Θέλει και η λιποταξία τη δικαιολογία της

127 στελέχη νυν και πρώην του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ!

(κατά το 27 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν…)

Αυτή ήταν η χθεσινή είδηση που «συγκλόνισε»! Πόσο μάλλον, όταν γίνεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Βέβαια δεν έχει σημασία το ότι εδώ και καιρό οι 127 δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ ούτε βέβαια ότι κανένας φαντάζομαι από τους υπογράφοντες δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ (!) στις προηγούμενες εκλογές.

Δικαίωμα τους, όμως και δικαίωμα μου να αναρωτιέμαι για πιο λόγο επικαλούνται την πρώην ιδιότητα τους .

Στο όνομα λοιπόν της Αριστεράς αποφάσισαν σήμερα (χθες) να δημοσιοποιήσουν το τι θα ψηφίσουν. Καλώς!

Η προσπάθεια όμως να δικαιολογήσουν  τον πολιτικό τους συμβιβασμό είναι προφανές ότι αποτελεί αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας προσπάθειας επικόλλησης σε κάτι ,που λογικά δεν μπορεί να τους εκφράζει, αν υποθέσω ότι στρατεύτηκαν κάποια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ αποδεχόμενοι αρχές και ιδεολογία που βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος από το σημερινό πολιτικό φορέα που τους φιλοξενεί.

Να υποθέσω δηλαδή ότι τα πιστεύω τους βρίσκονται πιο κοντά στη «Ρόζα» ή την ΚΟΕ από ότι στο ΠΑΣΟΚ. Καλώς. Και πάλι δικαίωμα τους.

Να υποθέσω ότι θεωρούν πως «διαφυλάσσουν» το πρόταγμα του Αριστερού αποδεχόμενοι αυτό που μέχρι πριν από λίγο καιρό απέρριπταν. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προέκυψε σήμερα. Ούτε ξαφνικά παρουσιάστηκε στο πολιτικό προσκήνιο. Το μόνο που άλλαξε είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων, σε μία εκλογική αναμέτρηση και το οποίο σε επίπεδο ιδεολογίας σηματοδοτεί και είναι εμφανές, μια προσπάθεια προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αόριστη και νεφελώδη σοσιαλδημοκρατική λογική που πολύ απέχει από αυτά που θα έπρεπε λογικά να πιστεύουν.

Λένε:

«Η στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού και των απανωτών μνημονίων ηττήθηκε και στην Ελλάδα, όπως ηττάται πια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.»

Να υποθέσω ότι ο Ολάντ ηγείται της μεγάλης ανατροπής ή οι δυνάμεις του Μελανσόν ανατρέπουν τον νεοφιλελευθερισμό;  Γιατί αν τα προηγούμενα πιστοποιούνται από τη Γαλλία και τη Γερμανία, φοβάμαι ότι για τους πρώην συντρόφους, ισχύει το αξιοπερίεργο: Να καταγγέλλουν τους εν Ελλάδι συμμάχους των «ανατροπέων» του νεοφιλελευθερισμού και να αναζητούν τον προσωπικό τους εξαγνισμό, στους μονίμους ηττημένους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο! Άσε που νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήγεις σε συμπεράσματα περί ήττας . Η ανάγκη δικαιολόγησης βλέπετε!

 «Πήραμε θέση ότι ο λαός πρέπει να απορρίψει τις πολιτικές αυτές προκειμένου να υπάρχει ελπίδα εξόδου από την κρίση.»

Και θα συμφωνούσα, αν υπήρχε και συνέχεια. Γιατί καλή η ανατροπή των πολιτικών αλλά το σημαντικό είναι στο από εκεί και έπειτα!

Λένε:

«Σήμερα ο πρωταγωνιστικός ρόλος έχει περάσει στα χέρια των δυνάμεων, οι οποίες εκλογικά δικαιώθηκαν, με βασικό παράγοντα το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.»

