Στη χώρα των … εντυπώσεων!

Kατατέθηκε τελικά την Τετάρτη στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τις πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την υποβολή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης, μία κατάληξη, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν προαποφασισμένη.

Κατ’ αρχήν η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξετάσει «γιατί, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία από το 1994, όταν συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα, έως το 2007, πριν απ’ το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του AEΠ, αλλά παρουσίαζε αυξητικές τάσεις».

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας «θα πρέπει να διευκρινιστούν πρωτίστως οι λόγοι, για τους οποίους οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν μια πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, επέτρεψαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των αντίστοιχων κοινωνικών μερίδων και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία».

Ταυτόχρονα με την εξέταση της πολιτικής φοροαπαλλαγών και της αποδυνάμωσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών, η Εξεταστική Επιτροπή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εστιαστεί και σε παραμέτρους αύξησης του δημοσίου χρέους, όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή μετά το 1996 (ύψους 60 δισ.), η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και η «σταθερή πρακτική της υπερτιμολόγησης προμηθειών και δημοσίων έργων», όπως επίσης να αποδοθούν οι ευθύνες «για τη συντήρηση του κρατικοδίαιτου πολιτικού συστήματος» και να διερευνηθεί η σχέση του ελληνικού Δημοσίου με την Goldman Sachs.

Σε ότι αφορά την περίοδο πριν από την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει ως σημεία εξέτασης τις δηλώσεις των κ.κ. Στρος Καν και Ρουμελιώτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις καταγγελίες κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου για τεχνητή αύξηση του ελλείμματος στα 14,7%, αλλά και τις ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της, Γ. Προβόπουλου για την μη θωράκιση των ελληνικών ομολόγων τον Οκτώβριο του 2009 και για την επιλογή αλλαγής της διαδικασίας διακανονισμού των συναλλαγών επί ελληνικών ομολόγων, «που ενέτειναν τις πιέσεις προς αυτά».

ΠΑΣΟΚ: Πράξη προσβολής

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την υποβολή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης» είναι μία «πράξη προσβολής» της κρίσης του ελληνικού λαού και των θεσμών, υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

Όπως επισημαίνει, η πρόταση δείχνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να αντιληφθεί πως η πολιτική του επιχειρηματολογία, η βασισμένη στη δημαγωγία, την ισοπέδωση, τον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία, απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου».

Προσθέτει ότι δεύτερον, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή και τους νόμους του κράτους που η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να εκτελεί».

Και σε ένα τρίτο σημείο αναφέρει ότι «επιδεικνύει απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς το κράτος δικαίου, καθώς δεν μπορεί να διαχωρίσει τι συνιστά αντικείμενο νομικού και μάλιστα ποινικού ελέγχου και τι συνιστά αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες».

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράξη προσβολής της πρόσφατης δημοκρατικής κρίσης του ελληνικού λαού και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Είναι δε, έτσι διατυπωμένη, ώστε μέσα από την γενίκευση, να αυτοακυρώνεται σκοπίμως» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

To KKE

Προτάσεις σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Μνημόνιο «συσκοτίζουν το κύριο πρόβλημα, ότι δηλαδή είναι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που καμία εκδοχή διαχείρισης δεν μπορεί να την αποτρέψει και να την διαχειριστεί προς όφελος του λαού» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

One thought on “Στη χώρα των … εντυπώσεων!

  1. Από τη μια το ΠΑΣΟΚ αλλού κοπανάει, λες κι αυτό αντιλήφθηκε τη θέση του ελληνικού λαού στις διπλές εκλογές για το μνημόνιο και την πολιτική λιτότητας-δανεισμό.
    Από την άλλη, το ΚΚΕ έψαχνε να βρει κάτι να πει για να μη φανεί ότι συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο δε τίτλος εξαιρετικός εύστοχος (ως σχόλιο από μόνος του), αν και τέτοιες εξεταστικές μερικές φορές μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το πολιτικό παρελθόν και τα γεγονότα, παρά λειτουργούν ως τιμωρία ή αποτρεπτικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s