Στοιχεία που δείχνουν… πολλά!

financial-statements-content-image

Ίσως τα στοιχεία που προκύπτουν από την οικονομική χρήση του πρώτου ημίσεως του 2013 και που αφορούν 130 βιομηχανικές μονάδες κάθε μεγέθους να προκαλούν έκπληξη.

Καθώς καταγράφεται κερδοφορία στις έξι από τις δέκα περιπτώσεις και μάλιστα με βελτίωση των παραγωγικών τους συντελεστών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπήρξε αύξηση των δεικτών ρευστότητας, με αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων –προς μακροπρόθεσμη βάση. Τα ίδια κεφάλαια σε σχέση με τα συνολικά αυξήθηκαν, ενώ και τα κέρδη μεγεθύνονται.

Αυτά τα δεδομένα αποδομούν την ιδεολογική κατασκευή πως οι πάντες πλήττονται από την οικονομική κρίση και πως η έξοδος από αυτή θα είναι επ’ ωφελεία όλων. Είναι εμφανές πως η κρίση δεν είναι ταξικά ουδέτερη, κάθε άλλο μάλιστα. Εκείνες οι κεφαλαιακές μερίδες που επιβίωσαν στην παγκοσμιοποιημένη αγορά –αξιοποιώντας τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα εμφανίζουν- ενδυναμώνονται μέσα στην οικονομική βαρυχειμωνιά.

Ακριβώς επειδή η κρίση εκκαθαρίζει τις πιο αδύναμες επιχειρήσεις, διευρύνοντας τα μερίδια αγοράς για τις ισχυρότερες. Έτσι υπάρχει και μια ακόμα ερμηνεία του πως πολυεθνικά μεγαθήρια ανακάμπτουν θεαματικά, την στιγμή που οι μικρομεσαίες αφανίζονται. Άλλωστε η φορολογική πολιτική που επιβάλλει η τρόικα ενισχύει την τάση αυτής της πόλωσης ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι τελευταίες δεν έχουν πιθανότητες επιβίωσης μέσα σε ένα σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Όσες καταφέρουν να δικτυωθούν με τα μεγαθήρια, ασκώντας υπεργολαβικές δραστηριότητες, θα μπορέσουν να κρατηθούν όρθιες. Διαφορετικά η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη. Υπόβαθρο σε αυτά τα δειλά σημάδια κεφαλαιοκρατικής ανάκαμψης είναι η δραματική πτώση της αξίας της εργατικής ικανότητας –την οποία δανειστές, κυβέρνηση και εργοδότες πριμοδοτούν παντοιοτρόπως. Το αν αυτές οι ενδείξεις σταθεροποιηθούν είναι κάτι που θα πιστοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Εκείνο που είναι βέβαιο, για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, συνδέεται με την γιγάντωση της ανεργίας και την ανεπίστρεπτη φτωχοποίησή του.

Οπότε οι πανηγυρισμοί ελάχιστα αφορούν τους πολλούς.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s