Όταν δίνουν απαντήσεις τα γεγονότα… (δυστυχώς)!

24ccΠαραμονές του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (του τελευταίου), συνέβη το τραγικό γεγονός με το θάνατο των φοιτητών στη Λάρισα, από αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Ξεκίνησα την ομιλία μου (χαράς το κουράγιο μου), με αυτό ακριβώς. Λέγοντας πως τέτοιου τύπου γεγονότα αλλάζουν εκ των πραγμάτων την θεώρηση της πολιτικής. Λέγοντας επίσης πως πέρα από την ευκολία της αναφοράς σε «ανθρώπινο λάθος», που προφανώς θα βόλευε πολλούς, οφείλουμε να αντιληφθούμε πως υπάρχουν συνέπειες και συνακόλουθα κάποιων πολιτικών επιλογών. Όσο λοιπόν,  άνθρωποι θα χάνονται, πληρώνοντας τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας διαχείρισης της, κανείς δεν μπορεί να κλείνει το μάτι στην πραγματικότητα. Τελείωσα λέγοντας πως το χειρότερο θα ήταν να συνηθίσουμε σ’ αυτά –περίπου σαν ειδήσεις ρουτίνας!

Ένας καλός φίλος από τα παλιά, με βρήκε λίγη ώρα αργότερα και μου είπε πως τον απογοήτευσα γιατί δεν περίμενε από εμένα τέτοιο λαϊκισμό! Τον θεωρούσα και τον θεωρώ από τους πιο ικανούς και πιο σοβαρούς που έχουν απομείνει στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Του απάντησα πως λαϊκισμός είναι να κλείνεις τα μάτια στην πραγματικότητα και να θυσιάζεις τα πάντα στις σκοπιμότητες της στιγμής.

Δυστυχώς, η καθημερινότητα και η πραγματικότητα εκδικείται:

Μια δεκατριάχρονη κοπέλα έχασε την ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στην Θεσσαλονίκη. Η 54χρονη μητέρα της ήταν άνεργη και, λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, το ρεύμα του σπιτιού όπου διέμεναν ήταν κομμένο.

Αν μπορεί ν’ αποδοθεί σε ανθρώπινη αμέλεια το τραγικό περιστατικό αυτή πρέπει να κατανοηθεί ως σπινθήρας σ’ ένα δυναμιτισμένο περιβάλλον. Καθώς η περιθωριοποίηση των ανθρώπων και η εξαθλίωση της καθημερινότητάς τους, τους εξοικειώνει σ’ ένα ακούσιο παιχνίδι με τον θάνατο –κάτι σαν ρωσική ρουλέτα.

Οι κυνικοί θ’ αποδώσουν τον τόσο άδικο χαμό μιας ψυχής (στο μεταίχμιο παιδικότητας και εφηβείας) και πάλι , στον ανθρώπινο παράγοντα.

Όσοι ξεπεράσουν την επιδερμικότητα των «politically correct» θα διαπιστώσουν την ωμότητα των συνθηκών που υπέθαλψαν την τραγωδία.

Το δυστύχημα είναι πως – μακάρι να διαψευστώ – αλλά αυτές οι ειδήσεις δεν θα λείπουν από την καθημερινότητα μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s