Εκλογικό επίδομα: Λίγο και σε λίγους!

Μαχαίρι στο εκλογικό επίδομα των υπαλλήλων και των δικαστικών λειτουργών αλλά μαχαίρι και στα άτομα τα οποία θα πρέπει να εργάζονται για να εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία.

Με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών του κ. Γιαννίτση υπήρξαν σημαντικές περικοπές. Το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα υπογραμμίζεται στην απόφαση πως το ποσό αυτό δεν θα καλύψει μόνον τις εκλογικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων και των υπαλλήλων που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, αλλά και τα οδοιπορικά.

Το στοίχημα

Η θεαματική μείωση του αριθμού των ατόμων που θα απασχοληθούν στις εκλογές ( και άρα θα λάβουν και το σχετικό επίδομα) σε σχέση με τα όσα είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια είναι σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Εσωτερικών. Αλλά ταυτόχρονα και μια αποκατάσταση της ορθολογικής διαχείρισης των χρημάτων του Δημοσίου για την οποία όλοι μιλάνε.

Εκτός και αν 90 υπάλληλοι της πάλαι ποτέ Νομαρχίας Λάρισας και της σημερινής Περιφέρειας ήταν απολύτως απαραίτητοι για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Αντίθετα ήταν ένας εύκολος τρόπος καταβολής ενός σημαντικού παλαιότερα βοηθήματος, μικρότερου σήμερα, σε πολύ κόσμο που τις περισσότερες φορές καμία σχέση δεν είχαν με τη διαδικασία της διεξαγωγής των εκλογών.

Τα χρήματα

Εκτός από τις περικοπές του αριθμού των υπαλλήλων που θα δικαιούνται το εκλογικό επίδομα έχουμε και τεράστιες μειώσεις σε ότι αφορά το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί το εκλογικό επίδομα για τους υπαλλήλους του δημοσίου θα κυμανθεί περίπου στα 500 € (Το καθαρό ποσό που θα αποδοθεί μετά τις κρατήσεις δεν ξεπερνά τα 370 ευρώ).

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα παχύ, τόσο που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και τα 2000 ευρώ.

Τώρα λοιπόν έχουμε πολλαπλές περικοπές.

Και λιγότεροι άνθρωποι θα είναι αυτοί που θα εισπράξουν το εκλογικό επίδομα αλλά και από κει και μετά μικρότερο θα είναι και το ποσό ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες και η ρύθμιση για τους υπαλλήλους των Δήμων, οι οποίοι απειλούν να μποϋκοτάρουν τις εκλογές αν δεν ικανοποιηθούν με τα ποσά.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου παρότι αναγνωρίζει ότι το εκλογικό επίδομα καλύπτει ζωτικές ανάγκες των υπαλλήλων σε μία περίοδο συνεχών περικοπών στους μισθούς τους,

θα λάβουν επίδομα οι εργαζόμενοι που απασχολούνται πραγματικά με τη προετοιμασία και διενέργεια των εκλογών. Κι αυτό γιατί το σύνολο των εκλογικών δαπανών, που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2009 κατά 25% και κυμαίνονται σε 50 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τους περίπου 20.000 δικαστικούς αντιπροσώπους, που θα είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια των εκλογών και, ως εκ τούτου, θα λάβουν εκλογικό επίδομα και τα οδοιπορικά για την μετακίνησή τους, καθορίσθηκαν και τα ειδικά εκλογικά συνεργεία, που θα εργαστούν για την εκλογική προετοιμασία και μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Ποιοι θα πάρουν

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης σε ότι αφορά τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις συνολικά θα ενταχθούν το ανώτατο 15 υπάλληλοι στο εκλογικό επίδομα και οι οποίοι βεβαίως θα καλύψουν και την Στερεά και την Θεσσαλία.

Ταυτόχρονα ορίζεται και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα απασχοληθούν στις Περιφέρειες και που είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με αυτόν που ίσχυσε σε προηγούμενες εκλογές.

Τι προβλέπεται για τις Περιφέρειες:

α) Ένας (1) Γενικός Διευθυντής, ο οποίος έχει την κύρια αρμοδιότητα για την εκλογική διαδικασία.

β) Οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων που κρίνονται απαραίτητοι για τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας.

γ) Υπάλληλοι, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ανά Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρετούντων στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Αττικής και των Αντιπεριφερειαρχών με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και των οδηγών που θα απασχοληθούν από τους οικείους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες για την προώθηση εκλογικού και λοιπού υλικού. Ο μέγιστος αριθμός των απασχολούμενων του προηγούμενου εδαφίου, ανά Περιφερειακή Ενότητα, συμπεριλαμβανομένων των υπό στοιχεία (α) και (β), έχει ως ακολούθως:

Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας                                                                         31

Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας                                                                             51

Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας – Σποράδων                                          34

Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων                                                                           35

δ) Από 4 υπαλλήλους για την υποστήριξη του γραφείου του κάθε Περιφερειάρχη.

Στους Δήμους

Τα συνδικαλιστικά όργανα των Δήμων πιέζουν προς την κατεύθυνση να ενταχθεί το σύνολο των εμπλεκομένων υπαλλήλων στο εκλογικό επίδομα το οποίο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν είχε ενταχθεί μέσα στο μισθολόγιο. Προς το παρόν το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του όμως οι συνδικαλιστές απειλούν ότι θα μποϋκοτάρουν τις εκλογές και δεν πρόκειται αυτές να εξελιχθούν αν το υπουργείο δεν τους εντάξει στο εκλογικό επίδομα.

Σχολιάζοντας τις απειλές της ΠΟΕ-ΟΤΑ για αποχή από τη εκλογική διαδικασία στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το εκλογικό επίδομα στους υπαλλήλους των δήμων, ο Τ. Γιαννίτσης είπε: «Για τους διάφορους μικροεκβιασμούς που ακούγονται, πρέπει να έχουμε στο εμπρός μέρος του μυαλού μας ότι το εκλογικό επίδομα προέρχεται από μειώσεις μισθών και συντάξεων, από φόρους και περιστολή δαπανών, την ίδια στιγμή που υπάρχουν 1 εκατομμύρια άνεργοι… Πρέπει να έχουμε συνείδηση σε ποιο κλίμα λειτουργούμε»

Οι αντιπρόσωποι

Δεν έχουν κοπάσει οι ανησυχίες του υπουργείου για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας αφού έχει διαπιστωθεί απροθυμία από την πλευρά των δικηγόρων να προσέλθουν και να καλύψουν αυτή καθαυτή την εκλογική διαδικασία.

Η μείωση των υπαλλήλων που εντάσσονται στο εκλογικό επίδομα άρχισε ήδη να τροφοδοτεί την έντασή τους για να συμπληρώσουν το ετήσιο εισόδημά τους με τον διορισμό τους ως εκλογικοί αντιπρόσωποι μόνιμοι υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών που έχουν τις εκ των νόμων δυνατότητες.

Έτσι οι λίστες που θα φτάσουν στον Άρειο Πάγο μέχρι σήμερα αναμένεται να περιλαμβάνουν πολλούς από τους κρατικούς υπαλλήλους οι οποίοι και θα καλύψουν τα κενά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s