Στη σκιά της … Ακρόπολης

Η αυριανή επίσκεψη της Αγκ. Μέρκελ στην Αθήνα έχει ήδη συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας. Καθώς ούτε η στιγμή της έλευσης της γερμανίδας καγκελάριου είναι τυχαία, ούτε οι συμβολισμοί που εκπέμπονται μπορούν ν’ αγνοηθούν.

Όπως το γεγονός πως η Μέρκελ έρχεται στην χώρα μας πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης. Κάτι που απέφυγε επιμελώς επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το πραγματοποιεί τώρα.

Αυτονόητο είναι το μήνυμα στήριξης στον Αντ. Σαμαρά, κάτι που είχε διαφανεί από την μακρά προεκλογική περίοδο.

Άλλωστε η αποκατάσταση των μεταξύ τους πολιτικών σχέσεων αποκρυσταλλώθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Γερμανία. Εκεί η φράση-κλειδί «ουδείς αναμάρτητος» αποτέλεσε μια έμπρακτη μετάνοια, για τ’ αντιμνημονιακά βαρελότα της περιόδου 2010-2011.

Μάλλον ρυθμίστηκαν και κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες πιθανόν να εξαγγελθούν από την επίσημη προσκεκλημένη. Πιθανολογείται βάσιμα πως η ρητή δέσμευση για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα βρίσκεται ανάμεσα στις κινήσεις «καλής θέλησης». Ενδεχομένως ν’ ανοίξει παράθυρο επιμήκυνσης του προγράμματος του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Ήδη η καγκελάριος έθεσε σαφώς τους άξονες της πολιτικής της στο (εσωκομματικό) ακροατήριο των χριστιανοδημοκρατών, αδειάζοντας εκείνους που επιμένουν στην έξωση των «τεμπέληδων του νότου». Απ’ ότι φαίνεται η οριστικοποίηση των σχετικών πρωτοβουλιών-εκλαΐκευσης της καινούριας γραμμής- επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στην Αθήνα.

Εν είδη φιλευσπλαχνίας η καγκελάριος υιοθετεί το «μαύρο πρόβατο», σε μια τελετουργία εξορκισμού της μνήμης της ναζιστικής κατοχής.

Η καταστροφή του χθες αντικαθίσταται από την σωτηρία τού σήμερα, ώστε να κλείσει ο (αιμάσσων) ανοιχτός λογαριασμός.

Βέβαια οι αυθαίρετες αναπλάσεις και οι κατά παραγγελία εξωραϊσμοί δεν αποδεικνύονται πάντοτε επιτυχημένοι, αυτό πάντως θα κριθεί στο μέλλον.

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι δευτερεύον. Η ευκαιρία προσφέρεται –σε ό,τι αφορά την Μέρκελ- ώστε να εξαγγείλει ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανασύνταξης της ευρωζώνης.

Ένα είδος «γερμανικού σχεδίου Μάρσαλ», από την πρωτεύουσα της συνομοταξίας των «PIGS».

Η ιδέα ασφαλώς γοητεύει την γερμανική πολιτική ελίτ, καθώς την εξυπηρετεί πολλαπλά. Το ερώτημα είναι αν έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της, ώστε να το αποτολμήσει στην σκιά της Ακρόπολης.

Η απορία θα μας λυθεί (πιθανότατα) αύριο. Μέχρι τότε μπορούμε απλά ν’ αναμένουμε.

Advertisements

One thought on “Στη σκιά της … Ακρόπολης

  1. Η πλάκα είναι που ο Μπένυ αμέσως έσπευσε όχι μόνο να κερδίσει φως προβολής δίπλα στο Σαμαρά, αλλά και να δώσει έμμεσα διαπιστευτήρια ως η καλή αντιπολίτευση που δουλεύει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s