Να κινηθούμε μαζί και όχι παράλληλα.

pasoΕπειδή τον τελευταίο καιρό γράφονται διάφορες αναλύσεις, για το τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ και το που μπορεί να πάει (;), επιτρέψτε μου να σημειώσω τα εξής:

Η δημοσκοπική του σταθεροποίηση στα ποσοστά του 5-7%, παγιώνει μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι μπορεί να ανατραπεί.

Και λογικό ακούγεται καθώς η ακολουθούμενη πολιτική αποτελεί στην ουσία τη μονότονη επανάληψη, αυτών που πολλές φορές σχολιάσαμε και επικρίναμε.

Δύο μήνες μετά το συνέδριο (!) και όλα κινούνται στους θλιβερούς προσυνεδριακούς ρυθμούς. Στο απολύτως τίποτα! Οργανώσεις εξαφανισμένες, μέλη απογοητευμένα και κοινωνία πλήρως αποστασιοποιημένη.

Οι εμμονές με τη νομή της εξουσίας, η συγκυβέρνηση και η ταύτιση σε κυβερνητικό επίπεδο με το Σαμαρά, ανατροφοδοτεί το κύμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης. Σε μια ακραία συντηρητική Κυβέρνηση, με κατ΄ όνομα μόνο, κεντροαριστερούς ή αριστερούς μαϊντανούς,  τα παραγόμενα αποτελέσματα έχουν συγκεκριμένη ταξική στόχευση.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα γιατί είναι αιχμάλωτο της πάση θυσία συμμετοχής στην Κυβέρνηση. Ακόμα και οι όποιες «πρωτοβουλίες» υπόκεινται στη σύμφωνη γνώμη Υπουργών, μετατρέποντας το έτσι σε ικέτη, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες , οι οποίες είναι όμως πάντοτε στα όρια που ορίζει το μεσοπρόθεσμο και τα μνημόνια.

Η ηγετική του ομάδα  πελαγοδρομεί ανάμεσα στον κυβερνητισμό και την κοινωνική αποστροφή. Κανένας σχεδιασμός σοβαρής πολιτικής αντιπρότασης δεν μπορεί να υπάρξει όσο θα είναι υποχρεωμένη  να κινείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής που ελέγχεται και εγκρίνεται έξωθεν.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του επιδεινώνεται καθώς αναπτύσσονται αντίρροπες δυνάμεις. Καμία ενωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική όσο δεν υπάρχει ούτε ενιαίος σχεδιασμός, ούτε σαφής στρατηγική αλλά και καμία δυνατότητα υπεράσπισης της διαδρομής του.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι πλήρως αφοπλισμένο και αδύναμο στο διπολισμό που αναπτύσσεται και θα αποκτήσει πιο έντονα χαρακτηριστικά σε περίοδο εκλογών. Χωρίς συνεκτική πολιτική πρόταση, χωρίς στοιχειώδη πολιτική ενότητα, χωρίς δυνατότητα προσέγγισης των όποιων κοινωνικών δυνάμεων, χωρίς οργανωτική δομή και χωρίς πλήρως ξεκαθαρισμένη στρατηγική πρόταση (διαφορετική από αυτή της ΝΔ), θα συμπιεστεί στο μέγιστο βαθμό.

Η μονότονη και ετεροβαρής αντιπαράθεση του με το ΣΥΡΙΖΑ έχει και θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που κάποιοι στα υψηλά κλιμάκια φαντάζονται. Η υπερ-μεγένθυση του κινδύνου του ΣΥΡΙΖΑ, θα στρέφει ψηφοφόρους του προς τη ΝΔ και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη εκλογική αιμορραγία.

Η πλήρης ταύτιση του σε κυβερνητικό επίπεδο ( άρα και στοχοθεσίας) με τη ΝΔ, με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό θα αποτελέσει τη χαριστική βολή.

Όσοι θεωρούν ότι η συμμετοχή στην Κυβέρνηση με απόλυτο τρόπο θα ωφελήσει καθώς θα παραχθούν θετικά αποτελέσματα, μάλλον ονειρεύονται! Η συνέχεια της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων έχει απολύσεις στο δημόσιο, χαράτσια και φοροεπιδρομή, αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις το 2014 για όλους, συνέχιση της ύφεσης, ανεργία και απόγνωση στην κοινωνία!

Σε συνδυασμό με την οριστική μετατόπιση στη συνείδηση της κοινωνίας του ΠΑΣΟΚ από το χάρτη της προόδου στη συντήρηση, θα χρεωθεί πολλαπλάσια τα αρνητικά κοινωνικά αποτελέσματα, αυτών των πολιτικών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η αυταρέσκεια και τα κομματικά κουτάκια, η αναζήτηση ηγετικών ρόλων και η δημιουργία πολλών κινήσεων αμφισβήτησης, μιας λανθασμένης πολιτικής, δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, όσο παραμένουν παράλληλες μεταξύ τους.

Απαιτείται η άμεση, συγκροτημένη και πολιτικά οργανωμένη πρωτοβουλία συνάντησης κάθε διαφορετικής, με την κρατούσα, αντίληψης για την πολιτική του λειτουργία.

Να εκφραστεί οργανωμένα και όχι αποσπασματικά ότι:

  1. 1.       Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ σε κυβερνητικό επίπεδο οδηγεί στον πολιτικό του παροπλισμό και την εκλογική του εξαΰλωση.
  2. 2.       Ο επαναπροσδιορισμός του σε προοδευτική κατεύθυνση, με αποδοχή των λανθασμένων πολιτικών επιλογών, οριοθέτηση των θεμάτων διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους αλλά και των πολιτικών συμμαχιών εντός και εκτός Ελλάδας, αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
  3. 3.       Οφείλει να προσδιορίσει με ρεαλιστικό και σύγχρονο τρόπο των διαχρονικών αξιών του κόμματος στις σημερινές συνθήκες, η επεξεργασία δηλαδή της φυσιογνωμίας ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού και αριστερού κινήματος που γνωρίζοντας τις συνθήκες, θα μιλήσει και πάλι με οραματικό λόγο, θα εμπνεύσει το λαό και θα τον καθοδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και την απαλλαγή από τα δεσμά των μνημονίων και της Τρόικα.
  4. 4.       Η σύγχρονη προοδευτική πρόταση οφείλει να καταδείξει την αντιπαλότητα της με τη νεοσυντήρηση και τις προσπάθειες δημιουργίας μιας ισχυρής κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και με τις επικίνδυνες λογικές που κρύβουν νέες ήττες, πίσω από έναν δήθεν αριστερίζοντα λόγο.
  5. 5.       Κάτω από τις σημερινές συνθήκες η λογική του «ενός» και των ολίγων στενών συνεργατών να αντικατασταθεί από συλλογικό κέντρο αποφάσεων, στο οποίο η άποψη της, όποιας οργανωμένης ακόμη βάσης, να έχει βαρύτητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s