Εν συντομία…

Τελικά οι προβλέψεις για εκλογικό θρίλερ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η επικράτηση της ΝΔ ήταν καθαρή, αν και όχι άνετη.

Αν οι εκλογές της 6ης Μάη ήταν διαδικασία διάλυσης του προηγούμενου πολιτικού σκηνικού αυτές της 17ης Ιούνη υπήρξαν εργαλείο ανασύνθεσης –εντός νέου τοπίου.

Η ΝΔ, περί το 30%, αποτελεί τον πόλο των αστικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του μνημονίου. Συγκροτώντας τον κυβερνητικό πυρήνα όσων θα συνεργαστούν, για την εφαρμογή των όσων έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν απέναντι στους δανειστές.

Πέριξ του 27% κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύεται σε έναν νέο χώρο εναλλακτικής διαχείρισης. Με σημαία τα συνθήματα υπέρ της κατάργησης της ισχύος της δανειακής σύμβασης και την εφαρμογή μιας άλλης (έστω νεφελώδους και αντιφατικής) πολιτικής αναδείχθηκε σε αντίπαλο δέος της ΝΔ.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ η ανάγνωση της εκλογικής του επίδοσης είναι διπλή. Από την μια οριστικοποιήθηκε η μετατροπή του σε πολιτικό συμπλήρωμα, κι ο εκπεσμός του στην «δεύτερη εθνική» του υφιστάμενου πεδίου. Από την άλλη επιβίωσε, και η δυνατότητα ανασύνταξής του παραμένει ανοιχτή –έστω και ως μακρινό ενδεχόμενο. Οι «ανεξάρτητοι Έλληνες» συμπιέστηκαν, αλλά παραμένουν σ’ ένα αξιόλογο επίπεδο.

Η «Χρυσή Αυγή» απέδειξε πως δεν πρόκειται για εφήμερο φαινόμενο, ούτε αντανακλά μια «ψήφο διαμαρτυρίας» όπως κάποιοι νόμισαν.

Η ΔΗΜ.ΑΡ επέδειξε επίσης αξιοσημείωτη σταθερότητα, είναι ωστόσο αναγκασμένη να ανοίξει τα χαρτιά της για την επόμενη μέρα σ’ ότι αφορά την συμμετοχή της σε ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα.

Ως προς το ΚΚΕ η πτώση του είναι σαφής, φέρνοντας το σ’ επίπεδα της προηγούμενης εικοσαετίας.

Ούτως ή άλλως το τοπίο αποκρυσταλλώθηκε και οι τάσεις που υπήρχανε έγιναν πλέον διαυγείς.

Αρχίζουν οι διεργασίες για την επόμενη μέρα, με την δημιουργία ενός συνεργατικού σχήματος που θ’ αναλάβει την διεκπεραίωση του μνημονίου. Αναμένεται να υπάρξει μια χαλάρωση κάποιων ακραίων όρων του, κάτι που ετοιμάζονται να πράξουν και οι πολιτικοί παράγοντες της Ε.Ε. Κατανοώντας πως διαφορετικά κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την πορεία της Ελλάδας, μεσούσης της κρίσης.

Τις επόμενες μέρες θα δούμε να εξελίσσονται ζυμώσεις κι επαφές.

Μένει να δούμε αν τα σενάρια υλοποιηθούν, ή εμφανίσουν απρόοπτη εμπλοκή.

Advertisements

One thought on “Εν συντομία…

  1. Πάντως, με 48% σύμπραξη τριών κομμάτων δε θα το πεις κι επιτυχία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων (ειδικά αν λάβουμε υπόψη ένα +45% αντιμεταρρυθμιστικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων και -40% αποχή).
    Ο Σαμαράς εχθές δε θυμήθηκε καν να μιλήσει για αναδιαπραγμάτευση και τόνισε ότι θα τηρήσει την υπογραφή του γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Με τέτοια ποσοστά, μάλλον πάμε για πλήρη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και νέο κύμα κοινωνικής αντιπολίτευσης.

    Προσωπικά, έκανα μία διαφορετική πρώτη προσέγγιση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s