Ρωτήστε τον Γιώργο Παπανδρέου

Μη τζιζζζζζ!

Αυτό μου φαίνεται ότι προσπαθούν να πούνε με κάθε τρόπο οι επικεφαλείς των σχηματισμών της Αριστεράς μετά τις εκλογές. Και αυτό οδηγεί σε απίστευτους παραλογισμούς, απίστευτες ελαφρότητες και δικαιολογίες.

Το θέμα είναι τόσο μα τόσο απλό.

Διεκδίκησαν την ψήφο του λαού στη βάση των προτάσεων που κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα. Οι προτάσεις έτυχαν της αποδοχής μιας σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Η πρόταση για Κυβέρνηση της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό άξονα την καταγγελία του «επαχθούς μνημονίου» συγκέντρωσε ένα αξιόλογο ποσοστό κοντά στο 17%.

Τώρα όμως που έρχεται η ώρα της υλοποίησης των υποσχέσεων τρέχουν να αποφύγουν τις ευθύνες σαν τα ποντίκια! Αλλά ταυτόχρονα επιμένουν στο ρεαλιστικό του εγχειρήματος κόντρα σε αριθμούς και δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την κατανομή των εδρών στη Βουλή.

Επιχειρηματολογούν χωρίς να μπορούν να πείσουν ούτε τους ίδιους, για το γιατί από τη μία, είναι ρεαλιστική η πρόταση τους και από την άλλη γιατί δεν θέλουν να την κάνουν πράξη!

Ο σουρεαλισμός στην πολιτική σε πρώτο πλάνο!

Και όταν οι άλλοι προσπαθούν να τους διευκολύνουν κάνοντας πρόταση για συγκρότηση της Κυβέρνησης με ψήφο ανοχής για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, φθάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί οι πρόεδροι των δύο κομμάτων υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση! Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!

Θυμίζω για την ιστορία ότι σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (18-19/2/2012), προτάθηκαν δέκα κεντρικοί προγραμματικοί στόχοι για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται:

«-Απεμπλοκή από το μνημόνιο. Η τρόικα «πρέπει να απομακρυνθεί από τη χώρα». Ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρή λαϊκή εντολή θα καταγγείλει το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, θα καταργήσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που απορρέουν από αυτά, καθώς και τις δανειακές συμβάσεις και τις δεσμεύσεις τους.

-Ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν.

-Ανατροπή της λιτότητας/ αναδιανομή του πλούτου / εξεύρεση νέων πόρων.

Περιλαμβάνονται μέτρα όπως: φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, δήμευση περιουσίας σε περιπτώσεις διαφθοράς, ειδική εισφορά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, άρση του τραπεζικού και εμπορικού απορρήτου, διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας, κρατικοποίηση της μεγάλης εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, διεκδίκηση του γερμανικού κατοχικού δανείου, των επανορθώσεων και αποζημιώσεων για τα θύματα της κατοχής.

Ως κύρια άμεσα μέτρα επιβίωσης του λαού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: αύξηση μισθών και συντάξεων, κατάργηση όλης της αντεργατικής νομοθεσίας των τελευταίων χρόνων, κατάργηση των άτυπων, μερικών και ελαστικών σχέσεων εργασίας, μείωση των έμμεσων φόρων, κατάργηση των χαρατσιών, μείωση της φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Δέσμευση υπέρ των εργαζομένων της προσωπικής περιουσίας εργοδοτών που δεν καταβάλλουν τους μισθούς.»

Είναι κακό να θέλω να τα δώ να υλοποιούνται;

Εκτός και αν διαπιστώνουν σήμερα ότι είναι άλλο να τα λες και άλλο να προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα.

Εκτός και αν σήμερα αντιλαμβάνονται ότι η διαχείριση του εξωπραγματικού δεν διαφέρει και πολύ από τα όνειρα κάποιου που δεν έχει ευρώ στην τσέπη του αλλά σχεδιάζει τη ζωή του σαν να είναι πολυεκατομμυριούχος!

Και άλλοι ξεκίνησαν με όνειρα αλλά απέτυχαν να διαχειριστούν την πραγματικότητα γιατί δεν την ανέγνωσαν σωστά. Και σύντομα βρέθηκαν απαξιωμένοι.

Η απόσταση μεταξύ του παράδεισου και της κόλασης στην πολιτική είναι πολύ μικρή.

Και όσοι διαφωνούν ας ρωτήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου…

Advertisements

5 thoughts on “Ρωτήστε τον Γιώργο Παπανδρέου

  1. Παράθεμα: Ρωτήστε τον Γιώργο Παπανδρέου

  2. Νομίζω ότι βιάζεσαι να κρίνεις. Προεκλογικά δε ετέθησαν προγραμματικά οι στόχοι που θέτεις. Προεκλογικά τέθηκαν τα πρώτα στοιχεία. Δεύτερον εξαρτάται με τι προθέσεις κάποιο θέλει να στηρίξει μια αριστερή κυβέρνηση. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να στηριχτεί σε ΝΔΣΟΚ για να κάνει κυβέρνηση έρμαιο άλλων, γιατί στο πρώτο νόμο θα τον ρίξουν. Είναι αστείο οι 149 βουλευτές να παρακαλούν ΄τους 50+ να κυβερνήσουν.

      • Προσωπικά; Δε νομίζω να κάνει κάτι τώρα. Προτιμώ εκλογές για πιο ξεκάθαρη άποψη και μέρος του αποχωρήσαντος ΠΑΣΟΚ ή άλλων μορφωμάτων να συνεργαστεί με τον Τσίπρα με στόχο την πρωτιά. Ελπίζω στον Τσίπρα. Το κόμμα είναι μία αριστερή σοσιαλδημοκρατική έκδοση, ένα ΠΑΣΟΚ του 77 ή ίσως του 81 (αλλά στη σύγχρονή του έκδοση). Είναι τόσο αριστερό. Απέχει πολύ από την παραδοσιακή αριστερά (πίστεψέ με τους παρακολουθώ πολλά χρόνια πια, κι αν θες δες την ιδεολογική κριτική του ΚΚΕ -όχι την μικροκομματική, την καθαρή ιδεολογική επίθεση)

  3. Δε νομίζω ότι ξαφνικά άλλαξε ο συγκεκριμένος χώρος! Ούτε βέβαια ότι εκφράζει κάποιο κοινωνικό ρεύμα, όπως το ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσε μια δεξαμενή συγκέντρωσης ψήφων διαμαρτυρίας του ΠΑΣΟΚ, σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Ιδεολογικά θεωρώ ότι είναι ένα μόρφωμα με εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις που προοπτικά θα του δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Ιδίως αν αποκτήσει και τα χαρακτηριστικά του Κυβερνητισμού. Οφείλω να ομολογήσω ότι ανέγνωσε σωστά τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος και επένδυσε σε αυτές με ένα πρωτόγνωρο λαικισμό, δημιουργούντας την αυταπάτη της Αριστερής Κυβέρνησης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s