Viva Espana !

SpainFireXLΣτην δίνη μιας ηθικής και πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Ισπανία, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «El Pais». Οι οποίες συνοδεύονται με παράθεση αποδεικτικών στοιχείων για την (επί εικοσαετία τουλάχιστον) διαρκή δωροδοκία στελεχών του «Λαϊκού κόμματος» από κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας.

Παρά τις αμήχανες διαψεύσεις του πρωθυπουργού Μ. Ραχόι, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται σ’ εκείνους που είχαν σταθερή «αμοιβή», μέσω λογαριασμού που διατηρούσε στην Ελβετία ο ταμίας του κόμματος. Ήδη ο πρόεδρος της γερουσίας ομολόγησε την εμπλοκή του, ενώ όλα σχεδόν τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος παρελαύνουν από τις σχετικές λίστες πληρωμών.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν μερικά χρόνια είχε αποδειχθεί η εμπλοκή κυβερνητών αυτόνομων περιοχών και αυτοδιοικητικών σε αντίστοιχα σκάνδαλα. Καθώς την δεκαετία του 1990 και ως τα μέσα εκείνης του 2000 είχαν δημιουργηθεί φαραωνικά οικιστικά συγκροτήματα, που κατέκλυσαν ακόμα και τις τουριστικές παραλίες της Ισπανίας. Ψυχαγωγικού χαρακτήρα εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, πολυόροφα κτίρια είχαν καταλάβει κάθε γωνιά αυτής της χώρας της Ιβηρικής. Αποτελώντας την ατμομηχανή μιας αναπτυξιακής φρενίτιδας που εμφανιζόταν ως υπόδειγμα για τον υπόλοιπο μεσογειακό νότο.

Η κάμψη αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας είχε αρχίσει πριν ακόμα ενσκήψει η οικονομική κρίση του 2008. Ο ερχομός της ωστόσο έδωσε την χαριστική βολή. Οι τραπεζικές «φούσκες», που έπληξαν ανεπανόρθωτα τις χρηματοδοτικές ροές προς τον κατασκευαστικό τομέα, απλά επισημοποίησαν το πρόβλημα. Η βιομηχανία των «χρυσών συμβολαίων» μέσω κρατικών παραγγελιών, εν ονόματι της στήριξης των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου, παρήκμασε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η (επί της ουσίας) πτώχευση και των ισπανικών τραπεζών οδήγησε στον «μηχανισμό στήριξης» και στην «δημοσιονομική προσαρμογή» -έστω και άνευ ύπαρξης μνημονίου.

Η ιστορία, πέραν του γεγονότος πως πιστοποιεί ότι τα «οικονομικά θαύματα εδράζονται σε πολύ συγκεκριμένες σχέσεις πολιτικόεπιχειρηματικής συναλλαγής (δομικά και όχι «εκ παραδρομής»), κονιορτοποιεί και μια θεωρία που κυκλοφορεί εσχάτως στην χώρα μας. Ότι δηλαδή υπήρξε ένα μοντέλο «κλεπτοκρατίας» που ευθύνεται για τα δεινά της. Αποδεικνύεται πως αντίστοιχα συστήματα σχέσεων ευδοκιμούσαν και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο (εντός κι εκτός Ε.Ε.).

Η διαφορά με την ελληνική περίπτωση είναι πως η διανομή των μιζών συνηθιζόταν για τα μέλη των κορυφαίων πολιτικών θεσμών, ενώ εδώ το μοίρασμα διέτρεχε (ανισομερώς βέβαια) ολόκληρη την διοικητική ιεραρχία.

Η ιδιομορφία αυτή διαφοροποιεί τις κοινωνικές επιπτώσεις της διαφθοράς, δεν αλλάζει όμως την ποιότητα και την ουσία των φαινομένων.

Advertisements

3 thoughts on “Viva Espana !

  1. Εμ, πρέπει κι εκείνοι να περάσουν από τις συμπληγάδες της αποκάλυψης σκανδάλων… Εμείς τι κάναμε το ’89; Ως παλαιότερη δημοκρατία, το πάθαμε νωρίτερα…

      • Σίγουρα.. α. Δες τις παλαιότερες δημοκρατίες… Μαλώνουν για χίλιες λίρες (στην Αγγλία) ή για διδακτορικά κλεμμένα (Γερμανία)… Δεν ανησυχούν για μίζες σε κόμματα… Αυτά τα έχουν ξεπεράσει οι λαοί ή τα νομιμοποίησαν οι κυβερνήσεις παλαιότερα 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s