Προσημειωμένο αποτέλεσμα

Η χθεσινή μέρα δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά την κορύφωση ενός δράματος που ο ιστορικός του μέλλοντος αναμένεται να φωτίσει από πάρα πολλές πτυχές. Το κρίσιμο θέμα είναι να απαντηθεί αν βρισκόμαστε στην αφετηρία ή τον τερματισμό.

Γιατί νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτό το πολιτικό σύστημα με τις τεράστιες αδυναμίες του, που από τη μία δημιούργησε το σκηνικό της κρίσης και από την άλλη δεν φαίνεται ικανό να την υπερβεί, επιμένει σε τακτικισμούς την ώρα της πιο μεγάλης ευθύνης.

Λέγαμε πολλές φορές ότι όλα δείχνουν εκλογές. Και ήτανε σαφές ότι αυτές τις ημέρες περίσσεψαν οι τακτικισμοί και οδηγούν σε ένα ακόμα αδιέξοδο, καθώς κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ποιος μπορεί να συνεργαστεί και με ποιόν, την επόμενη ημέρα.

Το πιο επικίνδυνο σε αυτή την ιστορία είναι το ότι από κάποιες πλευρές ακούγονται απίστευτα πράγματα, που φθάνουν στο σημείο να αμφισβητούν την ίδια την κρισιμότητα της κατάστασης, να αμφισβητούν τους υπαρκτούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα και για το λαό και να ξεπερνούν σαν να μην υπάρχουν επιπτώσεις και από την παρατεταμένη ακυβερνησία. Και το δυστύχημα είναι ότι αυτές τις επιπτώσεις και πάλι θα κληθεί να πληρώσει ο απλός κόσμος.

Με την ύφεση στο 6,2%, με κάθε παραγωγική δραστηριότητα να είναι σταματημένη, με τα ταμειακά αποθέματα να βρίσκουν πάτο,  με τα έσοδα του κράτους να μηδενίζονται και με την κοινωνία να βρίσκεται στα πρόθυρα της απόγνωσης, ποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα;

Ποιος μπορεί να απαντήσει στον εργαζόμενο που βλέπει να μειώνονται οι μισθοί του ακόμη περισσότερο, ποιός μπορεί να απαντήσει στον επαγγελματία που μάταια αναζητά τρόπους για να συνεχίσει την παραγωγή, ποιος να απαντήσει στον εισαγωγέα ο οποίος ακούει από το εξωτερικό ότι μόνο μετρητοίς και με τα χρήματα προκαταβολικά στην τράπεζα θα μπορέσει να συνεχίσει.

Ποιός μπορεί να ακούσει το νέο ο οποίος μάταια ψάχνει να βρει μεροκάματο.

Ακούμε περισπούδαστες δηλώσεις από δήθεν σωτήρες αλλά βλέπεις ότι σε καμιά περίπτωση τα οποιαδήποτε ποσοστά δεν βγαίνουν και συγχρόνως βλέπεις κομματικούς φορείς να μην έχουν εμπεδώσει μία κουλτούρα συνεργασίας.

Βλέπεις άλλους κομματικούς φορείς να επιδιώκουν αυθεντική έκφραση της κάλπης και ξαφνικά να μην επιχειρούν τίποτα σε ένα επίπεδο σύνθεσης.

Νιώθεις τους υπόλοιπους να θεωρούν πως έφτασε ο καιρός να πάρουν κάποια ρεβάνς ενώ την ίδια στιγμή η εθνική συνεννόηση πάει περίπατο.

Οι πλέον ειδικοί έλεγαν ότι η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να περάσει ένα σοκ.

Θα μπορούσε να’ ναι μεγαλύτερο το σοκ, η Ελλάδα να βγαίνει από την Ευρώπη την ώρα που μπαίνει η Σερβία;

Θα μπορούσε να’ ναι μεγαλύτερο το σοκ από το ενδεχόμενο να μετεξελιχθεί και η χώρα μας σε Βαλκάνια;

Την ίδια στιγμή εμείς παίζουμε με το νόημα των λέξεων που γνωρίζουμε.

Αναρωτιόμαστε αν η καταγγελία ταυτίζεται με την επαναδιαπραγμάτευση, αν η απομόνωση σημαίνει δυνατότητα συνεργασιών, αν η ελλειμματική Ελλάδα μπορεί να παράξει πλεονάσματα, αν η ανεργία μπορεί να σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας.

Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό!

Και αυτός ο παραλογισμός θα χρεωθεί στους εμπνευστές του. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι πάνω από τις ανάγκες της χώρας υπάρχει η δική τους κομματική καταγραφή, μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι η εγωπαθής ανάδειξη του μοναδικού «ικανού» συγκινεί, μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι μπορούν να φωνάξουν: Να η ευκαιρία!

Το θέμα είναι ποιος θα τους ακούσει;

Advertisements

One thought on “Προσημειωμένο αποτέλεσμα

  1. Παράθεμα: Προσημειωμένο αποτέλεσμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s