Ψιτ! Μπορεί να έφυγε η τρόικα, αλλά σύντομα ξαναγυρίζει!

Λίγο πριν ανακοινωθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα εμφανίστηκε –έστω πρόσκαιρα- μια εικόνα εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.

Η προγραμματισμένη (ολιγοήμερη) αναχώρηση των εκπροσώπων του Δ.Ν.Τ, της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ από την Αθήνα απέκτησε μελοδραματικές προεκτάσεις, μέχρις ότου διευκρινιστεί πως ο συναγερμός ήταν άκυρος.

Μένουν προς διευθέτηση δαπάνες ύψους περί τα 2,5 δις ευρώ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαρροές από το ΥΠΕΘΟ. Εκτυλίσσεται η τελευταία πράξη του έργου, ώστε το προαποφασισμένο τέλος ν’ ανταμείψει τις ηρωικές προσπάθειες τόσο της «τρόικα εσωτερικού» όσο κι εκείνης των δανειστών.

Ο συμβιβασμός φαίνεται πως βρέθηκε, μέσω της περίφημης εφεξής «ρήτρας απόκλισης».

Η φαεινή αυτή ιδέα έγκειται στο εξής:

όταν το έλλειμμα δεν μειώνεται όσο στους συνομολογηθέντες αριθμούς τότε, ως αντιστάθμισμα, θα επιβάλλονται ισόποσες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα.

Κάτι τέτοιο θα συμβαίνει από το 2014 και μετά, αν οι διαθέσιμες πληροφορίες αποδειχθούν ορθές.

Πρόκειται για μιαν αντίστροφη εκδοχή των «ισοδύναμων μέτρων», τα οποία στην αρχική τους συσκευασία διακινούνταν ως ανακουφιστικά –ενώ τώρα θ’ αποδεικνύονται ακόμα πιο επώδυνα.

Βέβαια υπάρχει και κάποιο ζήτημα με τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, ότι το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων (που ψηφίζεται οσονούπω στην βουλή) θα είναι το τελευταίο. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι» διαπιστώνεται πως η «ρήτρα ανταποδοτικότητας» αποτελεί τον Δούρειο Ίππο για περικοπές εισοδημάτων στο διηνεκές.

Ωστόσο ας μην σπαταληθεί πολύτιμη φαιά ουσία για λεπτομέρειες που έχουν απλά επικοινωνιακή –και μάλιστα στιγμιαία- αξία, δίχως την παραμικρή πολιτική ουσία.

Ας παραπεμφθούν οι «όρκοι τιμής» του Αντ. Σαμαρά στο ίδιο χρονοντούλαπο με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών, που συγκροτούν το τριμερές κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε πόσοι θυμούνται τα λόγια  Βενιζέλου, πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο» για συγκυβέρνηση με την ΝΔ; Παρομοίως, τι απέγιναν οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» της ΔΗΜ.ΑΡ του Φ. Κουβέλη που αποτέλεσαν προεκλογικό θέσφατο;

Έτσι και τώρα πρυτανεύει η ανάγκη να περάσουν – έστω σταδιακά- τα μέτρα και να παραπεμφθούν σε βάθος χρόνου οι χειρουργικές τους επιδιορθώσεις.

Όπως απέδειξε η διετής εμπειρία η τρόικα αρνείται να εγκαταλείψει την ταξική της στοχοθεσία, σε πείσμα όσων πίστεψαν το αντίθετο.

Πιθανότατα κατανοεί ότι η «ρήτρα απόκλισης» συνδέεται άρρηκτα με την απόκλιση από τα προεκλογικά υπεσχημένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s