Ελύτης και Αγία Σοφία!

Είναι απίστευτα τα όσα βλέπουν τα ματάκια μας αυτές τις ημέρες.

Έτσι το τελευταίο προεκλογικό σποτ της ΝΔ αναδεικνύει όλη την ελαφρότητα της σημερινής ηγεσίας του κόμματος.

Από τη μία η μονταρισμένη φωτογραφία της Αγίας Σοφίας χωρίς τους μιναρέδες! Και από την άλλη η προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης του Ελύτη.

Δεν ξέρω αν το πρώτο προσπαθεί να απευθύνει το μήνυμα στους ακραίους της παράταξης ότι «πάλι με χρόνους και καιρούς, πάλι δικά μας θάναι», αλλά σίγουρα θυμίζει τις εποχές του Μακεδονομάχου Σαμαρά, φέρνοντας μνήμες των ιστορικών εποχών του 91’ – ’93, θυμίζοντας σε όλους το ποιος πραγματικά είναι ο Πρόεδρος του κόμματος!

Σε ότι αφορά την αναφορά στον Ελύτη και τη φωτογραφία που έχει χρησιμοποιηθεί, από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 10 Δεκεμβρίου 1979, είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της συντρόφου του νομπελίστα ποιητή, Ιουλίτας Ηλιοπούλου:

Η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη ζητεί να αποσυρθεί η φωτογραφία του, τονίζοντας ότι «η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος».

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει:

«Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας τη μνήμη και τις αρχές του ζητώ την άμεση απόσυρση. Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. ‘Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ’ αγάλματα!’».

Όπως δήλωσε η κ. Ηλιοπούλου στα Νέα, «δεν πρόκειται να προχωρήσω σε ασφαλιστικά μέτρα, δεν θα είχε νόημα αφού οι εκλογές διεξάγονται την Κυριακή. Εξάλλου το ζήτημα που δημιουργήθηκε είναι πρωτίστως ουσιαστικό και ηθικό, όχι νομικό».

Στο συγκεκριμένο προεκλογικό σποτ εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς να ζητά από τους ψηφοφόρους να του δώσουν τη δύναμη για να δείξει «τι θα πει Ελλάδα, τι θα πει αξιοπρέπεια, τι θα πει δύναμη ψυχής και τι ακριβώς εννοούσε ο Ελύτης όταν έγραφε για τον ελληνικό λαό».  Στη συνέχεια ακούγονται οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη:

«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες

Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι

Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά

Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»

Θα μου πείτε υπάρχει και μια δόση αλήθειας σε αυτό:

Το πόσο αεροβάτης είναι ο Σαμαράς με τη λογική της αυτοδυναμίας αλλά και με τις ανεδαφικές υποσχέσεις προς όλους και σε όλα. Ο παλαιοκομματισμός καλά κρατεί, μόνο που προκαλεί…

Advertisements

One thought on “Ελύτης και Αγία Σοφία!

  1. Παράθεμα: Ελύτης και Αγία Σοφία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s