Αρκούντως αποκαλυπτική ετούτη η απάντηση!

Είναι αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα η απάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Θα τολμούσα να πω ότι δεν αφήνει και πολλά περιθώρια  για παρερμηνείες.

Καθώς «τα γραπτά μένουν» τα όσα αναφέρει στο κείμενό του ο κορυφαίος παράγοντας είναι εξόχως αποκαλυπτικά, σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους και τον αριθμό τους στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως για το τι πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Ο Όλι Ρεν υπενθυμίζει πως συμφωνήθηκε τον Μάρτη του 2012 να υπάρξει «συρρίκνωση του τομέα δημόσιας διοίκησης κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015 (σε σύγκριση με τα επίπεδα στο τέλος του 2010»). Μάλιστα επισημαίνει πως η διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας «για την μείωση κατά 150.000 υπαλλήλους εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση».

Στο κείμενο υπάρχουν και αναφορές στην «εργασιακή εφεδρεία» 15.000 ανθρώπων, που περιγράφονται ως «πλεονάζοντες εργαζόμενοι» ,η οποία δεν έχει εφαρμοσθεί ως το τέλος του 2012. Αυτά ωστόσο θυμίζουν πταίσματα μέσα στον ωκεανό των επικείμενων εξελίξεων.

Μιας και την επόμενη διετία, με κάθε τρόπο, πρέπει να εκδιωχθούν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι –συνταξιοδοτούμενοι ή μη.

Πως θα γίνει αυτό; Θα υπάρξουν απολύσεις όπως λέει η κοινή λογική ή θα ισχύσουν οι επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του κ. Μανιτάκη , πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις και ο αριθμός αυτός θα καλυφθεί ΜΟΝΟ από τις συνταξιοδοτήσεις;

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως ο υπουργός οικονομικών ήταν μάλλον λιτός και επιφυλακτικός στην υπεράσπιση της κυβερνητικής θέσης –πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Αντίθετα είναι εμφανής ο ζήλος του Αντ. Μανιτάκη, στην διακήρυξη μιας άποψης που μπορεί να διαψευσθεί!

Επιμένει μάλιστα στην αποσύνδεση της «διαθεσιμότητας» από την «απόλυση», χρησιμοποιώντας διάφορα  επιχειρήματα  από την συνταγματική και πολιτική του φαρέτρα.

Δεν αμφιβάλω ούτε για τις ευαισθησίες, ούτε για τις προθέσεις του κ. Μανιτάκη. Είναι σαφές όμως ότι οι προθέσεις δεν αρκούν για να επιβεβαιώσουν τις υποσχέσεις.

Ο Όλι Ρεν, πάντως έσπευσε να υπενθυμίσει προς τους Υπουργούς, τις «υποχρεώσεις» τους.

Αποκαλύπτοντας, συν τοις άλλοις, το τι μέλλει γενέσθαι στην χώρα μας το προσεχές διάστημα.

Αφού ό,τι είναι να γίνει οφείλει (κατά μνημονιακή απαίτηση) να προχωρήσει γρήγορα. Πέραν των πρακτικών δυσκολιών πάντως η κυβέρνηση έχει σύμμαχο ένα διάχυτο αίσθημα απαξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Τ’ οποίο εδράζεται στην διευρυμένη αναπαραγωγή κομματικά προσδιορισμένων πελατειακών σχέσεων, στην εξάπλωση της διαφθοράς στον χώρο των δημόσιων υπηρεσιών και στην (μέχρι πρότινος) μονιμότητα της πλειονότητας των υπαλλήλων τους.

Η αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα συχνά προκύπτει ως προϊόν ζηλόφθονης απελπισίας, άλλοτε καλλιεργείται συστηματικά.

Ουδείς επιθυμεί να δώσει ασυλία σε κρούσματα φαβοριτισμού και παρασιτικού τύπου συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων.

Ωστόσο η συλλήβδην στοχοποίηση υποβοηθά την απώλεια εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους, που θα παραδοθούν στον όλεθρο της κρίσης. Αυτό μόνο την τρόικα και τους τοπικούς της συνεργούς πρέπει να ικανοποιεί.

Αλλά δυστυχώς και όσους στο παρελθόν (Πάγκαλος – Λοβέρδος – Μόσιαλος κ.α.) αλλά και σήμερα πυροβολούν μονίμως κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων, προσπαθώντας να τους χρεώσουν όλες τις κακοδαιμονίες της χώρας, προκειμένου να ελαφρώσουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες…

Και αυτό είναι και άδικο και ανήθικο.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s