Μια ωραία ατμόσφαιρα!!!!

Τελικά ο Σόιμπλε είχε δίκιο, στην οριοθέτηση των προσδοκιών για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα. Η καγκελάριος δεν κόμισε κάποια δώρα προς την ελληνική κυβέρνηση, με την έννοια του απτού και άμεσα μετρήσιμου μεγέθους. Υπαινίχθηκε ωστόσο πως εγγυάται την πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, υπό τις γνωστές –δρακόντειες- δεσμεύσεις των μνημονίων.

Για πρώτη φορά (δημοσίως και τόσο εμφατικά) τόνισε πως «έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο μέχρι εδώ». Για να συμπληρώσει την επισήμανση με την φράση «είμαστε εδώ Ελλάδα και Γερμανία, σε πολύ στενή συνεργασία, να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα».

Ο πληθυντικός αριθμός έχει την αξία του, στην διπλωματική γλώσσα. Ειδικά όταν προστέθηκε η αναφορά στην γερμανική παρέμβαση μέσω της «Task Force» και η επισήμανση πως «θα γίνει προσπάθεια» ώστε ν’ αυξηθούν οι πιστώσεις της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων.

Διόλου τυχαία, την ίδια σχεδόν ώρα, ο Όλι Ρεν δήλωνε πως η δόση των 31,5 δις ευρώ προορίζεται να εκταμιευθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβρη. Κάτι που και η Μέρκελ επισήμανε, υπερακοντίζοντας μάλιστα, με την ρήση «η δόση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από το καλοκαίρι».

Είναι φανερό πως η γερμανίδα καγκελάριος μετατοπίζεται σταδιακά από τις εμμονές σε μιαν διαρκή λιτότητα. Μάλιστα στις δηλώσεις της ανέφερε τον κεϋνσιανής καταγωγής όρο «ευημερία», κάτι που ήταν σχεδόν εξορισμένο (διακηρυκτικά εννοούμε) από το λεξιλόγιο των ηγετών της Ε.Ε.

Ωστόσο το αντίτιμο είναι πολύ σκληρό. Οι παραχωρήσεις γίνονται, άλλωστε, για την αποφυγή της ένταξης της γερμανικής οικονομίας στο «κλαμπ της ύφεσης». Οπότε υπάρχει και η άλλη όψη, όπως την οριοθετεί το δηλητηριώδες στην προοπτική του «οφείλουμε να λύσουμε πρώτα θέματα αξιοπιστίας».

Αυτό το «πρώτα» σφραγίζει και την ροή των εξελίξεων. Η λήψη των δυσβάστακτων μέτρων ύψους 13,5 δις ευρώ (τουλάχιστον) αποτελεί προϋπόθεση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία θα πιει το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους.

Η Ελλάδα προορίζεται για την τρίτη ταχύτητα της ευρωζώνης, ένας χώρος υποδοχής των «τοξικών αποβλήτων» του κεφαλαίου. Θα περάσει από ένα είδος κοινωνικής γενοκτονίας (όσο κι αν σοκάρει ο όρος) και αν την εκπληρώσει κατά τα ρητώς συμφωνηθέντα. Θα παραμείνει, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέραμε ήδη, στην ζώνη του ευρώ. Αυτό είναι το δείγμα γραφής της εκπροσώπου της γερμανικής ηγεμονίας.

Το αν αξίζει (και προς το συμφέρον τίνων) είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s