Σαν κινούμενη άμμος!

Κανένας δεν μπορεί να στοιχηματίσει για το τι θα προκύψει από την κάλπη.
Μπορεί να υπάρχουν οι γραφικότητες κάποιων δημοσκοπήσεων που ανακοινώθηκαν την επομένη των εκλογών αλλά για όλους είναι κατανοητό ότι πάντα αρχίζουν και διαμορφώνονται από την αρχή καθώς αναμένεται η αποτίμηση και η αξιολόγηση από το εκλογικό σώμα των κινήσεων , των προτάσεων και της στάσης καθενός κόμματος το προηγούμενο διάστημα.
Και εκεί νομίζω θα παιχτεί και το παιχνίδι. Το εκλογικό σώμα μοιάζει με κινούμενη άμμο, αντικατοπτρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο μια κατακερματισμένη κοινωνία σε βαθειά κρίση.


Κρίση κατεύθυνσης ( καθώς για πρώτη φορά στο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαίου, δεν είναι με ευκρίνεια ορατή η επιλογή ανάμεσα σε αυτό που χαρακτηρίζουμε Κεντροδεξιά ή Κεντροαριστερά)
Κρίση εκπροσώπησης ( με ένα τεράστιο ποσοστό ψηφοφόρων να επιλέγουν κόμματα και σχηματισμούς που έμειναν εκτός Βουλής)
Κρίση προοπτικής ( καθώς δεν ταυτίζεται η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για συνέχιση μέσα στην ΕΕ και το ευρώ με τις διαθέσεις των κομμάτων που επέλεξαν).
Τα κόμματα ψάχνονται και πρέπει να αναλύσουν τις νέες πτυχές και τα νέα δεδομένα αυτής της περιόδου, που εκ των πραγμάτων αποκτά ιστορικά χαρακτηριστικά.
Θα αλλάξει όμως και η μορφή της προεκλογικής μάχης.


Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία το μεγαλύτερο βάρος σ’ αυτές τις εκλογές αναμένεται να το έχουν σε κάθε κομματικό φορέα τα επώνυμα στελέχη και κυρίως οι βουλευτές ή πολιτευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης αυτό σημαίνει ότι η πολιτική αδιαφορία ίσως και να είναι ένα χαρακτηριστικό ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη και για ενίσχυση της αποχής.

Σε ότι αφορά τώρα τις έδρες στους νομούς θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα πλέον κινούνται από μηδενική βάση. Κανείς δεν ξέρει πως ακριβώς θα γίνει η κατανομή και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Το μόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένο είναι μόνο αν κάποιο από τα κόμματα ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο.
Αν έχουμε και εναλλαγές στην κορυφή των κομμάτων σε επίπεδο χώρας, τότε τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Ακόμη ωστόσο δεν ξέρουμε ποια άλλα σχήματα ενδιάμεσα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και ποια θα είναι η τύχη τους στις επόμενες εκλογές γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η διανομή των εδρών τις 6ης Μαΐου ουσιαστικά μοιάζει με γραφή πάνω στο χιόνι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s