Επιχείρηση «πρώτη κατοικία»!

SPITIAΗ αγορά κατοικίας συγκέντρωσε, εξ’ αρχής, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της τρόικα. Ειδικά όταν υφίσταται η ελληνική ιδιομορφία (απότοκη των μετεμφυλιακών απαιτήσεων, για την εκμαίευση κοινωνικής συναίνεσης από το τότε καθεστώς) της ευρύτατης διασποράς ιδιοκτησίας.

Ακόμα και τώρα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης αγγίζει το 85%. Κάτι που δεν συνάδει με τις πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης και την υπαγωγή της συγκεκριμένης αγοράς στον έλεγχο τραπεζικών και κατασκευαστικών συμφερόντων μεγάλης κλίμακας.

Η προστασία των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας πρέπει να παύει να υφίσταται.

Ώστε, είτε να περιέλθουν τα σπίτια στις τράπεζες που χορήγησαν τα σχετικά δάνεια είτε ν’ αγοράσουν τα χρέη ενεδρεύουσες εταιρείες –παίρνοντας τα οικήματα σ’ εξευτελιστικές τιμές.

Έτσι, με την σχάση της «φούσκας» των ακινήτων και το πλήθος των διαθέσιμων κατοικιών (που θα προκύψουν μόλις αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών), δημιουργούνται επιχειρηματικές ευκαιρίες για νέου τύπου δραστηριοποίηση στον συγκεκριμένο τομέα. Προηγήθηκε μια σειρά φοροεισπρακτικών τακτικών –από το χαράτσι της ΔΕΗ ως τους αλλεπάλληλους ΦΑΠ- που δυσχεραίνουν αφάνταστα την διατήρηση της κατοικίας για όσους δεν έχουν κάποια εισοδήματα εν μέσω γιγαντιαίας ανεργίας.

Στόχος είναι η εξώθηση των οικονομικά αδύναμων στο να εκποιήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα διαβίωσης σε ανθρώπινους χώρους.

Ακόμα και το λεγόμενο «σεισμόσημο», η υποχρεωτική ασφάλιση οικημάτων έναντι των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, στην ίδια κατεύθυνση κινείται.

Το κόστος συντήρησης αυξάνεται διαρκώς, ώστε να οδηγηθούν στην έξωση (μέσω εκβιασμένης πώλησης ή κατάσχεσης) όσοι αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν στο, εν γένει, κόστος συντήρησης του ακινήτου τους.

Το άνοιγμα της αγοράς, όπως το επιθυμεί η ιερά συμμαχία τρόικα, τραπεζικών, κατασκευαστικών ομίλων και μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων, είναι μια εξαιρετικά βίαιη και σκληρή υπόθεση. Παρά τους λεονταρισμούς του πολιτικού προσωπικού που στηρίζει την κυβέρνηση, αμφιβάλλω αν θα υπάρξει πρόβλημα κοινοβουλευτικής έγκρισης σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Απομένει η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος (η προεργασία της ψυχολογικής προετοιμασίας της κοινής γνώμης ολοκληρώθηκε ήδη), ώστε να πειθαναγκαστεί να δεχθεί τα τετελεσμένα.

Το αν αυτό συμβεί είναι το διακύβευμα της επόμενης μέρας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s