Τι σχέση έχει η ΝΔ με το Ε.Σ.Υ. ;

adonis-vivliaΧθες ο Αντ. Σαμαράς διατυμπάνισε πως η κυβέρνησή του «επανιδρύει το ΕΣΥ», τριάντα χρόνια μετά την δημιουργία του.

Εκείνη την εποχή, ως πρωτοπαλίκαρο του τότε αρχηγού της ΝΔ Ευάγ. Αβέρωφ, δεσμευόταν να καταργήσει την «κρατικοποίηση της υγείας» αν το κόμμα του επανερχόταν στην εξουσία.

Το να ακούς από το Σαμαρά: «η μεταρρύθμιση γίνεται, επειδή μας την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Το 2013 επανιδρύεται το ΕΣΥ, 30 χρόνια μετά τη γέννηση του ΕΣΥ. Εμείς θα την κάνουμε επανάσταση, φτιάχνουμε ένα δίκτυο ΠΦΥ σε όλη τη χώρα, για να έχει πρόσβαση ο πολίτης, όποτε το χρειάζεται. Θέλουμε 24ωρη κάλυψη και να είναι οικονομικά προσιτό σε όλους το νέο σύστημα», είναι αν μη τι άλλο προκλητικό.

Για όσους τουλάχιστον γνωρίζουν την πολεμική του κόμματος του απέναντι στο ΕΣΥ, από την πρώτη στιγμή που ο αείμνηστος Γεννηματάς το έκανε πραγματικότητα!

Όχι μόνο τότε, αλλά και κάθε φορά που γινότανε προσπάθειες να αλλάξουν προς το καλύτερο κάποια δεδομένα, η ΝΔ ήταν εκεί μετωπικά αντίθετη! Θυμάμαι την προσπάθεια επί Παπαδόπουλου το 2000 που πήγε … αύτανδρη.

Και όμως μαζί με τον Σαμαρά ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που όφειλε τουλάχιστον να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια και να τιμήσει την προσφορά του κόμματος του σε αυτόν τον Τομέα… Αντίθετα όπως διαβάζω: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ευχαρίστησε τον Άδωνι Γεωργιάδη για την προσπάθεια που καταβάλλει για τη μεταρρύθμιση, εν μέσω μάλιστα τέτοιας ύφεσης…»!!!!!!

Την ίδια ώρα πάνω- κάτω ο Αδ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ξεκαθάρισε πως «δεν συνομιλώ με απεργούς». Επαναφέροντας στους παλιότερους εικόνες από τον αλήστου μνήμης υπουργό εργασίας του (εκλιπόντος) Κων. Καραμανλή, τον Κ. Λάσκαρη. Ο οποίος θεωρείται πνευματικός πατέρας της φράσης που τόσο συγκινεί τον νυν υπουργό υγείας.

Η επάνοδος στα πατροπαράδοτα ήθη της μεταπολιτευτικής απαρχής της λαϊκής δεξιάς είναι οφθαλμοφανής, σε μια προσπάθεια ν’ αναβιώσουν μοντέλα αυταρχικής διακυβέρνησης και κάποιοι απλά κλείνουνε τα μάτια!

Έστω κι αν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα!

Για την ιστορία:

Παραμονές εκλογών του 2004. Η ΝΔ ανακοινώνει το πρόγραμμα της για την Υγεία:

«Την κατάργηση των ΠΕΣΥ και των ιδιωτικών ιατρείων εντός των νοσοκομείων, περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία, που προβλέπει ριζική αναθεώρηση του ΕΣΥ, βελτίωση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών, αξιοποίηση των πόρων και αποφυγή της σπατάλης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι Γιώργος Σουφλιάς και Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και ο Κ. Καραμανλής, καθιερώνεται η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασφαλισμένους, εθνική συλλογική σύμβαση ιδιωτικών γιατρών και οδοντιάτρων με ασφαλιστικά ταμεία, οικογενειακός γιατρός, δημιουργούνται αστικά κέντρα υγείας, οργανώνονται νοσοκομειακές μονάδες σε επιλεγμένα νησιά, δίνονται κίνητρα αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας στο προσωπικό, καταργούνται τα ιδιωτικά ιατρεία εντός των νοσοκομείων καθώς και η λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Επίσης, προβλέπεται η αναβάθμιση του ΟΚΑΝΑ και η δημιουργία συντονιστικού οργάνου παρά τω πρωθυπουργώ για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ενώ προβλέπεται η κάλυψη απο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς της δαπάνης αποτοξίνωσης και βασικής απεξάρτησης.

Παράλληλα, επεκτείνεται ο θεσμός της μονοήμερης νοσηλείας σε όλα τα νοσοκομεία και αφιερώνεται ο θεσμός της κατ’ οίκον νοσηλείας, αυξάνονται οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τα δωμάτια νοσηλείας θα έχουν από μία έως τέσσερις κλίνες, εκσυγχρονίζεται το ΕΚΑΒ, καθιερώνεται ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος για κάθε ασθενή, δημιουργούνται δύο νέα τραυματολογικά κέντρα σε νοσοκομεία πόλεων κατά μήκος των εθνικών οδών, δύο αμιγώς νέα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και νέο νοσοκομείο Παίδων στην Θεσσαλονίκη.»

Εύκολα διαπιστώνεται και από τον πλέον αδαή, πως και εδώ «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», περιγράφουν την πλήρη αποτυχία τους. Η μόνο πραγματική επιτυχία ήταν η εκτόξευση του χρέους των Δημόσιων Νοσοκομείων που στη θλιβερή πενταετία τους διπλασιάστηκε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s