Παράλληλες ιστορίες – Κοινή πορεία

Η είδηση αφορά την «ομοιοπαθή» Πορτογαλία. Θα μπορούσε όμως άνετα να αφορά και τη χώρα μας. Όσο θα τη διαβάζετε τόσο λογικά οι συνειρμοί σας θα οδηγήσουν εκεί!

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί τον καλύτερο και ασφαλέστερο δρόμο προκειμένου να αντιληφθούμε μια και καλή το αδιέξοδο της πολιτικής που εφαρμόζεται!

Οι διεθνείς δανειστές της Πορτογαλίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφάσισαν να δώσουν περισσότερο χρόνο στη χώρα για να επιτύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, καθώς η οικονομία της βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Για να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι, πάντως, η Λισαβόνα θα χρειαστεί να λάβει και νέα μέτρα αυστηρής λιτότητας.

Η απόφαση να δοθεί ανάσα στην Πορτογαλία για τη μείωση του ελλείμματος δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί να ανοίξει παράθυρο για παρόμοια ρύθμιση και για την Ελλάδα, που επίσης έχει βυθιστεί σε βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με τους νέους στόχους η Πορτογαλία θα πρέπει να παρουσιάσει φέτος έλλειμμα στον προϋπολογισμό που θα διαμορφώνεται σε 5% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκάσπαρ. Ο προηγούμενος στόχος ήταν 4,5%, κρίθηκε όμως ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω της ύφεσης και της λιτότητας. Τα κρατικά έσοδα ήταν λιγότερα από όσα αναμενόταν επειδή το ψαλίδι στους μισθούς περιόρισε σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, κατάσταση δηλαδή ανάλογη με αυτή που ζει η Ελλάδα η οποία έχει δανειστεί πολύ περισσότερα χρήματα (άνω των 200 δισ. ευρώ).

Επίσης η Πορτογαλία πρέπει να παρουσιάσει έλλειμμα 4,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2013, αντί για 3% που της είχε ζητηθεί αρχικά. Όπως είπε ο Γκάσπαρ, το 2013 η ύφεση θα είναι βαθύτερη από ότι είχε υπολογιστεί αρχικά αφού το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί το επόμενο έτος 1%. Η ύφεση στην Πορτογαλία φέτος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε 3%.

Πρόκειται για πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα του και ολόκληρη την ευρωζώνη, ανέφερε ο Γκάσπαρ κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πέμπτου κατά σειρά ελέγχου των οικονομικών της χώρας από την τρόικα. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι η Πορτογαλία θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2013, όπως είχε υπολογιστεί αρχικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s