Συν «Αθηνά» και ΔΝΤ… κίνει!

panepistiΗ αναμενόμενη από καιρό αναδιάρθρωση (χωροταξική και λειτουργική) της ανώτατης εκπαίδευσης δρομολογήθηκε επισήμως, με την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» από τον υπουργό παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Όπως αναμενόταν, τα βασικά κριτήρια ήταν η σύμπτυξη των περιφερειακών ΑΕΙ, μέσω της κατάργησης όλων όσων διέθεταν διοικούσες επιτροπές. Αυτά τα ιδρύματα απορροφήθηκαν από προϋπάρχοντα –και ακαδημαϊκά συγκροτημένα-, έστω κι αν ορισμένα τμήματα διατηρούνται στις έδρες των καταργούμενων ΑΕΙ.

Ταυτόχρονα υπάρχει μια διοικητική συγκέντρωση στα ιδρύματα της Αθήνας, με την δημιουργία του λεγόμενου «ομοσπονδιακού» πανεπιστήμιου. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση αυτή αφορά την δημιουργία ενός κοινού διοικητικού συμβουλίου (σαν να πρόκειται περί κρατικού φορέα ή ανώνυμης εταιρίας) το οποίο θα συντονίζει τις διατηρούμενες πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων που συγχωνεύονται.

Οι συνταγματικές επιταγές περί αυτοδιοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων μπορούν να περιμένουν μιαν άλλη, καλύτερη εποχή.

Υπό μία άλλη έννοια δεν υπάρχει χώρος για την συντήρηση ανύπαρκτων σχέσεων –αυτών που κατέλυσε η αγοραία λειτουργία των ΑΕΙ και η οποία ολοκληρώνεται και θεσμικά. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των συγχωνευόμενων ιδρυμάτων μεταφέρεται στις έδρες των μητρικών ιδρυμάτων (πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων) ενώ και τα γνωστικά αντικείμενα προσαρμόζονται αναλόγως.

Έτσι κι αλλιώς η μετατροπή της δημόσιας παιδείας σε τριτοβάθμια κατάρτιση επιτρέπει αυτού του είδους την μετάβαση.

Όταν τα πτυχία καταγράφουν μιαν ορισμένη συγκέντρωση «μονάδων πιστοποίησης» θα ήταν ανεδαφικό να εγερθούν ερωτήματα γύρω από τα γνωστικά αντικείμενα και τα περιεχόμενα σπουδών. Ειδικά στα ΤΕΙ η μείωση του αριθμού εισακτέων εξαγγέλλεται μεγάλη, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει αναφορά στην «βάση του δέκα».

Κάτι (διοικητικά) ανάλογο συμβαίνει και στην περιοχή της τεχνολογικής εκπαίδευσης, καθώς κι εκεί προβλέπεται η δημιουργία «ομοσπονδιακού τεχνολογικού ιδρύματος».

Μια παρατήρηση ακόμη, σχετικά με τον αριθμό και την διασπορά των ανώτατων ιδρυμάτων ανά την χώρα. Από τις 63 πόλεις που φιλοξενούσαν ακαδημαϊκές δραστηριότητες ο αριθμός τους συρρικνώνεται σε 51. Η μείωση δεν είναι στατιστικά σημαντική, ανεξαρτήτως των ποιοτικών δεικτών που εμπερικλείονται σ’ αυτού του είδους τους μετασχηματισμούς.

Μπορούμε να πιθανολογήσουμε πως το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας διαδικασίας καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολών και τμημάτων. Καθώς οι περικοπές είναι μάλλον περιορισμένες για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των επιτηρητών του Δ.Ν.Τ. Το μέλλον θ’ αποδείξει, ή θα διαψεύσει, την βασιμότητα αυτής της υπόθεσης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s