Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης

kritonΕπιστολή παραίτησης από μέλος του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης και της πλήρους πολιτικής απόκλισης έστειλε ο ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η επιστολή του Κρίτωνα Αρσένη:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πολιτική μου απόκλιση από το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι προφανής και οι διαφωνίες μας δημόσια καταγεγραμμένες.

Επίκεντρο αποτελούν η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης, κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών, η πώληση δημόσιας γης, αρχαιολογικών χώρων και νησιών, η απορρύθμιση της νομοθεσίας και ο ευτελισμός της λειτουργίας του ΥΠΕΚΑ. Κανένα από αυτά δεν είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Για όλα αυτά η κρίση στάθηκε μια βολική δικαιολογία. Η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος είναι η αιτία τους.

Προερχόμενος από την κοινωνία των πολιτών συμμετείχα το 2009 στο ευρωψηφοδέλτιο ενός ΠΑΣΟΚ που έδινε την μάχη της αυτοκάθαρσης από την διαπλοκή, τη μάχη της εξυγίανσης και της ανανέωσης προσώπων και ιδεών. Όταν ξέσπασε η κρίση έδωσα τον αγώνα να γίνει η κρίση ευκαιρία για τη χώρα, με την αναστροφή της απαξίωσης των θεσμών, της μη εφαρμογής των κοινών κανόνων και της προχειρότητας στο σχεδιασμό πολιτικών. Δυστυχώς, την τελευταία περίοδο η κρίση έγινε δικαιολογία για την πλήρη απαξίωση των θεσμών, τη διάλυση των κοινών κανόνων και τον ευτελισμό της δημοκρατίας μας. Παρά τις ριζικές πολιτικές διαφωνίες, παρέμεινα στο ΠΑΣΟΚ σεβόμενος ότι είχα εκλεγεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ωστόσο κράτησα αποστάσεις, παύοντας να συμμετέχω στα συλλογικά όργανα και το συνέδριο. Όμως η κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται από την ψήφο του ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί πλέον την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, των βασικών αγαθών για την επιβίωση των συμπολιτών μας, καταστέλλοντας ταυτόχρονα κάθε δημοκρατική αντίδραση. Είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω την ιδεολογική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ και να δηλώσω την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ και της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας.

Θα παραμείνω ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και θα συνεχίσω να δίνω τις μάχες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στην επιβολή παράλογων, αδιέξοδων και αντιαναπτυξιακών πολιτικών της κυβέρνησης.

Στις μάχες αυτές κρατάω παρακαταθήκη τον αγώνα της Μελίνας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ιστορικών κέντρων των πόλεων και χωριών μας που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού. Την επαναστατική επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης του Αντώνη Τρίτση, που προσπάθησε να σταματήσει την καταστροφική για την οικονομία άναρχη δόμηση και την κερδοσκοπία γης, που αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να γιγαντώσει ως βασική αναπτυξιακή της πολιτική. Την πολιτική αποκέντρωσης της δεκαετίας του ΄80 με το πάγωμα της αντιαναπτυξιακής υπερμεγένθυσης της Αθήνας και την αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής περιφέρειας. Τη θεμελίωση του Ε.Σ.Υ. και την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ, τη «Διαύγεια» και τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, που θέσανε τις βάσεις για ένα δημόσιο πιο λειτουργικό και διαφανές. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Παραμένω μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζοντας να δίνω τις μάχες για την ανατροπή της παράλογης και καταστρεπτικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.»

Σχόλιο:

Θα μπορούσα  να συμφωνήσω σε πολλές από  τις παρατηρήσεις και διαφωνίες, του Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική. Οφείλω όμως να σημειώσω κάτι που το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό: Η θέση που κατέχει είναι θέση που προέκυψε από τον ορισμό ενός συγκεκριμένου ψηφοδελτίου που είχε το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Δεν προέκυψε από μόνη της ούτε εκλέχτηκε από μόνος του. Είχα και έχω πάντοτε την άποψη, ότι αυτή τη θέση, οφείλει όποιος διαφωνεί με το κόμμα που τον «όρισε», να την αποδίδει σε αυτό. Θα ήταν απόλυτα σεβαστή η επιλογή, αν παραιτούταν από τη θέση του ευρωβουλευτή! Η παραμονή του σε αυτή απλά τον αδικεί.

