Αριστερή Πρωτοβουλία: Οι θέσεις της για το Συνέδριο

Πολιτικες θεσεις1Με ένα πολυσέλιδο κείμενο πολιτικών θέσεων , που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, κατέρχεται στις διαδικασίες για το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η Αριστερή Πρωτοβουλία.

Από το εισαγωγικό της κείμενο γίνεται κατανοητό ότι το ζητούμενο για τα στελέχη της είναι ο προοδευτικός επαναπροσδιορισμός του ΠΑΣΟΚ, που προϋποθέτει αποχώρηση από την Κυβέρνηση Σαμαρά, αλλαγή της στάσης απέναντι στα μνημόνια και την Τρόικα και δημιουργία ξανά ενός κόμματος της κοινωνίας.

Στις πολιτικές θέσεις υπάρχουν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις που οδηγούν στην αναγκαιότητα μιας πολιτικής, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που σήμερα αποδέχεται το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης.

Ασκείται σκληρή κριτική στις επιλογές των μνημονίων τονίζοντας ότι : «συνάγεται σαφώς ένα σχέδιο πλήρως ενταγμένο στη συντηρητική διεθνώς και πανευρωπαϊκά πολιτική στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού», εκτιμώντας ότι : «Η πολιτική που επιβάλλει η νεοσυντηρητική ελίτ οδηγεί σε βίαιη «βαλκανιοποίηση», τύπου αρχών δεκαετίας ’90.»

Εκτιμά επίσης ότι «Η πολιτική αυτή δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη, εθνικά μειωτική και μη νομιμοποιημένη δημοκρατικά: είναι και μη βιώσιμη, δημοσιονομικά και οικονομικά.»

Για τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση Σαμαρά τονίζεται ότι :

«Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση Σαμαρά, αποτέλεσε ένα ακόμη πολιτικό λάθος.

Η ταύτιση με τις δυνάμεις της συντήρησης, η συμφωνία στο σχέδιο εξόδου από την κρίση ( με καθαρά συντηρητικά χαρακτηριστικά, η εμμονή στην εφαρμογή του δόγματος του σοκ και  στη διαχείριση μέρους της εξουσίας), επιτείνουν την κρίση στο κίνημα, επιδεινώνουν τα διαλυτικά χαρακτηριστικά, μεγεθύνουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τις αρχές με τις οποίες στρατεύτηκαν τα στελέχη του σε αυτό, συντηρητικοποιούν ακόμη περισσότερο την πρόταση του και αυτό καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης, όπου κυριολεκτικά το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώνεται!»

Αναλυτικά τις θέσεις για το Συνέδριο μπορείτε να τις διαβάσετε ΕΔΩ!

Στο εισαγωγικό κείμενο της Αριστερής Πρωτοβουλίας αναφέρονται τα εξής:

«Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια ευκαιρία.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για το κόμμα μας, προκειμένου να αλλάξει τις ισορροπίες που με τη δική του άσκηση πολιτικής έχει διαμορφώσει.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για να δοθούν πολιτικές διέξοδοι στο αδιέξοδο της συντηρητικής στροφής που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην απαξίωση και την ταύτιση του με τη δεξιά.

Όσοι πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να ξανασυναντήσει τις αρχές και τα οράματά του, να αποκτήσει και πάλι την προοδευτική του φυσιογνωμία, να συναντήσει το λαό, να σταθεί μπροστάρης στον αγώνα για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα μνημόνια και την εξάρτηση, οφείλουμε και να μιλήσουμε και να δράσουμε.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη, την ιστορία της, τους αγώνες της, θα καταθέσουμε τη δική μας πολιτική πρόταση.

Μια πρόταση που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα αλλαγής του ΠΑΣΟΚ.

Μια πρόταση προοδευτική, σύγχρονη, ρεαλιστική χωρίς συμβιβασμούς και συντηρητικές σκιές.

Η εποχή του συμβιβασμού με τις κάθε λογής αντι-ΠΑΣΟΚ λογικές πρέπει να τελειώσει οριστικά εδώ.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι η μάχη θα είναι μάχη αξιών, οραμάτων και πολιτικής πρότασης.

Εμείς δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε την αναγκαιότητα προοδευτικού επαναπροσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μόνο σαν φορέας προοδευτικής πολιτικής μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει μέλλον.

Η τελική μας πρόταση που θα κατατεθεί στο Συνέδριο θα διαμορφωθεί και με βάση τη συμμετοχή της κάθε συντρόφισσας και του κάθε συντρόφου.

Άλλωστε η Αριστερή Πρωτοβουλία είστε εσείς. Οι απλοί άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ που δεν ανέχονται άλλο την πορεία ευτελισμού του.

Η μάχη για το ΠΑΣΟΚ της σοσιαλιστικής προοπτικής απαιτεί σύγκρουση με κάθε συντηρητική λογική που οδηγεί στη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και την αντιπαλότητα με την κοινωνία.

Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί.

Για το ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Για το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων.

Για το ΠΑΣΟΚ που οργανώνεται, σχεδιάζει, αγωνίζεται και νικά.

Για το ΠΑΣΟΚ της καρδιάς μας.

Για το ΠΑΣΟΚ της σοσιαλιστικής προοπτικής

Σημείωση:  Στο site της Αριστερής Πρωτοβουλίας http://www.socialismos.gr και στο http://olapasok.wordpress.com θα αναρτηθούν από σήμερα (23.01.2013) οι πολιτικές μας θέσεις. Η συμμετοχή των συντρόφων στο διάλογο μπορεί να γίνει μέσα από τις φόρμες επικοινωνίας που υπάρχουν σε αυτά. Προσβλέπουμε στο διάλογο με επιχειρήματα, προσβλέπουμε στην ουσιαστική συμμετοχή της καθεμιάς και του καθένα που έχει κοινούς προβληματισμούς για την αναγκαιότητα το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί το προοδευτικό του πρόσημο.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s