Άρα ακολουθούμε τον υποτιθέμενο πρωταγωνιστή, με την ίδια ευκολία που ακολουθούσαμε  μέχρι πριν από λίγο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης να υποθέσω , με βάση τη λογική τους είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των εξελίξεων. Εδώ κάθε τύπου μαρξιστική ανάλυση σηκώνει τα χέρια. Συνήθως υπάρχει το πολιτικό υποκείμενο που διαμορφώνει τις εξελίξεις, διαμορφώνει τους όρους και τις συνθήκες. Εδώ φαίνεται κατά την άποψη των «Αριστερών» διαμορφώνονται τα πράγματα από ένα εκλογικό αποτέλεσμα.

Λίγο παρακάτω:

«…επιτάσσουν την άμεση συγκρότηση μιας μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής παράταξης με τη συμμετοχή των δυνάμεων και των οργανώσεων-συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και ευρύτερων αριστερών δυνάμεων- κομμουνιστογενών, σοσιαλιστικών και αριστερών δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ…»

Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές! Αναρωτιέμαι όμως αυτού του τύπου η μεγάλη αριστερή , δημοκρατική παράταξη, πως θα τοποθετηθεί απέναντι στην προοπτική της χώρας στην Ε.Ε.;

Και αν το αναφέρω είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και πολλά χρόνια λύσει αυτή την απορία μου. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους «συμμετέχοντες» στην νέα δημοκρατική παράταξη! Είναι γνωστό ότι οι μισοί από αυτούς που αναφέρουνε διεκδικούν τη διάλυση της Ε.Ε.! Άρα, πρώην σύντροφοι;;;;

Αφήνω στο τέλος αυτό που έχει για τον πολύ κόσμο μικρό ενδιαφέρον:

Η λογική της αυτό-αναγόρευσης σε «στελέχη» είναι μια βαθιά συντηρητική λογική και πρακτική. Η πολιτικές πρακτικές, οι ιδέες και η λειτουργία δημιουργούν και τους πολιτικούς συσχετισμούς και κάνουν νικηφόρα τη μία ή την άλλη λογική και πρόταση. Όταν εδώ και καιρό απορρίπτονται και ηττούνται ,ε! τότε κάτι πάει στραβά!

Για να το πω πιο απλά: Δεν χρειάζονται πολλά για να φύγεις από ένα κόμμα. Χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα για να επιβιώσεις σε ένα άλλο.

Κλείνω με αυτό που πιστεύω:

Δεν διαμορφώνουν οι πρόσκαιροι εκλογικοί συσχετισμοί τη δημοκρατική παράταξη. Αυτοί καταγράφουν την στάση της κοινωνίας απέναντι σε συγκεκριμένες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί. Η ανατροπή τους , η αλλαγή τους , ο επαναπροσδιορισμός θα γίνει στο εσωτερικό της με μάχη θέσεων και απόψεων, με πολιτική αντιπαράθεση, με καταγραφή των λογικών που μπορούν να νικήσουν και αυτών που ηττούνται.

Όσοι επιλέγουν αντί να δώσουν αυτή τη μάχη , να αλλάξουν πεδίο σύγκρουσης, κάνουν ακριβώς το ίδιο με όσους την ώρα της πιο κρίσιμης μάχης αποφασίζουν είτε να συμβιβαστούν με την ήττα είτε να την αποφύγουν προσχωρώντας σε άλλο στρατόπεδο.

