Ομιλία Βενιζέλου στη Συνδιάσκεψη για την Ανασύσταση

Την έναρξη των διαδικασιών ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ κήρυξε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη του κόμματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Ξεκινάμε σήμερα από εδώ την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε, θέτοντας ως στόχο ένα «ανοικτό, δημοκρατικό, συλλογικό, αποκεντρωμένο, ψηφιακό, δικτυωμένο μέσα στην κοινωνία και πραγματικά ευρωπαϊκό ως αντίληψη» ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «το μικρό αλλά ανθεκτικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που απέμεινε από τα πλειοψηφικά ποσοστά παλαιών αναμετρήσεων αλλά η μαγιά από την οποία ξεκινά η ανασύσταση της παράταξης».

«Ξεκινάμε την υπέρβαση που είναι αναγκαία, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν κατά την ιστορική μας διαδρομή…Έχοντας πλήρη επίγνωση των αρνητικών όψεων μιας μεγάλης διαδρομής», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κάνοντας μάλιστα λόγο για «συμπεριφορές που μέχρι και πολύ πρόσφατα μας ντρόπιασαν».

Ο κ. Βενιζέλος έβαλε τέλος στην όποια συζήτηση για το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος, σημειώνοντας ότι δεν είναι αυτά το πρόβλημα της παράταξης: «Οφείλουμε και μπορούμε να δώσουμε ξανά ζωντανό, γνήσιο και επίκαιρο περιεχόμενο στα σύμβολά μας».

Η πορεία ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ αρχίζει, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, από την αυτοοργάνωση των πολιτών που ανήκουν στην παράταξη «χωρίς αποκλεισμούς, μικροΐντριγκες και μιζέριες».

Συνεχίζοντας διευκρίνισε μάλιστα ότι η ανασύσταση της παράταξης δεν είναι απλώς οργανωτική ανασυγκρότηση, αλλά επαναπροσδιορισμός, ανανέωση και επικαιροποίηση της ίδιας της αξιακής, προγραμματικής και πολιτικής φυσιογνωμίας της παράταξης. «Το στοίχημά μας είναι να «ξαναγνωριστούμε» και να γίνουμε πρόσωπα με άποψη», είπε.

Απηύθυνε παράλληλα ανοικτή πρόσκληση επικοινωνίας και συμπόρευσης όχι μόνο σε όσους στήριξαν και στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες για τη δημιουργία μίας νέας «κοινωνικής συμφωνίας», στέλνοντας επίσης μήνυμα αλληλεγγύης, σιγουριάς, αισιοδοξίας και προοπτικής.

Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, έδειξε σήμερα ότι είναι εδώ και ότι το μέλλον του ανήκει. Ενώ τόνισε ότι η ανασύσταση δεν είναι μια οργανωτική επινόηση αλλά μια υπαρξιακή ανάγκη για την παράταξη.

Όπως είπε, διατυπώθηκε ένα απόλυτο «όχι» σε όσους παρασιτούν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, που αναπαράγουν την γκρίνια και τη μιζέρια, με πόζες και παραγοντισμούς.

Αφού ευχαρίστησε τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους Πράσινους για την παρουσία τους στη Συνδιάσκεψη, υποσχέθηκε έναν ισότιμο διάλογο μαζί τους.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι αύριο θα έχει συνάντηση με την τρόικα τονίζοντας ότι δεν θα μιλήσει μαζί τους ως εκπρόσωπος ενός κόμματος, αλλά στο όνομα του έθνους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι την Κυριακή το βράδυ με την ψήφισή τους θα φανεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή που πρότεινε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Όλοι, πρόσθεσε θα έρθουν στα λόγια μας και αυτό, υπογράμμισε θα είναι μια ιστορική, πολιτική και ηθική δικαίωση για την παράταξή μας.

 

«Δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν τίποτα»

 

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους, όπως είπε, βλάπτουν το κόμμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτοί που βλάπτουν την παράταξη, την έβλαψαν και στα χρόνια της εξουσίας, την έβλαψαν και προεκλογικά. Δεν θα την βλάψουν και τώρα. Φτάνει».

Σημείωσε ακόμη ότι «έχει διαρραγεί ο ηθικός και συναισθηματικός ιστός της παράταξης» και ότι «περιβάλλονται με μια ιδιόρρυθμη ασυλία ανεπίτρεπτες, μικρόψυχες συμπεριφορές ανθρώπων που απλώς έχουν το θράσος να επιδίδονται σε αυτές».

Δίνοντας προσωπικό τόνο στην ομιλία του επισήμανε ότι δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτε. «Δεν έχω να αποδείξω σε κανένα τίποτα. Αναφέρομαι στη βάση της παράταξης και στον ελληνικό λαό», διεμήνυσε, ενώ επισήμανε ότι στρατεύτηκε στο ΠΑΣΟΚ και την ενεργό πολιτική, «μέσα στις διαλυτικές για τη χώρα και τη παράταξη συνθήκες του 1989, όταν κάποιοι έφευγαν σαν τα ποντίκια από το βυθιζόμενο σκάφος».

Όσοι με ξέρετε μπορείτε να καταλάβετε ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιβαρύνω την παράταξη με την παρουσία μου αν δω ότι αυτή λειτουργεί αρνητικά, αλλά δεν θα επιτρέψω και σε κανέναν άλλον να επιβαρύνει την παράταξη, με σεβασμό πάντα στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες του νέου και ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ, ανέφερε σε άλλο σημείο.

 

Ιστοσελίδα για την ανασύσταση

 

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης ανακοινώθηκε επίσης η έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας http://www.anasistasipasok.gr , μέσω της οποίας καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν σε μια διευρυμένη συζήτηση για τη δημιουργία των νέων θέσεων του Κινήματος.

Στόχος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι, η ιστοσελίδα να αποτελέσει έναν δυναμικό χώρο συνάντησης, διαβούλευσης, επικοινωνίας, ενημέρωσης και αυτό-οργάνωσης, όσων επιθυμούν να συμβάλουν στην ανασύσταση του κινήματος.

Επιπλέον, θα υπάρχει μια βάση η οποία θα φιλοξενεί εκδηλώσεις που θα γίνονται σε όλη την Ελλάδα και θα αφορούν στην ανασύσταση του κινήματος.

«Το μόνο που παραμένει αδιαπραγμάτευτο είναι η αποφασιστική μας διάθεση για ανασύσταση. Ανασύσταση των δομών, των ιδεών, των σχέσεων, των προτάσεων και των πολιτικών μας», σημειώνεται στο εναρκτήριο κείμενο της ιστοσελίδας.

Στο anasistasipasok.gr μπορεί, τέλος, όποιος επιθυμεί να εγγράφεται μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s