Η τρόικα της Τ.Α.

dimoiΣε πλήρη ετοιμότητα είναι το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ορίστηκαν τα μέλη του οικονομικού Παρατηρητηρίου για τους ΟΤΑ.

Αυτό σημαίνει πως τα αρμόδια υπουργεία είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται στη νομοθεσία αλλά και στο μνημόνιο με τον ασφυκτικό έλεγχο σε ότι αφορά τη διαχείριση των πόρων των ΟΤΑ.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η συγκρότηση του Παρατηρητηρίου στο οποίο συμμετέχουν μεν από τη μια πλευρά οι Περιφέρειες με εκπρόσωπό τους αλλά για τα θέματα τα οποία αφορούν τις Περιφέρειες ενώ αντίθετα οι δήμαρχοι και η ΚΕΔΕ αρνήθηκαν να αποστείλουν εκπρόσωπο.

Το Παρατηρητήριο, με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου «Δημοσιονομικοί κανόνες και άλλες διατάξεις- ΦΕΚ Α’228», θα ελέγχει αυστηρά τα οικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ, οι οποίοι θα πρέπει στο εφεξής να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις θα λαμβάνονται δραστικά μέτρα.

Επίσης, θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού των Δήμων και των νομικών τους προσώπων, που εντάσσονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ενώ όταν διαπιστώνεται απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, τότε θα παρεμβαίνει και θα υποδεικνύει στον Οργανισμό πως θα διορθώσει την απόκλιση.

Εφόσον ο προϋπολογισμός παραμένει εκτροχιασμένος για δύο τρίμηνα, τότε ο ΟΤΑ θα μπαίνει σε καθεστώς επιτροπείας και, με απόφαση που εκδίδει ο υπουργός Εσωτερικών, θα υποχρεώνεται σε αναστολή προσλήψεων- υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη κλπ, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και πάγωμα όλων των δαπανών, εκτός από τη μισθοδοσία και τις απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών το Παρατηρητήριο συγκροτείται από τους:

– Γεωργία Μαραγκού, σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως πρόεδρο.

– Θεόδωρο Οικονόμου, γενικό διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών.

– Αρετή Μπελιά, προϊσταμένη διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του

υπουργείου Εσωτερικών.

– Ευθύμιο Φωτόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ως εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, για τις εργασίες του Παρατηρητηρίου που αφορούν περιφέρειες.

– Κωνσταντίνο Κουτρομάνο, τέως γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ως εμπειρογνώμονα.

– Ανδρέα Κατσαρό, επιστήμονα συνεργάτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ως εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

– Παναγιώτη Καρακούση, γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του υπουργείου Οικονομικών.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη οι Δήμοι έχουν αρνηθεί να υιοθετήσουν τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου μέσα από το Παρατηρητήριο ενώ αντίθετα οι Περιφέρειες που φραστικά είχαν τοποθετηθεί απέναντι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μετέχουν στον Παρατηρητήριο ακόμη και με εκπρόσωπό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από τον μήνα που διανύουμε θα φτάνουν συγκεκριμένα στοιχεία στο αρμόδιο υπουργείο για να ελέγχει την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων. Είναι αυτονόητο ότι οι ελάχιστες αποκλίσεις ενδεχόμενο να φέρουν και περιπέτειες στους ίδιους τους Δήμους οι οποίοι ξαφνικά μπορούν να δουν τα τέλη ανεβασμένα σε υψηλότατα επίπεδα, το ανθρώπινο δυναμικό να μειώνεται δραματικά και όλα αυτά με διατάξεις υποχρεωτικού δικαίου.

Ήδη όλο αυτό το σκηνικό έχει πανικοβάλλει την τοπική αυτοδιοίκηση, ακούγονται φωνές για μια σθεναρή αντίδραση σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα ωστόσο όμως ακόμη όλο αυτό το σκηνικό δεν έχει προωθηθεί σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να αποτυπωθεί με σαφήνεια η παρέμβαση που επιχειρείται.

Πάντως οι εκτιμήσεις από την πλευρά των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης είναι ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο δεκάδες Δήμοι θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα προσφύγουν στο Παρατηρητήριο και το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την καθοδική τους πορεία.dimoi

One thought on “Η τρόικα της Τ.Α.

  1. Παράθεμα: Η τρόικα της Τ.Α. | Το μεγαλύτερο blog της πόλης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s