Στην αναζήτηση … υποψηφίων…

ypoΚαθώς ολοκληρώνεται, σιγά-σιγά, η δημοσιοποίηση των υποψηφίων περιφερειαρχών για τη Θεσσαλία (και των όποιων κομματικών στηρίξεων) αρχίζει μια νέα αναζήτηση.

Εκείνη των υποψήφιων περιφερειακών  συμβούλων και ιδιαίτερα των αντιπεριφερειαρχών σε κάθε νομό.

Οι θέσεις αυτές έχουν σύνθετη λειτουργικότητα, καθώς για τον συνδυασμό που θα επικρατήσει συνιστούν τους άμεσους συνεργάτες του επικεφαλής στο διοικητικό του έργο. Αλλά και για εκείνα τα ψηφοδέλτια που δεν έχουν φιλοδοξίες νίκης τα συγκεκριμένα πρόσωπα εκπέμπουν –στην καλή τους εκδοχή- κύρος και επιρροή. Επομένως δεν είναι τυχαίο πως, σε όλες τις περιπτώσεις, αποτελούν κομβικούς παράγοντες για τις τοπικές κοινωνίες. Οπότε η αναζήτηση των κατάλληλων εξηγεί και το προσεκτικό της επιλογής και τον χρόνο που απαιτείται για κάτι τέτοιο.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται γύρω από «νέα», «άφθαρτα» και «υπερκομματικά» στελέχη, που θα σηματοδοτούν μια ρήξη με παλαιοκομματικές πρακτικές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ιδεολογικές κατασκευές που ελάχιστη σχέση έχουν με τις πραγματικές συνθήκες.

Αν εξαιρέσουμε κάποιες περιπτώσεις όπου η αναγνωρισιμότητα και τα παρεπόμενά της είναι προϊόντα κοινωνικά προβλεπόμενης επαγγελματικής δραστηριότητας απομένουν κάποιοι τοπικοί παράγοντες. Όσο μάλιστα η συμμετοχή «επώνυμων» (πάσης φύσης και προέλευσης) δεν έχει την λάμψη και την γοητεία προηγούμενων εποχών τόσο το φάσμα των επιλογών περιορίζεται.

Καθώς η μνημονιακή πραγματικότητα επηρεάζει καταλυτικά τις εξελίξεις, η τοπική αυτοδιοίκηση εκπίπτει, αναπόδραστα, σε τοπικό υποστύλωμα του κεντρικού κράτους. Ενώ οι ασφυκτικές περικοπές αποτελούν αντικίνητρο ενασχόλησης για εκείνους που κινούνται μεταξύ φιλοδοξίας και χόμπι.

Ειδικά στις περιφέρειες όπου τα μεγέθη είναι μεγάλα και οι δεσμοί πολύ πιο χαλαροί το πρόβλημα όσων επιθυμούν να εμπλακούν με την διαχείριση των υποθέσεών τους πολλαπλασιάζεται. Οι δυστοκίες και οι απευθύνσεις διαφορετικών επικεφαλής συνδυασμών στην ίδια (πάνω-κάτω) αγορά αυτοδιοικητικών στελεχών αποτελούν τις απεικονίσεις των χαλεπών καιρών.

Μέχρις ότου, για τις ανάγκες της κάλπης, συμπληρωθούν όπως-όπως τα ψηφοδέλτια.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s