Μακριά από εμένα λογικές λιποταξίας…

Advertisements

12 thoughts on “Θέλει και η λιποταξία τη δικαιολογία της

 1. Παράθεμα: Θέλει και η λιποταξία τη δικαιολογία της

 2. θέλει και το να είσαι με κάθε πολιτική, αναλόγως της ηγεσίας και του πάτρωνα, το να είσαι με τη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού, να είσαι αντί- ΠΑΣΟΚ με προβιά ΠΑΣΟΚ, να τσαλαπατάς την 3η του Σεπτέμβρη ενώ ορκίζεσαι στο όνομά της, να σωπαίνεις ώστε να είσαι αρεστός στην εξουσία όσο η χώρα και το κόμμα καταστρέφονται, τις δικαιολογίες τους: ο Τσίπρας, οι 127, οι όχι επαρκώς ΠΑΣΟΚ, η ΚΟΕ κλπ. Σύντροφε ετεροπροσδιορίζεσαι. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη ήττα. Αντί- αριστερός, αντί- (αριστερό) ΠΑΣΟΚ, δήθεν κομματικός στρατιώτης. Μπούρδες: μια κυνική προσπάθεια να θεωρητικοποιήσεις το ότι μαζεύεις ψήφους για την πολιτική των Μερκοζί- με αυτούς ταυτίστηκαν οι δυνάμεις που υποστηρίζεις- το ότι κινδυνολογείς για το ευρώ παίζοντας το παιχνίδι των σπεκουλαδόρων του φόβου κτλ. Το σημαντικότερο από όσα λες είναι η δήθεν σπόντα για τη μαρξική μας παιδεία: δεν μπορείς καν να αντιληφθείς ότι η άρνηση της πραγματικότητας και της απόδοσης ευθυνών βάσει αυτής δεν είναι μαρξισμός αλλά απλή ανοησία.

  • Δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό. Δεν σε έχω συνηθίσει έτσι και με εκπλήσσεις δυσάρεστα.Μακριά από εδώ λογικές κομματικού πατριωτισμού. Προφανώς έχουμε ή είχαμε, διαφορετική αντίληψη για το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη καθαρότερα επιλέγεις διαφορετικό δρόμο που εδώ και καιρό προσπαθείς να το δικαιολογήσεις. Δικαίωμα σου. Εμείς δε δικαιούμαστε να μιλάμε για την Αριστερά γιατί οι «Αριστεροί» του δωματίου αποφάσισαν κάτι τέτοιο. Καλό είναι να αρνείσαι απλά την πραγματικότητα. Χειρότερο όμως να προσπαθείς να την αποφύγεις ξεπουλώντας αυτά που πιστεύεις στο όνομα του προσωπικού σου εξαγνισμού. Καλό δρόμο στην πορεία και καλή επιτυχία στην πολιτική σου επιλογή. Αν συναντήσεις στο δρόμο και τη Λούκα δώσε της χαιρετίσματα και θύμισε της ότι υπήρξε και το πρώτο μνημόνιο. Αν συναντήσεις στο δρόμο σου τον Κοτσακά πες του για τα ιδανικά της 3ης του Σεπτέμβρη. Αν συναντήσεις στο δρόμο σου τον Στρατούλη ζήτα του να σου εξηγήσει τη στρατηγική της μετάβασης. Αν σου πετύχει κανένας Λαφαζάνης, κόψε πέρα. Γιατί θα καταλάβεις πόσο μακριά είσαι από τη σημερινή σου «ελπίδα».

   • Η απόδοση κινήτρων από σένα σε μένα είναι γόνιμη κριτική και από μένα σε σένα ασυνήθιστος εκνευρισμός; Σου έθεσα ορισμένα ζητήματα που πάλι δεν απαντάς, υπεκφεύγοντας; πως αυτοπροσδιορίζεσαι; με ποια πολιτική είσαι; για ποιο πρόγραμμα μαζεύεις ψήφους; από ποια γωνία ασκείς κριτική;
    Αν συναντήσεις στο δρόμο σου «μεταρρυθμιστές» δώσοτυς χαιρετίσματα για την παιδεία και την υγεία. Αν δεις στο δρόμο σου τον Παπαδημο και το Στουρνάρα δώστους συγχαρητήρια για τις επαφές τους με τον ξένο παράγοντα. Αν πετύχεις τον Τσουκάτο να τον συγχαρείς για τις οργανωτικές του ικανότητες.

