Παίζουν παράταση

Παίζουν παράταση δήμαρχοι και περιφερειάρχες αυτή την περίοδο. Το θέμα της πιθανής παράτασης της θητείας των αιρετών εκτός από το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί σαν μείζον θέμα μεταξύ των περιφερειαρχών στο περιθώριο του συνεδρίου της ΕΝΠΕ, έχει τεθεί μέχρι σήμερα και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά το τελευταίο διάστημα τίθεται συνέχεια και από τους αιρετούς της Ν.Δ..

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο 48ωρο σε απανωτές κομματικές συσκέψεις των αιρετών της Ν.Δ. τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους Δήμους τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα από τους αιρετούς. Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι οι αιρετοί στις Περιφέρειες παρουσιάζονται θετικοί περισσότερο προς την πιθανότητα παράτασης της θητείας από τα 3,5 χρόνια στα 5.

Ωστόσο ορισμένοι κρατούν αποστάσεις προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνοντας προς την πλευρά της κυβέρνησης κάτω κυρίως από το φόβο της πιθανότητας να ερμηνευθεί αυτή η στάση τους ως αδυναμία για τις επόμενες εκλογές. Όπως προκύπτει μέσα από δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά στο aftodioikisi.gr θεωρεί πως αυτό το θέμα «είναι θέμα διαλόγου με τους θεσμικούς φορείς». Ουσιαστικά ο περιφερειάρχης προτιμά να κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά στο συγκεκριμένο θέμα σε αντίθεση με τους συναδέλφους του που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δείχνουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ότι επιθυμούν το ενδεχόμενο μιας παράτασης στην πενταετία. Και μόνο το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης δεν παραπέμπει τη συγκεκριμένη υπόθεση στην κυβέρνηση, η πιθανή ερμηνεία της δήλωσής του είναι ταυτόσημη με την θέση που έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά την παράταση της θητείας στην 5ετία.

Σε ότι αφορά τώρα τους δημάρχους όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι γίνεται μια εσωτερική συζήτηση και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και συνάντηση των αυτοδιοικητικών της Ν.Δ. όπου τέθηκε και το συγκεκριμένο θέμα. Σε επίπεδο ΚΕΔΕ μάλιστα υπάρχει σχεδόν ομόφωνη ταύτιση απόψεων.

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε παρόντων και του κ. Κεφαλογιάννη αλλά και του Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κανείς απ’ τους δύο δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

Υπέρμαχος της 5ετίας δείχνει να είναι και ο δήμαρχος της Λάρισας κ. Τζανακούλης ο οποίος μάλιστα έχει θέσει το θέμα εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρώντας ότι τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης και λόγω αδυναμίας άντλησης πόρων των Δήμων από τον προϋπολογισμό υφίσταται θέμα.

Ακριβώς την αντίθετη όχθη ο κ. Κυρίζογλου που είναι δήμαρχος Αμπελοκήπων ο οποίος επιμένει πως οι δήμαρχοι εξελέγησαν για 3,5 χρόνια και η οποιαδήποτε παράταση είναι ασύμβατη με την εντολή που έχουν πάρει.

Μάλιστα ο ίδιος υπεραμύνεται της θέσης του τονίζοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει παράταση ο ίδιος θα παραιτηθεί για τον υπόλοιπο χρόνο. Οι υπόλοιποι δήμαρχοι τώρα όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι το σκέπτονται χωρίς να έχουν καταλήξει στο τι ακριβώς επιθυμούν. Οι περισσότεροι συνδέουν τη θέση τους για πιθανή παράταση ή όχι με αυτές καθ’ αυτές τις εξελίξεις στην οικονομία. Μάλιστα σημειώνουν πως «χάθηκαν ήδη δύο χρόνια αφού δεν υπήρξε εκταμίευση πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Η παράταση θα έχει ουσία και περιεχόμενο μόνο στην περίπτωση που περιμένουν να ανακάμψει έτσι ώστε να εκπληρώσουν το λόγο της εκλογής τους.

Στην περίπτωση που τα οικονομικά δεδομένα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και διευρυνθεί η κρίση δεν χρειάζεται καμία παράταση καθώς πλέον δεν θα έχουν τα εργαλεία για να μπορέσουν να υλοποιήσουν το στόχο τους». Μάλιστα οι δήμαρχοι συνδυάζουν την ανάκαμψη με την παράταση για ένα ακόμη λόγο.

Όπως μάλιστα επιμένουν «μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ που παρατηρείται και στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Όμως το θέμα δεν είναι τόσο πολύ απλό και ούτε εξαρτάται από τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και τη Ν.Δ. Σε ότι αφορά τα κόμματα θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν δέχεται την πιθανότητα παράτασης.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι η τρόικα σε καμιά περίπτωση δεν θα επιθυμούσε να διατεθούν και άλλα χρήματα για εκλογές, κάτι που άλλωστε αποτελεί και οδηγό για την ταύτιση των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της Ν.Δ. «το θέμα δεν μπορεί ούτε να ανοίξει σ’ αυτή τη φάση ούτε και να κλείσει. Υπάρχουν μπροστά μας συνέδρια των κομμάτων όπου αναμένεται να κατατεθούν και θέσεις και από εκεί θα εξαρτηθούν αρκετά πράγματα» όπως διεμήνυσαν στους δημάρχους οι επιτελείς της Ν.Δ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s