Οι «θέσεις», τα «κουκιά» και η επόμενη ημέρα.

erotimatiko7 Φεβρουαρίου σήμερα.

21 ημέρες για την έναρξη του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και στο «Βασίλειο» επικρατεί η απόλυτη ύπνωση!

Οι θέσεις ( ας τις πούμε θέσεις για την ευκολία της συζήτησης), δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα και αμφιβάλω αν έφθασαν στα εναπομείναντα μέλη και στελέχη του κόμματος, ακόμα.

Για το περιεχόμενο τους τα είπα!

Το ερωτηματολόγιο κατάφερε να δώσει μια νότα αστειότητας στην όλη ιστορία (πώς να το κάνουμε δεν είναι αστείο να ρωτάς κάποιον που βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ καμιά 30αριά χρόνια: Τι είναι το ΠΑΣΟΚ; – γιατί η πλειοψηφία όσων επιμένουν ακόμα, τέτοια στελέχη είναι).

Οι δημοτικές οργανώσεις προσπαθούν ακόμη να φτιάξουν ΔΟΕΣ και μετά να κάνουν και διαδικασίες.

Οι εγκύκλιοι που θα αποσαφηνίσουν την όλη διαδικασία ακόμη… ετοιμάζονται (το μαγειρεύονται θα το αποφύγω… προς στιγμήν).

Οι δύο προβλεπόμενες από την πρώτη εγκύκλιο διαδικασίες διαλόγου σε κάθε οργάνωση, ακούγονται ως υπεραισιόδοξη προοπτική, όταν ακόμα δεν έχει γίνει καμία.

Υποτίθεται ότι θα πρέπει να συζητηθούν πολιτικές θέσεις, καταστατικό και η πρόταση της «Διακήρυξης», η οποία ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα είναι. Πάντως διακήρυξη προοδευτικού κόμματος (δε λέω κινήματος, για να έχουμε και επαφή με την πραγματικότητα) δεν είναι!

Ο ουσιαστικός διάλογος και η αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μια διαδικασία που προσβάλει τη νοημοσύνη του καθένα που θα ήθελε να συμμετάσχει.

Στις 24/2 θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο με ανοιχτά και πάλι μητρώα εις δόξαν των τραγελαφικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές πριν από 5 περίπου χρόνια!

Όλο το σκηνικό παραπέμπει ή σε πλήρη ανικανότητα όσων ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας αυτή τη διαδικασία ή σε προσχεδιασμένη υποβάθμιση των πάντων, προκειμένου να αποφευχθεί η συζήτηση αλλά και οι αποφάσεις στα καυτά πολιτικά θέματα. Γιατί άλλα είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αν υποθέσουμε ότι πραγματικά επιζητούμε μια πολιτική διαδικασία.

Για παράδειγμα:

Δεν θα συζητήσουμε για τις πολιτικές των μνημονίων;

Δεν θα συζητήσουμε για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση;

Δεν θα συζητήσουμε για την ιδεολογική του ταυτότητα;

Δεν θα μιλήσουμε για το στρατηγικό του σχέδιο;

Δεν θα ξεκαθαρίσουμε με ποιους είμαστε, τι θέλουμε και με ποιες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες θα το κάνουμε;

Δεν θα ανατρέψουμε την εικόνα αλλά και το περιεχόμενο ενός κόμματος του κράτους, παραγόντων και αξιωματούχων, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα κόμμα της κοινωνίας;

Θα μπορούσα να γράφω σελίδες. Σταματώ αναφερόμενος ενδεικτικά και μόνο σε αυτά.

Οπότε;

Μια υποβαθμισμένη και ελλιπής, ετεροβαρής και προβληματική, ανούσια και πολιτικά προβληματική προσυνεδριακή περίοδος, δεν θα οδηγήσει σε ένα επίσης προβληματικό Συνέδριο, που θα σηματοδοτήσει νέα περίοδο πιο οξυμμένης κρίσης για το ΠΑΣΟΚ;

Γιατί μπορεί κάποιοι να νοιάζονται μόνο για τους συσχετισμούς και τα παραδοσιακά «κουκιά», αλλά θα είναι γυμνοί την επόμενη ημέρα.

Το μόνο παρήγορο σε όλη αυτή την κατάσταση είναι το γεγονός ότι πολλοί πλέον, ενεργοποιούνται και συζητούν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Αρκεί να αποδειχθούν ειλικρινείς για τις προθέσεις τους και την κρίσιμη στιγμή.

Θα το κάνουν;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s