 3. Συγνώμη αλλά η επιστολή δεν έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Ο τίτλος είναι αυθαίρετος και θα σας παρακαλούσα να τον αλλάξετε. Είμαι και εγώ μέσα στα τα άτομα τα οποία έβαλαν την υπογραφή τους. Ο λόγος της δημιουργίας αυτής της επιστολής είναι η θέληση κάποιων ατόμων που ανήκουν στο χώρο της αριστεράς για συγκρότηση μίας Δημοκρατικής Αριστερής Παράταξης και όχι στήριξη προς το Συριζα. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΦΡΑΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!! Όταν μπορέσετε να κατανοήσετε τη σημαςσία της επιστολής τότε να την ανεβάσετε ξανά σαν άρθρο στην ιστοσελίδα σας!!!!!

   • Στηρίζουμε μια νέα δημοκρατική παράταξη που θα εκφράζει το λαό και θα προέρχεται απο τον χώρο της αριστεράς. Το ότι μέσα περιέχει το Συριζα(καθώς και ο Συριζα είναι κομμάτι της αριστεράς) δεν σημαίνει ότι θα ενταχθούμε.

 4. Φίλε Θέμη, το πως αυτοπροσδιορίζομαι, τι πιστεύω και τι παλεύω είναι γνωστό. Οχι σήμερα εδώ και πολλά χρόνια, πριν ανακαλύψεις το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό δεν είναι αιχμή. Ούτε τα πιστεύω μου άλλαξα, ούτε την πίστη μου σε αρχές και αξίες. Σίγουρα δεν αυτοπροσδιορίζομαι στην πλευρά του μη ρεαλιστικού. Σίγουρα δεν πιστεύω ότι η όποια αλλαγή θα έρθει από δυνάμεις ετερόκλητες, χωρίς ιστορική συνέχεια και χωρίς σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό. Σίγουρα δεν παλεύω για την επικράτηση του προγράμματος του «αριστερόστροφου» λαικισμού, που θα οδηγήσει σε ακόμη πιο συντηρητικές πολιτικές και ακόμη πιο αρνητικές εξελίξεις για το λαό. Θεωρώ ότι ο καταλύτης των όποιων εξελίξεων θα είναι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα και ότι ο αγώνας για την ανακατεύθυνση της είναι σε εξέλιξη. Με ήττες αλλά με προοπτική. Λυπάμαι που δεν μπορώ να δώσω χαιρετίσματα σε αυτούς που λες γιατί απλά δεν πρόκειται ποτέ να τους συναντήσω. Ούτε να τους θεωρήσω συμμάχους στην πορεία της ανατροπής της σημερινής φυσογνωμίας του ΠΑΣΟΚ. Με αυτούς όπως καλά γνωρίζεις άλλοι τακιμιάσανε σε άλλες εποχές! Το πρόβλημα είναι όμως ότι με αυτούς που εγώ σου έγραψα ότι θα συναντήσεις θα αναζητήσεις κοινά σημεία με βάη τα όσα γράφεις στην επιστολή. Είναι η περίπτωση που το επιθυμητό δεν είναι αναγκαίο και δυστυχώς ούτε και εφικτό.

