Το «σύνδρομο της καρέκλας»

Το «σύνδρομο της καρέκλας» -ειδικά η στερητική του φάση- είναι εξαιρετικά επώδυνο.

Δημιουργεί κατάθλιψη, εκνευρισμό, τάση για μελαγχολία και παραισθήσεις τύπου LSD.

Σε πολλούς πολιτικούς, που η επαγγελματική τους καριέρα, ταυτίζεται με την επαγγελματική ενασχόληση με την πολιτική δημιουργεί και σύνδρομο ανασφάλειας.

Ξέρουν ότι η όποια τους πορεία στην πολιτική συνδέεται αναπόσπαστα με την παρουσία και λειτουργία τους σε θέσεις κρατικής ευθύνης.

Είναι η διαχείριση της εξουσίας που τους δίνει τη δύναμη, που τους ανοίγει τις πόρτες, που τους φτιάχνει τους εκλογικούς μηχανισμούς και τους εξασφαλίζει και ένα μεγάλο μέρος των ψήφων στις εκλογές. Είναι ο κόσμος που κάτι προσδοκά από τον Υπουργό, μεταλλαγμένοι πολίτες σε ένα παλαιοκομματικό πολιτικό σύστημα που επέζησε και μαζί του επιβίωσαν και οι σκελετοί των εκφραστών του.

Είναι η διαχείριση της εξουσίας που τους βρίσκει πρόθυμους χειροκροτητές, δημοσιογράφους για να παρουσιάζουν τα «μεγάλα τους επιτεύγματα» και που στις περισσότερες περιπτώσεις τους εξασφαλίζει και την «προστασία» από την κριτική και την παρουσίαση των σφαλμάτων τους.

Μα θα μου πείτε αναρωτήθηκε κανείς με ποια διαδικασία αναδείχθηκαν;

Πως βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης;

Πως προσκολλήθηκαν στις καρέκλες τους;

Πως έγιναν «αναντικατάστατοι»;

Θα ψάξετε πολύ για να βρείτε κάποιους που ακολούθησαν μια διαφορετική διαδρομή από τη συνηθισμένη:

Κολαούζοι της εκάστοτε ηγετικής ομάδας, ανεπάγγελτοι, που στον ελεύθερο τους χρόνο ασχολούνται με το ευγενές σπορ του να βρούνε άκρες, νέες διασυνδέσεις, πιο «πρόσφορα περιβάλλοντα» κ.τ.λ.

Δηλώνουν οι ίδιοι ικανοί! Αγνοούν τη γνώμη των πολιτών, θεωρώντας ότι «αυτοί δεν ξέρουν, δεν γνωρίζουν, άρα δεν δικαιούνται δια να ομιλούν»!

Τους χορτάσαμε, τους κουβαλήσαμε στην πλάτη μας πολλά χρόνια τώρα, τους βαρεθήκαμε να τους βλέπουμε να μιλάν, να υπόσχονται και τίποτα να μην κάνουνε!

Τους βαρεθήκαμε να είναι αρεστοί και λίγοι, πολυλογάδες και αναποτελεσματικοί, εξουσιομανείς και απάνθρωποι, αυταρχικοί και ξερόλες.

Το σύνδρομο της καρέκλας που εκφράζεται αυτές τις ημέρες με τις ενστάσεις κάποιων ολίγων «κορυφαίων» (χωρίς ουσιαστική απόδειξη), στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι η χειρότερη έκφραση του παλαιοκομματισμού και του κυβερνητισμού που έχει εμποτίσει ένα μεγάλο μέρος του πάλαι ποτέ ισχυρού κινήματος.

Είναι και μία από τις βασικές αιτίες της εκλογικής καταβαράθρωσης του.

Είναι όμως και το σημείο εκείνο που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της εκάστοτε ηγετικής ομάδας: που τους ανέχτηκε, που θέλησε να ισορροπήσει, που τους εμπιστεύτηκε, που τους ανέδειξε.

Επαναλαμβάνω αυτά που παλαιότερα είχα γράψει:

«Επειδή σας βλέπω και πάλι να προσπαθείτε να πάρετε θέση για να διεκδικήσετε νέους ρόλους, θα σας πρότεινα να το ξανασκεφτείτε.

Το πρόβλημα της παράταξης είστε εσείς. Το έχετε ποτέ σκεφτεί; Γιατί αποδειχτήκατε το χειρότερο πολιτικό προσωπικό στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας. Γιατί ακόμη και εκεί που έπρεπε να μιλήσετε κρατήσατε κλειστό το στόμα σας, προκειμένου να μη χάσετε την καρέκλα σας. Σκύψατε, λυγίσατε τη μέση όταν θα μπορούσατε να ορθώσετε το ανάστημα σας. Συνδιαχειριστήκατε την κρίση και είστε απολύτως συνυπεύθυνοι. Αλλά δυστυχώς αποδεικνύεστε και μικρόψυχοι.

Γιατί όταν αντιληφθήκατε ότι η πραγματικότητα είναι αυτή που σας φώναζαν οι «μικροί» και «φτωχοί», θεωρήσατε ότι μπορείτε να εξαγνιστείτε χρεώνοντας τα πάντα σε αυτόν που σας εμπιστεύτηκε. Τότε ανακαλύψατε και διαφωνίες και λάθη και καθυστερήσεις και τα πάντα. Πριν όμως, δοκιμαστήκατε και πετύχατε σαν καλοί υπηρέτες.

Επειδή μπορείτε να προσφέρετε ένα μεγάλο καλό και στην παράταξη και στη χώρα, αξιοποιείστε τη μοναδική ευκαιρία που σας δίνεται:

Παραιτηθείτε από τη διεκδίκηση νέων ρόλων. Αρκετά! Είστε ένα φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, είστε τα κύρια στοιχεία της πολιτικής της κατεδάφισης και δεν μπορείτε να χρησιμοποιηθείτε για την ανοικοδόμηση ,ούτε της χώρας ούτε του ΠΑΣΟΚ.

Παρατήστε τα. Αφήστε την πολιτική. Χαρείτε αυτά που η ίδια σας πρόσφερε απλόχερα τόσα χρόνια τώρα. Χαρείτε τα εξοχικά σας, τις οικογένειες σας, τους φίλου σας, τα γούστα σας. Γιατί εσείς μπορείτε.

Όσο για εμάς τους υπολοίπους … θα τα καταφέρουμε! Θα κάνουμε πέτρα την καρδιά μας και θα συνεχίσουμε χωρίς εσάς. Και που ξέρετε . Μπορεί η δική σας απουσία να δώσει τη δυνατότητα να αναδειχθούν πολιτικοί με πραγματικές δυνατότητες και άνθρωποι που να προσφέρουν αληθινά στη χώρα.

Φοβάμαι όμως ότι αν δεν το αποφασίσετε εσείς θα το αποφασίσουν άλλοι για εσάς!»

Περισσότερα ΕΔΩ!

Επάγγελμα Υπουργός ΤΕΛΟΣ!

Φτάνει!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s