Στο δρόμο της «αμερικανοποίησης» της υγείας!

Η αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο της υγείας υπογραμμίζει απλώς τα όσα καταστροφικά συντελούνται και μέλλουν να πολλαπλασιασθούν. Κοινός τόπος των εξελίξεων η διάλυση του Ε.Σ.Υ και η εξώθηση ευρύτατων τμημάτων του πληθυσμού σε καταστάσεις υγειονομικής εξαθλίωσης.

Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ αποτέλεσε τον μοχλό για την φαλκίδευση στοιχειωδών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων –στην περίθαλψη. Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι συνωστίζονται σ’ έναν οργανισμό ο οποίος αδυνατεί να καλύψει επείγουσες ανάγκες.

Δεν πρόκειται περί σφάλματος, περί κακού σχεδιασμού και για τεχνοκρατικές αγκυλώσεις –όπως συχνά λέγεται. Υπήρξε εξ’ αρχής ένας κυνικός υπολογισμός, ώστε να καταβαραθρωθούν οι υπηρεσίες υγείας του δημόσιου, αφού πρυτανεύει η περικοπή του κόστους και η υγεία των ασφαλισμένων περνά σε δεύτερο πλάνο.

Φάρμακα κι εξετάσεις, απολύτως κρίσιμα για κάποιες περιπτώσεις θεραπειών, περικόπτονται –εν ονόματι του εξορθολογισμού των δαπανών. Τα γνωστά ραντεβού με τους γιατρούς παραπέμπονται σε βάθος πολλών μηνών. Αυτό που δεν ομολογείται είναι πως η κοινωνική περίθαλψη –αυτή που γνωρίσαμε, με όλες τις ατέλειες και τα κενά– αποτελεί παρελθόν.

Το κράτος αποσύρεται, ανοίγοντας δρόμο –κι εγγυημένη κερδοφορία- στην αγορά υγείας. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ν’ αναζητήσουν σ’ εκείνη λύση στα προβλήματά τους θα επιβιώσουν. Για τους πολλούς συχνά θα κληθεί ν’ αποφασίσει το τυχαίο, σε ζητήματα ζωής και θανάτου.

Απελπισμένοι άνθρωποι αναζητούν σανίδα σωτηρίας, σ’ ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο ζόφος και ισοπεδώνει η αδιαφορία. Παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ –που η κοινωνική τους συνείδηση τους ωθεί σ’ έναν άνισο αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών- το τοπίο σκοτεινιάζει διαρκώς.

Υπό τις ενθαρρύνσεις των επιτηρητών του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. οι κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν το έργο της κατεδάφισης. Αποθρασυμένοι από το (μικρό) εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων δείχνουν αποφασισμένοι να φθάσουν ως το τέλος της ταξικής και τοξικής τους αποστολής.

Δίχως αλληλεγγύη και απόφαση διεκδίκησης όσων η κοινωνία δικαιούται, πιθανότατα θα τα καταφέρουν.

One thought on “Στο δρόμο της «αμερικανοποίησης» της υγείας!

  1. Συμφωνώ απολύτως. Ένα πάγιο αίτημα -αυτός της ενοποίησης των ταμείων για οικονομία και καλύτερη εξυπηρέτηση- το υλοποίησαν προκειμένου να κόβουν ευκολότερα φάρμακα και να απολύονται (σσ εφεδρεία κλπ μετωνομασίες) γιατρούς κ.ά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s