Επιχείρηση : L ‘État, c’est moi !

Το θέμα με το κλείσιμο της ΕΡΤ δημιούργησε, πέραν όλων των άλλων προβλημάτων, και μείζονα κυβερνητική κρίση.etat

Έτσι φαίνεται. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι και έτσι.

Είναι σαφές πως ο κύκλος του Αντ. Σαμαρά κινήθηκε απολύτως εκβιαστικά, με στόχο να κάνει μια δημόσια επίδειξη δύναμης.

Άλλωστε τα προεδρικά διατάγματα αυτού του είδους θα χρησιμοποιηθούν, όπως όλα δείχνουν, σε πολλές ακόμα αντίστοιχες περιπτώσεις.

Εκείνο που δημιουργεί αξεπέραστες δυσκολίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ είναι το γεγονός πως αδυνατούν να παραδεχθούν ότι, χάρη στην επιλογή τους πέρυσι τέτοιον καιρό, έδωσαν εν λευκώ τα κλειδιά της εξουσίας στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό.

Το αντιλαμβάνονται κάθε μέρα και καλύτερα, όπως αντιλαμβάνονται και το ότι αν θελήσουν να  ανατρέψουν αυτή την κατάσταση θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα απ’ όλα τη λογική με την οποία πολιτεύονται.

Αφήνουμε το γεγονός πως και οι δυο τους  ήταν σε γνώση των σχεδίων για κλείσιμο της ΕΡΤ τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Οι δηλώσεις των δύο αρχηγών των μικρότερων εταίρων, περί ανάγκης επικαιροποίησης της συμφωνίας με τη ΝΔ, εκτιμάται από πολλούς, πως αποτελούν κινήσεις αναδίπλωσης και μιαν ακόμα περίπτωση άτυπης υποταγής.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο (μένει να αποδειχθεί, μια εκτίμηση κάνω), πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι δημοσκοπικές καταγραφές είναι πολύ άσχημες για τους δύο μικρότερους εταίρους.

Είναι σίγουρο ότι αυτό αποτελεί ένα από τα όπλα Σαμαρά στην επιχείρηση «L’État, c’est moi !», που βρίσκεται σε  εξέλιξη.

Από την άλλη είναι κοινό συμπέρασμα σε όλες τις συζητήσεις των τελευταίων ωρών ότι αν και οι δυό τους, αποδεχθούν το μοιραίο, συμβιβαστούν και αποδειχθούν φοβισμένοι και αδύναμοι, τα αποτελέσματα θα είναι κατά πολύ χειρότερα απ’ ότι πιστεύουν.

Σε τελική ανάλυση οι εκλογές το πολύ πολύ να επιβεβαιώσουν την αδυναμία του Σαμαρά να κυβερνήσει ως αυτοδύναμος παντοκράτορας αυτή τη χώρα.

Ίσως είναι από τις λίγες φορές που ένα εκβιαστικό δίλλημα, αν απαντηθεί σωστά, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στη διάθεση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, να γυρίσει μπούμερανγκ σε αυτόν που το θέτει και να αποτελέσει αφετηρία μιας άλλης πορείας για τους μονίμους εκβιαζόμενους…

Το πρόβλημα στη βάση των δύο κομμάτων της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το πρόβλημα των δημοσκοπήσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s