Φορολογικό τραλαλά!

images (1)Έντρομο το κυβερνητικό επιτελείο σήμανε υπαναχώρηση, μόλις τα σενάρια για το φορολογικό νομοσχέδιο που διοχέτευσε στα Μ.Μ.Ε (για σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης) προκάλεσαν σοκ και οργή.

Ειδικά εκείνο για φορολόγηση 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ ετησίως (κάτι παραπάνω από 2.000 ευρώ μηνιαίως, άνευ δώρων).

Την ώρα μάλιστα που οι περιουσίες των εκατοντάδων χιλιάδων (ή και εκατομμυρίων) ευρώ ετησίως μπορούν να φοροαπαλλάσσονται μέσω off-shore ή άλλων εταιριών.

Ας θυμηθούμε πάντως πως ο Αντ. Σαμαράς βροντοφώναξε προεκλογικά «όχι σε νέους φόρους», γνωρίζοντας βέβαια πως η τρόικα δεν αστειεύεται με το θέμα.

Είναι δεδομένο πως η συμπεριφορά πολλών (μικρομεσαίων) στρωμάτων, που συνίσταται πρακτικά στην επιβράβευση της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ηθικά και πολιτικά.

Από εκεί όμως μέχρι του σημείου του ξεζουμίσματος των εισοδημάτων και της απόγνωσης των ανθρώπων υπάρχει μεγάλη διαφορά. Κοινωνική δικαιοσύνη συνεπάγεται αναλογικότητα στα φορολογικά βάρη –ούτε φοροκλοπή από ιδιώτες ούτε κρατική φοροληστεία.

Βέβαια πώς να λειτουργήσεις με αίσθημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης όταν πρώτα συμφωνείς στον αριθμό των χρημάτων που πρέπει να εισπράξεις και μετά ψάχνεις να βρεις το πώς και από ποιους θα γίνει αυτό;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s