Η μάχη κατά της λαθροϋλοτόμησης

jylaΜέρα νύχτα βρίσκονται στο δρόμο τα συνεργεία των Δασικών υπηρεσιών για να αποτρέψουν την λαθροϋλοτομία που αναδεικνύεται πλέον σε μεγάλη μάστιγα για τις δασικές περιοχές. Αν μέχρι τώρα είχαν στραμμένα τα βλέμματα σε συγκεκριμένες περιοχές, τώρα τα πράγματα γίνονται διαφορετικά καθώς η πτώση της θερμοκρασίας από τη μια πλευρά αλλά και κυρίως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες οδηγούν μαθηματικά ακόμη και στην εξαφάνιση των δασικών εκτάσεων.

«Όλη αυτή η εικόνα θυμίζει την περίοδο μετά την κατοχή και την πείνα» υπογραμμίζουν οι παλιότεροι που έχουν μελετήσει αυτό το φαινόμενο καθώς όπως υποστηρίζουν «και εκείνες τις εποχές είχαν κυριολεκτικά εξαφανιστεί τα δάση καθώς είχαν θυσιαστεί στις ανάγκες των ταλαιπωρημένων πολιτών» όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Οι ίδιοι εντοπίζουν πως και αυτή την περίοδο μεγάλος όγκος από ξύλα αναμένεται να θυσιαστεί πέρα βεβαίως από τις αυτονόητες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ τόσο προς την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και προς τις περιφερειακές υπηρεσίες συστήνονται αρκετά πράγματα και την ίδια στήνονται έλεγχοι σε κομβικά σημεία για να αποτρέψουν μαζικές μεταφορές ξύλων ενώ παράλληλα περιγράφει το σκηνικό ως ιδιαίτερα επικίνδυνο ακόμη και γι’ αυτούς που μετέχουν στα συγκεκριμένα κλιμάκια.

Όλο αυτό το σκηνικό εμφανίζεται και στα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με τα οποία συνολικά 3.105 μηνύσεις για συμβάντα λαθροϋλοτομίας υποβλήθηκαν για το έτος 2012 από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, ενώ, ήδη έχουν κατασχεθεί 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων και 425 οχήματα που τα μετέφεραν, «προκειμένου να διαφυλαχθεί ο φυσικός πλούτος της χώρας» όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, καλώντας παράλληλα τους πολίτες «σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές».

Την πρωτιά σε μηνύσεις καταλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, όπου συνολικά υποβλήθηκαν 1.340, κατασχέθηκαν 2.285 τόνοι ξύλα, ενώ, κατασχέθηκαν 187 οχήματα.

Πρώτη σε κατασχέσεις παράνομης ξυλείας έρχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας με 6.014 τόνους, 59 κατασχέσεις οχημάτων και 414 μηνύσεις. Δεύτερη έρχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με 2.349 τόνους, 639 μηνύσεις και 73 κατασχέσεις οχημάτων.

Την πρωτιά σε κατασχέσεις οχημάτων καταλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με σύνολο 96, ενώ, κατασχέθηκαν και 2.123 τόνοι ξύλα.

Το ΥΠΕΚΑ, σε ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει στους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα, περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591).

Τέλος, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται, για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s