 5. Βασίλη, το πας γύρω- γύρω αλλά εξακολουθείς να υπκεφεύγεις. Εγώ είμαι αντί- νεοφιλελεύθερος, αντίμνημονιακός, δημοκράτης, σοσιαλιστής και στηρίζω τις αντίστοιχες δυνάμεις εκλογικά. Εσύ με βάση ποια πολιτική σου ιδιότητα και προσδοκώντας να ασκήσει ποια πολιτική ψηφίζεις κόμμα Βενιζέλου;- γιατί αυτό ψηφίζεις. Με αυτούς που λες ότι δε θα συναντήσεις προτείνεις την ίδια πολιτική και στηρίζεις τις ίδιες δυνάμεις. Πολιτικά είσαι ήδη στην ίδια βάρκα. Γράφεις τι δεν είσαι- αναπαράγοντας μάλιστα προπαγάνδα ΣΚΑΙ- και με το πρώτο σου ποστάρισμα ασκείς προσωπική, φτηνή πολεμική «λιποτάκτες» κτλ. Επίσης η απάντηση ότι το τι πρεσβεύεις είναι γνωστό είναι και αλαζονική και ‘ατοπη.Αν ισχύουν αυτά που υπονοείς ότι πρεσβεύεις δε θα έπρεπε η εκλογική σου συμπεριφορά να είναι αυτή. Αν γίνεσαι αντιφατικός είναι είτε από καιροσκοπισμό είτε από τη σοσιαλδημοκρατική συνήθεια να πατάς σε 2 βάρκες. Θες να ανατρέψεις τη σημερινή φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ μαζεύοντας ψήφους υπέρ της και παλεύοντας να δικαιωθεί εκλογικά. Δηλαδή προτείνεις να ψηφίσουμε κάτι πουθεωρείς κακό για τη χώρα και έξω από τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ; Αν θεωρείς δυστυχώς μη εφικτή τη συμπόρευση που προτείνουμε τότε παραδέχεσαι ότι επί της αρχής είσαι μαζί μας αλλά το θεωρείς ανέφικτο αυτό πυο προτείνουμε και λυπάσαι για αυτό. Άρα τότε που κολλάει το λιποτάκτες; ίσως το αιθεροβάμωνες ναι αλλά το άλλο; είναι εν τέλει για σένα η συμπόρευση που προτείνουμε ευτυχώς ή δυστυχώς ανέφικτη; Τι είναι άλλωστε μη ρεαλιστικό; γιατί αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του ξένου παράγοντα και η επαναδιαπραγμάτευση είναι μη ρεαλιστική. Άρα είσαι με την πιστή τήρηση του μνημονίου. Άρα με τον Τζήμερο- γιατί αυτός το λέει. Σε ένα σχόλιο υποπίπτεις σε αντιφάσεις. Διότι ασκείς πολεμική, προσωπική πολεμική προσπαθώντας να βρεις λιποταξία στην πολιτική συνέπεια και σταθερότητα στην πολιτική αντίφαση

 6. Δυσκολεύομαι να σε παρακολουθήσω. Ισως επειδή πατάω σε δύο βάρκες, ίσως επειδή είμαι με τον Τζήμερο, ίσως επειδή αναμεταδίδω το ΣΚΑΙ. Τελικά πίσω από την μανία καταδίωξης που καταγράφεις υπάρχει μια μεγάλη αδυναμία. Να μην μπορείς να δεχτείς την αυτονόητη κριτική. Η αδυναμία σου μεταφράζεται σε προβοκατόρικο λόγο χωρίς καμία λογική. Για να τελειώσουμε λοιπόν: Εσείς εσείς οι μόνοι συνεπείς! Συγγνώμη ξέχασα: Είμαι και φτηνός! Καλό ταξίδι…

  • ακόμα περιμένω επί της ουσίας απάντηση: με ποια πολιτική είσαι. Για ποια πολιτική μαζεύεις ψήφους. 2 μέρες μετά ακόμα δεν μας το έχεις πει. Η θυματοποίηση είναι εύκολη τακτική. Πρέπει ωστόσο να εκτιμήσεις την ευγένειά μου. Απέναντι στην κατηγορία της λιποταξίας που απευθύνεις σε καθέναν από εμάς προσωπικά ό,τι έγραψα είναι χάδι, υψίστης αστικής ευγένειας.

 7. @Ιωάννα : Τα ίδια λέμε. Αρα που είναι το πρόβλημα;
  @Themis: Εκτιμώ την ευγένεια σου. Αλλωστε είναι εμφανέστατη απο τα γραφόμενα. Κατα τ’ άλλα αν δεν έχεις ικανοποιηθεί από τίς απαντήσεις , προσπάθησε να απαντήσεις στον εαυτό σου για το τι πολιτική στηρίζεις και ποιούς στηρίζεις. Εμείς έχουμε πολλή και ενδιαφέρουσα δουλειά μετά τις 17 Ιουνίου και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Τα υπόλοιπα τα κρίνει η ζωή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s