Διπλό το καθήκον…

dimokratiaΔεν προσυπογράφω την ανοησία περί «Χρυσαυγιάδας» που στοχεύει απλά και μόνο στην απόκρυψη των όσων άλλων συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ μου προκάλεσε θλιβερή έκπληξη, γιατί στην ουσία επιβεβαιώνει τη λαϊκίστικη λογική της ηγεσίας του.

Δεν πρόκειται να αποδεχτώ την ξαφνική ευαισθητοποίηση απέναντι στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, αυτών που μόλις μέχρι πριν από λίγο καιρό, έκλειναν τα μάτια τους στην αυταπόδεικτη πραγματικότητα μιας εγκληματικής οργάνωσης που απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία μας.

Μιλάω για όσους έθαψαν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ένθεν κακείθεν, μιλώ για όσους έκαναν λόγο για «δύναμη αντίδρασης» ή άλλες ηλιθιότητες, μιλώ για αυτούς που κρυφοκοίταζαν για εκλογικούς λόγους προς την πλευρά των Χρυσαυγιτών.

Ούτε βέβαια θα αποδεχτώ τις κάθε τύπου ελαφρές και βολικές μικροκομματικές και εξωπραγματικές αναλύσεις, του τύπου πως υπεύθυνοι για την εκλογική άνοδο του νεοναζιστικού μορφώματος είναι όλοι οι άλλοι πλην των ιδίων!

Γιατί η αλήθεια είναι πως η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιήθηκε ως δύναμη καταστολής κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, της έδωσαν το δικαίωμα να ασκήσει πολιτικές κρατικού τσαμπουκά οι ίδιοι που σήμερα απορούν για το μέγεθος της παρείσφρησης της σε Αστυνομία ή Στρατό, τη νομιμοποίησαν στο όνομα των αγανακτισμένων στις πλατείες της χώρας, μοιράζοντας και χωροταξικά το χώρο τους, τη βοήθησαν προκειμένου να καλύψουν την κρατική αδυναμία παρέμβασης σε συγκεκριμένα θέματα της καθημερινότητας και τέλος τη νομιμοποίησαν εκλογικά αφελείς λογικές που όμως καλλιεργήθηκαν συστηματικά, περί τιμωρίας, περί αντίδρασης, περί οργής!

Φυσικά και είναι ανάγκη να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο κατά του ρατσισμού και του νεοναζισμού. Φυσικά και αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση όσων μπορούν να σκεφτούν καθαρά και έξω από μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Όσοι αναζητούν την αριστερή τους αυτοεπιβεβαίωση μέσα από λογικές ιδεολογικής καθαρότητας σε αυτή την περίπτωση προσφέρουν κακή υπηρεσία στον ίδιο το λαό.

Γιατί αριστερός δεν είναι κάποιος που το ανακοινώνει στον εαυτό του απλά και μόνο.

Αριστερός δεν είναι αυτός που διαδηλώνει χώρια από  τους άλλους προσπαθώντας να διαφυλάξει την κομματική του παρθενιά!

Αριστερός δεν είναι αυτός που δεν βλέπει την πραγματικότητα και φτιάχνει την υποτιθέμενη δικιά του, για να βολέψει απλά τα αδιέξοδα του!

Το καθήκον για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη της χώρας είναι διπλό:

Πρώτα απ’ όλα να κατανοήσει πως μόνο η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση κάθε συμμετοχικού δημοκρατικού θεσμού και η επανάκτηση  της χαμένης αξιοπιστίας της πολιτικής  – με ότι αυτό συνεπάγεται – μπορεί να περιθωριοποιήσει οριστικά την ιδεολογία του ναζισμού και του ρατσισμού. Όσο η δημοκρατία θα προσαρμόζεται σε ανάγκες ενός προβληματικού και εχθρικού πολιτικού συστήματος τόσο η τιμωρητική διάθεση πολλών θα αναζητά διεξόδους ακόμη και σε τέτοια μορφώματα.

Και δεύτερον να αρνηθεί την αντικατάσταση των «παλαιοφασιστών» και «παλαιοναζιστών» της Χρυσής Αυγής από έναν είδους «κρατικό φασισμό», που θα στοχεύει σε κάθε δικαίωμα, κάθε κατάκτηση , κάθε αντίδραση με λογική και κοινωνική βάση.

Και τα δύο αφορούν στη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Και τα δύο αφορούν όλους μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s