Show must go on!

Ίσως ν’ αντιλήφθηκαν και οι πρωταγωνιστές του έργου με τίτλο «συσκέψεις πολιτικών αρχηγών» πως άρχισε να εκνευρίζει και τους πλέον νηφάλιους θεατές.

Γι’ αυτό και χθες είχαμε –εκτός απροόπτου- το ρέκβιεμ των διαδοχικών συναντήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Ως προς το σενάριο δεν υπήρχε (εξ’ αρχής) περιθώριο διαφορετικής έκβασής του. Έστω και με αστερίσκους και επιφυλάξεις η συμφωνία στο πακέτο των 13,5 δις ευρώ συνομολογήθηκε και τυπικά.

Οι δρακόντειες περικοπές μισθών και ημερομισθίων θ’ ανέλθουν, όπως αναμενόταν άλλωστε, στα επίπεδα των 10,5 δις ευρώ. Αν προστεθούν και τα 3 δις φορολογικών επιβαρύνσεων οι αξιώσεις της τρόικα γίνονται καθ’ ολοκληρία δεκτές.

Ακόμα και το άνοιγμα της κερκόπορτας γι’ απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του εφευρήματος της «διαθεσιμότητας» 15.000 εργαζόμενων.

Όσο για την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση (από τα 65 στα 67 έτη) αυτή ήταν δεδομένη, με την βοήθεια της σχετικής «ζύμωσης» από την πλειοψηφία των κεντρικών Μ.Μ.Ε.

Η σχετική πρωτοβουλία αποδοχής των τετελεσμένων του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε. ανήκει (θεσμικά και πολιτικά) στον Αντ. Σαμαρά.

Αφού «ανένηψε» δημοσίως, από τις κενολογίες των διαδοχικών «Ζαππείων», τώρα φόρεσε τον μανδύα της «ηθικής της ευθύνης».

Γνωρίζοντας βέβαια πως θα εισπράξει και το σκληρό τίμημα αυτής της αναπόδραστης (με βάση τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπεί πολιτικά) τροχιοδρόμησης. Αλλά υπάρχει περιθώριο να μοιραστεί τη φθορά και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς των συμπληρωμάτων της κυβέρνησης.

Παραδείγματος χάρη είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που πολιτεύθηκε ο Β. Βενιζέλος, διαφωνώντας τον Σεπτέμβρη με όσα (ως ΥΠΕΘΟ μάλιστα) είχε προγραμματίσει την άνοιξη στο πλαίσιο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Τώρα του ξίνισε η «εσωτερική αναλογία» των μέτρων, σαν να υπήρχε πιθανότητα να υπάρξει διαφορετική.

Η επίκληση λόγων «υπέρτατης ανάγκης» , δεν γνωρίζω αν θα  αποτρέψει έναν νέο γύρο εσωκομματικού σπαραγμού στο ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζω ότι για πολλούς η ψήφιση του πακέτου των μέτρων αποτελεί και την τελευταία κόκκινη γραμμή, την οποία δεν είναι διατεθειμένοι να την περάσουν. Και σε επίπεδο Κ.Ο. και σε επίπεδο κομματικών στελεχών.

Μυρίζει πολλή μοναξιά στην Ιπποκράτους, το επόμενο διάστημα…

Σε ότι αφορά την στάση του Φ. Κουβέλη διαπιστώνω  πως διεκπεραιώνεται η συνεπής διαχείριση της ασυνέπειας. Ενώ προσυπογράφει την παρούσα συνταγή εξακολουθεί να οραματίζεται απροσδιόριστα «ισοδύναμα μέτρα» τα οποία, κάπου στις καλένδες, θ’ αντικαταστήσουν αυτά που προτίθεται να υπερψηφίσει.

Δεν γνωρίζουμε αν εκείνοι που θα υποστούν στο πετσί τους την επέλαση ενός κοινωνικού οδοστρωτήρα προτίθενται ν’ αναγνωρίσουν τις φιλοσοφικές αντινομίες της ΔΗΜ.ΑΡ, αν και τα προγνωστικά δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Αλλά ας προετοιμαστούμε για τον τελευταίο γύρο, την «σκληρή διαπραγμάτευση» με την τρόικα.

Αν συγκρατηθεί η οργή, εν τω μεταξύ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s