Παιχνίδια επιρροών!

ukraine-protests-court-ban-1Τα όσα γίνονται αυτό τον καιρό στην Ουκρανία έχουν πολύ ευρύτερη σημασία από μιαν εσωτερική αντιπαράθεση σε μια θερμή περιοχή της ανατολικής Ευρώπης. Καθώς η χώρα οριοθετεί μία από τις «τεκτονικές πλάκες» όπου συγκρούονται αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις αποκτούν άλλη διάσταση.

Από την μια υπάρχουν οι παραδοσιακές φιλορωσικές δυνάμεις (ειδικά στο ανατολικό τμήμα του προ εικοσαετίας περίπου δημιουργημένου κράτους), οι οποίες εκπροσωπούνται από τον πρόεδρο Β. Γιαννουκόβιτς. Από την άλλη υπάρχει το μπλοκ όσων αντιτίθενται –κάτι που έχει ιστορικό βάθος- στην επιρ- ροή της ρωσικής ομοσπονδίας, όπως και στην ενιαία ΕΣΣΔ παλιότερα.

Η έκφρασή τους ήταν, κατά βάση, η πρώην πρωθυπουργός Γ. Τιμοσένκο και η «πορτοκαλί επανάσταση» της οποίας ηγήθηκε. Επρόκειτο για μια λυσσαλέα μάχη εξουσίας, η οποία κατέληξε στην σύλληψη και φυλάκιση της «Γιούλια».

Στο πλευρό της ήταν, από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Στις τελευταίες διαδηλώσεις εμφανίσθηκαν (υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας) ακόμα και θιασώτες του ναζισμού. Για την ακρίβεια απόγονοι και επίγονοι των ουκρανικών δυνάμεων που –εν ονόματι της αντιρωσικής και αντικομμουνιστικής τους ιδεολογίας- συντάχθηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Φυσικά οι παραδόσεις έχουν αξία και στο σήμερα, δεν αποτελούν μουσειακά είδη.

Ωστόσο η χρήση τους σχετίζεται με τους επικαιροποιημένους ανταγωνισμούς, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ήδη ο Β. Γιαννουκόβιτς, σε στενή συνεργασία με τον Β. Πούτιν, μπλόκαρε την συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. Προσπαθώντας να κρατήσει, με κάθε τρόπο, την χώρα υπό ρωσική επιρροή.

Οι διαδηλώσεις των (αντιρώσων) εθνικιστών, με την αρωγή μεγάλων δυνάμεων της γηραιάς ηπείρου αλλά και υπερατλαντικών κέντρων, προσπαθούν ν’ ανατρέψουν τον αυταρχισμό των αντιπάλων τους για να εγκαταστήσουν τον δικό τους.

Όλα αυτά σε μια χώρα όπου η εξαθλίωση κυριαρχεί και τα μαφιόζικου τύπου οικονομικά και πολιτικά δίκτυα κυριαρχούν απ’ άκρου εις άκρον της.

Η γεωπολιτική μάχη για το σε ποιο στρατόπεδο θα ενταχθεί ουδόλως περιλαμβάνει κάποιο προβληματισμό για τα κοινωνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον πληθυσμό. Για την ακρίβεια αμφότερες οι εμπόλεμες πλευρές συμφωνούν στ’ ότι μια τέτοια οπτική βρίσκεται πέραν των ενδιαφερόντων τους.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s