Advertisements

2 thoughts on “Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης

  1. Θα αφήσω το προσωπικό μου σχόλιο και την προσωπική μου άποψη :
    Την θέση του σαν ευρωβουλευτής εκλεγμένος με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με Πρόεδρο τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου την τίμησε όπως και την τιμάει παραμένοντας σαν μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζοντας να δίνει τις μάχες για την ανατροπή της παράλογης και καταστρεπτικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Για ποιο «ΠΑ.ΣΟ.Κ.» μιλάμε σύντροφε να παραμείνει, όταν αυτό το απομείναντα μεταλλάζει την ταυτότητα του??? Όταν δεν υπερασπίζει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό σαν δημόσιο πόρο??? Όταν δεν μιλάει για την κατάργηση της διαφάνειας στο κράτος??? Όταν δεν καταγγείλει την επαναφορά του ρουσφετιού??? Όταν συμφωνεί με την επιχορήγηση της Τράπεζας Πειραιώς με τα εκατομμύρια με τα οποία αγόρασε την Τράπεζα Κύπρου??? Όταν… θα μπορούσα να πω πολλά αλλά … Αλλά δεν χρειάζεται : ΟΛΟΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!!! Σε ένα πασοκ που προσχωρεί στην Προοδευτική Δημοκρατία της SPD???
    Όσο με αφορά, σε αυτό το ζήτημα – όπως και σε άλλα- δεν θα ταυτίσω την άποψη μου με την στάση της σημερινής ηγεσίας του πασοκ. Όποιος το κάνει, ας αναλάβει τις ευθύνες του! Βεβαίως όμως, προσωπικά δεν συμφώνησα ούτε με την στάση της τωρινής ηγεσίας του πασοκ να μην συμπεριλάβει στην ΚΠΕ την ομάδα των ευρωβουλευτών, σαν ένα άλλο δείγμα του καταστατικού που τελευταία έχει γίνει «ακορντεόν»…

    • Δε ζήτησα να μείνει σε κανένα ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι πολιτικές επιλογές όλων μας δεν κρίνονται. Θα συμφωνούσα μαζί του σε πολλά αν για παράδειγμα διαφωνούσε από την πρώτη στιγμή στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑ Θεσσαλονίκης, αν για παράδειγμα διαφωνούσε στη σκληρή όπως λες και μονόπλευρη λιτότητα ήδη από το 2010!Αλλά και πάλι δικαίωμα του να αποφασίσει ότι θέλει και όπως θέλει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναρωτηθώ πότε ανακάλυψε τις διαφωνίες του. Το θέμα που προκύπτει και είναι θέμα ηθικής έχει να κάνει με τον εναγκαλισμό μιας θέσης στην οποία διορίστηκε και δεν εκλέχτηκε από το ΠΑΣΟΚ. ‘Εχει να κάνει με τον τρόπο που χειρίζεται μια γενναιοδωρία από την πλευρά ενός κόμματος αλλά και με τον τρόπο που αυτό επιλέγει αυτούς που το εκπροσωπούν. Αν αλήθεια δεν ήταν ο γιός της Μαρίας Αρσένη ποιός θα τον ήξερε; Δεν ταυτίζομαι με όσους θέλουν παντού και παντοτε να βλέπουν πίσω απ’ όλα τον ΓΑΠ. Η επιλογή του Αρσένη δεν είναι διαφορετικής λογικής από την επιλογή των προσώπων που μπήκαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις τελευταίες εκλογές. Είναι οι ίδια λογική που διαλύει κάθε έννοια αξιοσύνης και αξιοκρατίας. Οφειλε να παραδώσει τη θέση του. Το είπα, το ξαναλέω και θα το ξαναπώ γιατί κατάφερε να αδικήσει και τη θέση του και τις απόψεις του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s