Κύπρος : Όπως λέμε … Βοσνία;

KYPROSΥπό την αυστηρή επίβλεψη των ΗΠΑ ο ελληνοκύπριος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος Έρογλου επαναρχίζουν συνομιλίες, για επίλυση του κυπριακού, σαράντα χρόνια μετά την εισβολή του «Αττίλα».

Σε διακήρυξη που δόθηκε στην δημοσιότητα σκαριφείται το περίγραμμα της πιθανής συμφωνίας, που θα επικυρωθεί μέσω δύο χωριστών δημοψηφισμάτων στο νησί. Η επίλυση τοποθετείται μεν στο πλαίσιο που «θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία», ωστόσο οι λεπτομέρειες του κειμένου δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Παρά τις αναφορές σε «μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και την μια και μόνη κυριαρχία» εισάγονται οι όροι «ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία» και «τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία».

Μάλιστα η αρχική αναφορά έκανε λόγο για «συνιστώντα κράτη» αλλά λόγω των αντιδράσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς υπήρξε η συγκεκριμένη τροποποίηση.

Θα υπάρχει «μία και μόνη κυπριακή ιθαγένεια» αν και οι πολίτες θα είναι ταυτόχρονα και πολίτες μιας από τις δύο «συνιστώσες πολιτείες».

Ωστόσο η συνέχεια των συμφωνηθέντων πείθει πως η διάκριση παραπέμπει περισσότερο σε παράλληλες κυριαρχίες υπό την ομπρέλα μιας υποτυπώδους κεντρικής παρά σε συγκροτημένη κρατική οντότητα. Μιας και «οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και αμετακλήτως όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρέμβαση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεμβαίνουν στις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών (…). Δεν θα δύναται οποιαδήποτε από τις πλευρές να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης».

Μια πρώτη αίσθηση παραπέμπει σε νομικό καθεστώς ανάλογο με αυτό της Βοσνίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Με ενιαία νομική προσωπικότητα στην ουσία όμως διαχωρισμένη σε δύο ομοσπονδιακές συγκροτήσεις, μία κροατομουσουλμανική και μία σερβοβοσνιακή.

Είναι σχεδόν αυτονόητο, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ε.Ε., πως η επιτήρηση του νέου μορφώματος ανήκει στις Βρυξέλλες. Όλα δείχνουν πως η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή και το άμεσο ενδιαφέρον των ΗΠΑ –οικονομικό και στρατιωτικό-, μαζί με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι διαφορετικό από μια συμφωνία κυρίων.

Όσο για την θέση αρχής, πως το πρόβλημα αφορά εισβολή (και κατοχή τμήματος του κυπριακού εδάφους) του τουρκικού στρατού, αποτελεί ήδη παρανάλωμα του κυνισμού της «νέας τάξης».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s