το ΕΣΠΑ στον αέρα.

Το ίδιο το Υπουργείο, διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα μαζικές εντάξεις έργων παρά το γεγονός ότι οι σαφείς εντολές μέχρι τώρα ήταν να υπάρξει μειωμένος ρυθμός έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις υπερδεσμεύσεις. Είναι ακόμη σημαντικό να σημειωθεί ότι προσδιορίζει το ίδιο το υπουργείο ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά το πρόγραμμα το 15% σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον προϋπολογισμό γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ουσιαστικά παγώνει κάθε διαδικασία σ’ αυτή τη φάση που διανύουμε.

Σημειώνει επίσης,  ότι θα πρέπει το κάθε πρόγραμμα να διασφαλίζει επαρκή αλλά όχι υπερβολική υπερδέσμευση ασφαλείας. Καλεί τις περιφερειακές υπηρεσίες να εκπονήσουν σχέδια εξυγίανσης «που να αποτυπώνουν ένα σαφή προγραμματισμό σταδιακής μείωσης της υπερδέσμευσης» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και μάλιστα διαπιστώνει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2013 εντάχθηκαν συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα 729 έργα με προϋπολογισμό 1,4 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης εκ των οποίων, όπως σημειώνει, οι 675 πράξεις δεν εμφανίζουν νομικές δεσμεύσεις.

Κάνει επίσης σαφέστατο το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Μαΐου, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει συνολικά το πρόγραμμα και μάλιστα προσδιορίζει ότι αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην αρχή μιλάει για συμφωνία των περιφερειακών υπηρεσιών με το κέντρο μέχρι το τέλος Απριλίου η οποία βέβαια συμφωνία θα κοινοποιηθεί στην Ε.Ε. μέχρι τέλους Μαΐου. Από εκεί και μετά αναμένεται η άποψη της Ε.Ε. για τις οποιεσδήποτε διαδικασίες θα προχωρήσουν.

Με τον τρόπο αυτό προαναγγέλλει το κλείδωμα της διαδικασίας σε ό,τι αφορά την ένταξη νέων έργων και προσθέτει σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις ότι «παρακαλούνται οι διαχειριστικές αρχές να φροντίσουν ώστε οι τελικοί δικαιούχοι των έργων τους να μην προβούν σε αναλήψεις νομικών δεσμεύσεων στο διάστημα αυτό»όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Από αυτό προκύπτει ότι ουσιαστικά μέχρι να υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. η οποία θα πρέπει να αναμένεται στα μέσα του καλοκαιριού, μέχρι τότε δεν πρόκειται να γίνει καμία σύμβαση ακόμη και στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα έργα θα μπορούσαν να είναι ώριμα για να υπογράψουν σύμβαση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Με βάση τη συγκεκριμένη εγκύκλιο σε κάθε περίπτωση όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να ανατραπεί και οι υπερδεσμεύσεις σε επίπεδο νομικών δεσμεύσεων θα πρέπει να φύγουν από το πρόγραμμα έτσι ώστε όλα αυτά τα ιστορικά μεγέθη να φτάσουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και 15% πάνω από τον προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι έργα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 300 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία εξελίσσονται αυτή την περίοδο θα φύγουν από το πρόγραμμα. Όλο αυτό το σκηνικό θα επιδράσει και στα ζητήματα που έχουν σχέση με την απορρόφηση, όπως επίσης και σε εκείνα που έχουν σχέση με την επιλεξιμότητα των δαπανών.

Από τώρα και στο εξής είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προβλέψει τι ακριβώς θα γίνει τους επόμενους μήνες αφού τα πραγματικά χρήματα έχουν καταναλωθεί, εκείνα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και πολύ δε περισσότερο δεν υπάρχει μέλλον.

Μία μόνο παρατήρηση για τον Υπουργό:

Πάνω από ένα χρόνο τώρα τροφοδοτούσε συνεχώς την υπερδέσμευση των προγραμμάτων. Ξαφνικά ανακάλυψε ότι είναι πάρα πολύ ψηλά. Αν δεν έμπαιναν υπογραφές υπουργού υπήρχε περίπτωση να εντάσσονται έργα;

Υπήρχε περίπτωση να μπαίνουν στην ΣΑΕ; Για να μην τρελαθούμε!!!!

 

Advertisements

One thought on “Τέρμα τα νέα έργα στο ΕΣΠΑ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s