Λίστας το ανάγνωσμα!

Κάπου μεταξύ κωμωδίας και φάρσας κινείται η υπόθεση της ηλεκτρονικής «λίστας Λαγκάρντ», στην οποία εμπεριέχονται περί τα δύο χιλιάδες ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων –με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες.

Η απαρχή της ιστορίας βρίσκεται στην ενέργεια ενός πρώην υπαλλήλου της HSBC, του Ε. Φαλσιανί, να ιδιοποιηθεί την βάση δεδομένων με τα στοιχεία των καταθετών του τραπεζικού υποκαταστήματος της Γενεύης. Αυτά περιήλθαν εν συνεχεία σε γνώση της κυβέρνησης Σαρκοζί, περί τα μέσα του 2009.

Προφανώς επρόκειτο περί υπόγειας συναλλαγής, καθώς υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια εκ μέρους των γαλλικών αρχών για τους τρόπους που το ελβετικό κράτος συγκάλυπτε τους μεγαλοκαταθέτες των τραπεζών της «χώρας των ρολογιών».

Μέρος αυτών των (παράνομα κτηθέντων) δεδομένων αφορούσε κι Έλληνες πελάτες, οπότε η τότε υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Κρ. Λαγκάρντ τα διαβίβασε, περί τα τέλη του 2010, στον ομόλογό της Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι πληροφορίες μιλούν για καταθέσεις, στην HSBC της Γενεύης (από Έλληνες πελάτες) ύψους 1,5 δις ευρώ.

Από εκεί και πέρα το νέφος της ασάφειας περιβάλλει την πορεία του καυτού CD.

Ο ΥΠΕΘΟ της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου τα διαβίβασε στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη περί τον Μάη του 2011. Στον ανασχηματισμό της 17/6/2011 έχουμε αλλαγή φρουράς στο ΥΠΕΘΟ, με τον Β. Βενιζέλο να παραλαμβάνει –μαζί με το χαρτοφυλάκιο- και την περίφημη «λίστα».

Επί δεκαπέντε μήνες η υπόθεση θάβεται στα συρτάρια του υπουργείου και του ΣΔΟΕ, δίχως την παραμικρή έρευνα –πέραν μιας «δειγματοληπτικού τύπου» που είχε διεξαχθεί όταν παραλήφθηκε το CD και η οποία τεκμηρίωσε την αξιοπιστία του.

Μέχρις ότου ανακινήθηκε το θέμα λίγες μέρες πριν, λαμβάνοντας περίεργες πολιτικές προεκτάσεις.

Να πρόκειται για ένα δεύτερο κύμα επικοινωνιακής εκτροπής (μετά την «υπόθεση Μεϊμαράκη), με στόχο να μεταφερθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα επικείμενα νέα μέτρα στην διαφθορά της πολιτικής και την φθορά των εκπροσώπων της;

Να πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο πλήγμα στο προφίλ του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από τους χειρισμούς του Αντ. Σαμαρά και του Γ. Στουρνάρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα;

Ας μην σπεύσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε υποθέσεις των οποίων βασικές παραμέτρους αγνοούμε.

Εκείνο που μπορούμε να ισχυρισθούμε βάσιμα είναι πως αποκλείεται να είναι τυχαία η χρονική στιγμή που ανακινείται αυτό το θέμα.

 Όσο για τις προεκτάσεις του θα τις παρακολουθήσουμε προσεκτικά, όποιες κι αν αποδειχθούν.

Advertisements

One thought on “Λίστας το ανάγνωσμα!

  1. Εντάξει εδώ έπαιζαν την κολοκυθιά και το σπασμένο τηλέφωνο. Και όσο εκείνοι έπαιζαν, τα χρήματα από φόρους κανείς δεν τα ζητούσε…
    (σσ ακόμα κι αν υλικό αποδεικτικό ενοχής, έχει ληφθεί με παράνομα μέσα στη χώρα μας αποτελεί αποδεικτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δικαστικά. Αλλά εμείς θέλαμε να κάνουμε δημόσιες σχέσεις με την Ελβετία).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s