Αμφιβάλλει κανείς;

δντΌσοι αμφέβαλλαν για το αν το Δ.Ν.Τ. ποδηγετεί τις εσωτερικές εξελίξεις μπορούν ν’ αλλάξουν γνώμη διαβάζοντας την τελευταία του έκθεση για τα επόμενα χρόνια του ελληνικού Γολγοθά.

Οι τεχνοκράτες του συνεχίζουν να ζητούν νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, στέλνοντας τον λογαριασμό στα ταμεία της Ε.Ε. Καθώς διαπιστώνουν ένα βέβαιο «χρηματοδοτικό κενό» την περίοδο 2015-16, τ’ οποίο θ’ απαιτήσει κάλυψη.

Το αγαπημένο του ρεπερτόριο αφορά την επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά ευτυχώς έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές φήμες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Κατόπιν αυτής της συγκλονιστικής διαβεβαίωσης όλοι αισθάνονται πιο ήσυχοι, γνωρίζοντας πως τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση –απλώς τις υπαγορεύουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Εξ’ άλλου οι τελευταίοι (διά των συντακτών της έκθεσης) υπενθυμίζουν πως η προσωρινότητα της θηριώδους φορολόγησης των χαμηλόμισθων οφείλει να παραταθεί, γι’ άγνωστο χρόνο.

Υποψιαζόμαστε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μέσω της εφαρμογής της αμιγώς ελληνικής ρήσης «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Αντίστοιχης λογικής είναι και τα όσα αναφέρονται για την ανάγκη «στοχευμένων» απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Ίσως το Δ.Ν.Τ. να πληροφορήθηκε πως ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης –που εμφανιζόταν απόλυτα αρνητικός στην αποδοχή της εξίσωσης «διαθεσιμότητα ίσον προετοιμασία απόλυσης»– έκανε ένα βήμα πίσω.

Τώρα, δειλά-δειλά, ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας για τους υπερατλαντικούς «συνεργάτες».

Οι οποίοι, ως προείπαμε, δεν ενεργούν άνευ της απόδοσης σεβασμού στην ελληνική κυβέρνηση. Μόνο που, σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, μας τα χάλασαν ελαφρώς. Ανικανοποίητο, από τους ρυθμούς εκποίησης της κρατικής περιουσίας της Ελλάδας, το Δ.Ν.Τ. ζητά λήψη δραστικών μέτρων.

Μάλιστα απειλεί πως αν εντός εξαμήνου δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, τουτέστι καταιγιστικός ρυθμός ιδιωτικοποιήσεων και πώλησης «φιλέτων» του δημοσίου σε αναμένοντες επενδυτές, θα επέμβει καταλυτικά το ίδιο.

Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζει πως προτίθεται ν’ αντικαταστήσει τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ με managers (εκ) του εξωτερικού. Προφανώς το Δ.Ν.Τ. αγνοεί πως τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ έχουν διοριστεί με απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, εκτός εκείνων που τοποθετήθηκαν από την τρόικα. Ενδεχομένως να εννοεί πως δεν του καίγεται καρφί για την ελληνική αντιπροσωπεία και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Μάλλον όμως ήρθε η ώρα να προσπεραστούν και τα τελευταία προσχήματα, μέσω των οποίων τροφοδοτούνται ψευδαισθήσεις και συντηρούνται συμβατικότητες. Η προειδοποίηση αυτή πιθανόν να έχει και ευρύτερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Οι δανειστές επισημαίνουν στην «τοπική διοίκηση» μιας καθημαγμένης χώρας το ποιοι κάνουν κουμάντο.

Δεδομένου ότι οι συμβολισμοί συμβάλλουν –μεταξύ άλλων- στην αποσαφήνιση των σχέσεων, μια τέτοια μεταβολή υπαινίσσεται και την διαλεκτική της συμμετρία. Ότι τα περιεχόμενα γίνονται τόσο ασφυκτικά που δεν αφήνουν περιθώρια για σεβασμό στους τύπους

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s