Σε απόγνωση μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών

photovoltaic_plantsΣε απόγνωση βρίσκονται οι περισσότεροι μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ανάμεσά τους και αρκετοί αγρότες οι οποίοι βλέπουν ότι με το νέο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση επιδεινώνεται αισθητά το ήδη αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον συγκεκριμένο επενδυτικό τομέα.

Εκτός από το γεγονός ότι «παγώνουν» όλες οι επενδύσεις που δεν έχουν λάβει όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ, δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις σύνδεσης ή συμβάσεις πώλησης με το ΛΑΓΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ, η χαριστική βολή για τους μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων είναι η αύξηση της έκτακτης εισφοράς που πλέον θα φτάνει μέχρι και το 40% επί του τζίρου της κάθε μονάδας.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ο εκάστοτε υπουργός θα μπορούν πλέον να ορίζουν με υπουργική απόφαση την τιμή εισόδου για κάθε νεοεισερχόμενο στο σύστημα σταθμό ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, ανάμεσά τους και τα φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου που δόθηκε προς διαβούλευση προβλέπει την αναστολή σύναψης συμβάσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η σύναψη συμβάσεων πώλησης με το ΛΑΓΗΕ. Ωστόσο οι επενδυτές που βρίσκονται στο συγκεκριμένο στάδιο της επένδυσης βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα καθώς κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα μπορέσουν να υπογράψουν συμβάσεις, με το μόνο σίγουρο να θεωρείται το γεγονός ότι η εγγυημένη τιμή που θα λάβουν θα είναι μικρότερη από αυτή που υπολόγιζαν και θα εξασφάλιζαν αν προχωρούσε η επένδυση κανονικά.

Επίσης με το νέο νομοσχέδιο αυξάνεται η έκτακτη εισφορά για τα φωτοβολταϊκά πάρκα που είχαν εξασφαλίσει εγγυημένη «ταρίφα» πριν τις 31 Ιανουαρίου 2012 και η οποία ανέρχεται πλέον στα 40% του τζίρου της κάθε μονάδας, ενώ σε ποσοστό 37% επί του τζίρου θα ανέρχεται η έκτακτη εισφορά για τις επενδύσεις που κλείδωσαν «ταρίφα» μετά τις 31 Ιανουαρίου 2012.

Παράλληλα με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών που έχουν δώσει οι επενδυτές και στην περίπτωση που προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα υλοποιήσουν την επένδυση, ενώ μειώνεται από την 1η Μαΐου 2013 κατά 50% περίπου σε σχέση με τα αρχικά ποσά το ύψος των εγγυητικών επιστολών. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το «πάγωμα» νέων συνδέσεων εξαιρούνται όσοι έχουν προλάβει να υπογράψουν συμβάσεις σύνδεσης με τη ΔΕΗ ή συμβάσεις πώλησης με το ΛΑ- ΓΗΕ, ή το ΔΕΔΔΗΕ, τα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς και οι αυτοπαραγωγοί οι οποίοι ωστόσο δεν θα μπορούν να πωλούν πλέον το ρεύμα που περισσεύει από τη δική τους κατανάλωση αλλά θα απορροφάται δωρεάν από το σύστημα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί απόγνωση σε αρκετούς μικροεπενδυτές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αρκετοί αγρότες. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε επενδυτές που δεν έχουν καταφέρει να πάρουν όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ, αλλά πολύ περισσότερο σε επενδυτές που είτε έχουν ολοκληρώσει είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επένδυσης.

Η επιβολή και η αύξηση της έκτακτης εισφοράς σε συνδυασμό με τις μειώσεις στην εγγυημένη τιμή έχουν οδηγήσει αρκετούς μικροεπενδυτές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δόσεις των δανείων που έχουν λάβει για την υλοποίηση των επενδύσεών τους. Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που προσδιορίζουν ότι οι αλλαγές που προωθούνται εξυπηρετούν κυρίως τους μεγαλοεπενδυτές του χώρου, καθώς αρκετά από τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου και κυρίως το «πάγωμα» των νέων συνδέσεων είχαν προταθεί από συγκεκριμένους φορείς του κλάδου που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s