Διλημματικές κατασκευές

Υπό το σλόγκαν «μνημόνιο ή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», ο Αλ. Τσίπρας συμπύκνωσε την πολιτική του άποψη για το διακύβευμα των προσεχών εκλογών.

Στο «επικαιροποιημένο» πρόγραμμα προτάσσεται η καταγγελία της δανειακής σύμβασης, καθώς «το μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις». Δεσμευόμενος πως «εμείς θα το ακυρώσουμε».

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική ο Αλ. Τσίπρας προτάσσει «το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις», την «αλλαγή των φορολογικών συντελεστών», μ’ «ελάφρυνση των φτωχότερων κι επιβάρυνση των πλουσιότερων».

Επίσης μείωση του ΦΠΑ σε διατιμημένα τρόφιμα, «εθνική προγραμματική συμφωνία» στην ναυτιλία και άλλα αντίστοιχα.

Όσο για το εφικτό αυτών των διακηρύξεων δύσκολα θα στοιχημάτιζε κάποιος.

Αλλά οι εξαγγελίες βοηθούν στην κατάκτηση της εξουσίας και μετά μπορούν να λησμονούνται

Advertisements

3 thoughts on “Διλημματικές κατασκευές

 1. Δηλαδή, αποκλείεται να θέσει τις βάσεις για ένα δίκαιο ταξικά φορολογικό σύστημα;

  • Νομίζω είναι αρκετά κατατοπιστικό το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Δραγασάκης. Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμο. Και σε αυτό έχω πολλές ενστάσεις.

   • Να σου τι μου άρεσε;
    Μου άρεσε η υιοθέτηση των απαιτήσεων του κινήματος και της λαϊκής αγανάκτησης, ενάντια στη μονόπλευρη λιτότητα που βαρύνει με ταξικό διαχωρισμό κυρίως τους φτωχότερους. Και μιλάμε για προτάσεις που δε βγήκαν από τα πάνω (τύπου ΚΚΕ), αλλά μέσα από τα ίδια τα κοινωνικά κινήματα.
    Βλέπω επίσης στα οικονομικά και μισθολογικά την υιοθέτηση πάλι των προτάσεων του κινήματος, έστω κι οραματικά, έστω και σε βάση τετραετίας.

    Επίσης παρατηρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ισχυρή φωνή που μιλά για αναδιοργάνωση του κράτους όχι στη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση διάλυσής του, αλλά ενίσχυσής του ως κεντρικού οικονομικού και διοικητικού/ελεγκτικού πόλου (έστω και οραματικά). Ειδικά αυτή η αντίθεση, είναι σαφέσταση, όταν γνωρίζουμε πως τόσο οι ΝΔΣΟΚ όσο και το μεγάλο φιλελεύθερο τμήμα της ΔΗΜΑΡ και Οικολόγων το δαιμονοποιούν κι επιδιώκουν τη διάλυσή του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s