Εφευρετικότητα και «πρωτοτυπία» ή κάτι άλλο;

Αν μη τι άλλο υπάρχει απίστευτη εφευρετικότητα στο μυαλό όσων αποφασίζουν αυτά τα πράγματα.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΚΑΠ που δόθηκαν  στη δημοσιότητα και αφορούν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Αν ξέρατε, ότι στις εσωκομματικές διαδικασίες οι Σύνεδροι εκλέγονται με βάση είτε τα εγγεγραμμένα μέλη  είτε με βάση τον αριθμό αυτών που ψηφίζουνε στις εσωκομματικές εκλογές, αυτό πρέπει να το ξεχάσετε.

Σύμφωνα με τη σχετική κατευθυντήρια οδηγία με αριθμό 2 της ΕΚΑΠ:

«Ο αριθμός των αντιπροσώπων θα καθορισθεί αριθμητικά αναλογικά κατά Καλλικρατικό Δήμο σε σχέση με το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές Ιουνίου 2012. Δηλαδή αφού καθορισθεί αριθμητικά το σύνολο των κατόπιν εκλογής αντιπροσώπων η κατανομή θα γίνει αναλογικά με τον αριθμό ψήφων που πήρε το ΠΑΣΟΚ κατά Καλλικρατικό Δήμο σε σχέση με το συνολικό αριθμό ψήφων στη χώρα.»

Κατευθυντήρια Οδηγία 2

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο τέτοιο προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο για εκλογή αντιπροσώπων σε συνέδριο κόμματος, αυτός να γίνεται με βάση τις ψήφους που πήρε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές!

Για τους συνέδρους από το εξωτερικό η βάση υπολογισμού είναι διαφορετική:

«Η εκπροσώπηση των τομεακών επιτροπών αλλά και των οργανώσεων αποδήμου θα καθορισθεί αριθμητικά για τις τομεακές με βάση αυτούς που ψήφισαν το Μάρτιο για εκλογή Προέδρου». Και ορίζονται επ’ ακριβώς με επόμενη κατευθυντήρια οδηγία με αρ. 3, προβλέποντας 26 από Γερμανία, 2 από Καναδά, 4 από Αυστραλία, και 1 από Βουλγαρία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Λονδίνο, Παρίσι και Κοπεγχάγη.

Κατευθυντήρια Οδηγία 3

«Το σύνολο των αντιπροσώπων που θα εκλεγούν, θα καθορισθεί αριθμητικά μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των αριστείνδην συνέδρων έτσι ώστε να τηρηθεί το καταστατικό.»

Πρώτα λοιπόν θα ξεκαθαριστεί ποιοι θα συμμετάσχουν σαν «αριστείνδην» και μετά θα κανονιστεί πόσοι θα εκλεγούν.

Για δε τους αριστείνδην σύμφωνα με άλλη κατευθυντήρια οδηγία (αρ. 1), προβλέπονται αλλαγές σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν στο καταστατικό στο άρθρο 32. Θυμίζω ότι με βάση το καταστατικό οι εκλεγμένοι είναι διπλάσιοι από τους αριστείνδην ( τα 2/3 του Συνεδρίου δηλαδή).

Κατευθυντήρια Οδηγία 1

Και αυτό με τη λογική ότι αν εφαρμοστεί το καταστατικό θα έπρεπε να υπάρχουν 2200 αριστείνδην και άρα να πάμε σε ένα Συνέδριο 7000 περίπου ατόμων, το οποίο δεν θεωρείται οργανωτικά και πολιτικά σωστό με βάση τη σημερινή κατάσταση. Έτσι προτείνονται περικοπές στους αριστείνδην.

Το τι ακριβώς θα ισχύσει θα το ξέρουμε μετά τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση!

Το μπέρδεμα συνεχίζεται και παρακάτω:

«Συγκεκριμένα προκειμένου να ισχύσει αριθμητικά η αντίστοιχη εκπροσώπηση, πρέπει να ψηφίσει ένας ελάχιστος αριθμός εκλογέων μελών του ΠΑΣΟΚ. Εάν αυτός ο αριθμός δεν τηρηθεί τότε αντίστοιχα θα μειώνεται ο αριθμός εκπροσώπησης κάθε επί μέρους ενότητας βάση της οποίας καθορίζεται η εκπροσώπηση. Εάν η συμμετοχή υπερβεί το άνω όριο τότε αυξάνεται αντίστοιχα ο αριθμός εκπροσώπησης.»

Ποιος θα είναι ο ελάχιστος αριθμός (για τους απόδημους προβλέπεται το 20 ψηφίσαντες για κάθε σύνεδρο); Πόσο θα μειώνεται και πόσο θα αυξάνεται η εκπροσώπηση; Αναμείνατε νεώτερη οδηγία! Προβλέπω χιόνια σε κάλπες!!!

Τώρα για πιο λόγο δεν ακολουθείται μια απλή και σίγουρη διαδικασία που λέει ότι το μέτρο είναι π.χ. 20 και ο αριθμός των αντιπροσώπων σε κάθε Δήμο βγαίνει με βάση τον αριθμό των μελών που θα ψηφίσουν, δεν μπορώ να το καταλάβω!

Ή μάλλον μπορώ αλλά δεν θέλω να το πιστέψω!

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες εκδόθηκε η κατευθυντήρια οδηγία 4 την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Σημείωση:

Παίρνω κομπιουτεράκι κάνω υπολογισμούς και επανέρχομαι με παράδειγμα ( στηριγμένο εκ των πραγμάτων σε υποθέσεις)…

 

One thought on “Εφευρετικότητα και «πρωτοτυπία» ή κάτι άλλο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s